Korsa Rapadalen?

I sommar (2011) hade jag, med en kompis, tänkt följa Kungsleden från Saltoulokta till Kvikkjokk. Skulle vilja göra en avstickare in i Sarek från Aktse, över Skierffe och vidare en bit in längs Rapadalen, för att sedan vända söderut och använda bron över Gådokjåhkå, och åter ansluta Kungsleden vid pårtestugan. Frågan är nu: Går det att korsa Rapadalen i nord-sydlig riktning? Inser att vi måste vada någonstans. Finns det lämpliga vad? Finns det båtar? Stockar som vält över vattnet osv?
Eller vet någon en annan, liknande rutt som ni vill rekommendera?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Visst finns det Telma-vadet. Jag har aldrig använt det men pratat med folk som sa att det fungera kankse i september - förrut är det ganska farligt att vada Rapaätno. Älven är otroligt stor, speciellt när det regnat mycket. 2010 kom vi fram till Nammatj, det finns ett utedass där baten fr. Aktse anländer och hela lilla byggnaden hade igenspolats med Rapa-slam, det sag skrämmande ut! God tur i alla fall men var försiktiga!Sigi
 
Precis som Sigi säger finns Telmavadet ovanför Sarvesjokks inflöde i rapaälven. Om vädret är gynnsamt, dvs inte för varmt och och om det varit uppehåll från regn några dagar fungerar det i augusti för den som vet hur man vadar.
Jag föreslår ett mindre väderberoende alternativ med i mitt tycke ännu vackrare vyer: När ni kommer till Sitojaure lejer ni båtskjuts till Rinim som ligger i väständan på sjön. Ni går sen via Pastavagge till Pelaslätten. Här kan ni ha basläger nån dag och göra dagsutflykter. Därifrån går ni sen längs Rapadalen ner till Telmavadet. Om vattenståndet är lågt kan ni vada över, i annat fall fortsätter ni ner till Aktse för att åter komma på Kungsleden. Lycka till!
 
Det här forumet är ju fantastiskt! Tack för informationen. Efter att, med fingret på kartan, ha läst Fowwes blogg i går kväll är jag nu mest inne på att gå Ripjägarns väg. Skulle dock vilja ta mig upp på Skierffe sista biten innan jag kommer fram till Aktse. Hoppas att den sluttningen inte är alltför brant.
Hur tillgängliga är båtskjutsarna över Sitojaure tro?
 
Båt till Rinim

Åkte för drygt två år sedan båt från Sitojaure (närmare bestämt Ribakluokta) till Rinim med Per Olof, som har stuga i Rinim. Kommer inte ihåg vad vi betalade, men det var några hundralappar per person och väl värt pengarna. Tid och plats bestämde vi med Per Olof på telefon innan. På länken nedan fann jag följande information:

www.svenskaturistforeningen.se/sv/Inspiration/Vandring/Transporter-i-fjallen/Battrafik-och-Battider/

Rinim-Sitojaure
Per Olof Kuhmunen 0971-556 16, 076-663 50 03 (telefon till Rinim/Sitojaure dålig mottagning – försök flera gånger vid problem, även sent kvällstid, Telia mobiltel går normalt bra), eller epost dunga@hotmail.com. Bör gärna förbeställas.

Hoppas ni får en lika fin tur som vi fick!
 
Pastavagge

Pastavagge är en häftig dal. Men en flagga - var beredda att vända (eller vänta) om det regnar eller smälter mycket. Det är ett par vad som kan bli rejält tuffa.
 
sidbyte

Läste någonstans att man bör byta från norra till södra sidan av bastavagge innan vattendelaren, för att få lättare vad.
Mina frågor är då: Vad är vattendelaren?
Och, vilka är det svåraste vaden? Några tips på var, om det nu är möjligt att beskriva, som man tar dem lättast?
 
Läste någonstans att man bör byta från norra till södra sidan av bastavagge innan vattendelaren, för att få lättare vad.
Mina frågor är då: Vad är vattendelaren?
Och, vilka är det svåraste vaden? Några tips på var, om det nu är möjligt att beskriva, som man tar dem lättast?

Vattendelaren är den högsta punkten i en dal. Från den rinner vattnet åt två håll (delas). Där behöver man inte vada eftersom det (teoretiskt i alla fall) är en torr punkt.

De vad i Pastavagge som kan vara extra svåra är jokken som avvattnar Alep Pastajekna. Då det varit varmt sväller gärna den jokken. Gruset från glaciären färgar den brun och man ser inte var man sätter fötterna. Man bör också vara varsam eftersom stridheten sätter stenar i rörelse. Man kan höra dem rulla längs med jokken.

Jokken som avvattnar Lulep Pastajekna kan också vara svår att vada, men där finns ofta en pålitlig snöbrygga kvar att använda. Dock bör man alltid vara försiktig då det gäller snöbryggor.

Den jokk som oftast innebär det största problemet för vandraren i Pastavagge är den som mynnar från Skájdasjvagge. Den är inte en lika utpräglad glaciärjokk som de andra, men fyller lätt sina breddar och är då både bred och djup. Många vandrare har fått invänta morgonen vid denna. Då jag vadade den sommaren 2007 fick jag höra av Kuhmunen nere i Rinim att en flicka samma dag fallit i, men räddats av att ryggsäcken fastnat vid en sten. Hon tog sig upp och även ned till Rinim. Senare under dagen lyckades de också få fatt i flickans väska. Bästa vadstället enligt mitt tycke då det gäller den jokken är mitt på den stora gräsytan som ligger längs med den östra stranden. Där kan man ta sig över med tre steg.

Nu kanske jag har låtit alarmistisk i min beskrivning av jokkarna i Pastavagge. Märk väl att de flesta tar sig över utan dramatik och normalt är det inga problem med höga flöden. Skulle man däremot ha otur gäller det att ha tid och tålamod att vänta ut jokken, skulle den vara för strid, samt förnuft att vända om, skulle den inte minska i flöde.

Lycka till!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips