konservera/lagra vatten?

Det är väl så att det faktum att det går att dricka vatten ur en viss dunk efter 2 år är lite dåligt evidens för att det går att dricka 2 år gammal vatten i allmänhet...
Dunkarna är ju garanterat olika rena, dvs inte sterila, och då är det ju en fråga om HUR rena de varit från början.

Är man hänvisad till att dricka vatten som är två år gammalt eller äldre, kanske det är en bra idé att koka det först. Om man nu kan det osv...
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
eget lager

kom precis på att det kan vara bra att skaffa ett eget lager med vatten när jag flyttar in i villa nästa vecka.
Kan vara bra att ha lite i reserv om det skulle bli ett avbrott.
Ska iväg och köpa någon plastdunk.

Sen kan det ju vara bra att ha en extra liter eller så i bilen. Det var väl förra vintern folk blev sittande i 2 dygn i sina bilar i skåne.

Fast det kanske är en egen tråd vad man ska ha för nödutrustning i bilen
 
Dunkarna är ju garanterat olika rena, dvs inte sterila, och då är det ju en fråga om HUR rena de varit från början.

Som det stod i den där danska artikeln: För att bakterietillväxt skall uppstå krävs att vattnet innehåller näring och har en miljö som bakterierna mår bra i.

Vanligt kranvatten innehåller först och främst en del klor, och sen innhåller det i princip ingen näring alls och 20 grader utan syre är allt annat än optimal levnadsmiljö för de flesta bakterier. Eventuella bakterier i dunken svälter alltså ihjäl tämligen snabbt och kommer inte få en chans att föröka sig.
 
(...) För att bakterietillväxt skall uppstå krävs att vattnet innehåller näring och har en miljö som bakterierna mår bra i. (...)
TACK - det var precis det jag var ute efter, men fixade inte att formulera lika glasklart som du.
(...)I det fallet handlar det inte om att få bort varenda bacillusk, utan att se till att de inte med tiden kan föröka sig till farliga (eller bara äckliga) nivåer. Vi håller alltså rent i behållare etc i första hand för att få bort deras eventuella "mat". (...)
Du steriliserar ju inte maten du skall förvara ett tag. Du stoppar den i kylen för att stoppa tillväxten.
 
Som det stod i den där danska artikeln: För att bakterietillväxt skall uppstå krävs att vattnet innehåller näring och har en miljö som bakterierna mår bra i.
Helt sant.

Vanligt kranvatten innehåller först och främst en del klor, och sen innhåller det i princip ingen näring alls och 20 grader utan syre är allt annat än optimal levnadsmiljö för de flesta bakterier. Eventuella bakterier i dunken svälter alltså ihjäl tämligen snabbt och kommer inte få en chans att föröka sig.
Mera tveksamt. Har du några belägg..?

1. Kranvatten innehåller förvisso väldigt lite näring. Men allting är relativt:
1 000 bakterier är mer än vad man vill ha per liter vatten, om dom är av en otrevlig sort. 1 000 bakterier väger ca 1 ng (nanogram = miljondels mg). Hur mycket mat tror ni att dom behöver för att födas och växa upp?

Stockholm vatten redovisar ett totalt innehåll av "näringsämnen" på ca 140 mg/liter dricksvattnet från Norsborgs vattenverk i genomsnitt.
Det är ca 140 miljoner gånger vikten av dom 1 000 bakterierna.
Min gissning är att det räcker - och blir över...

Ett exempel:
Det är en jätteskillnad på alg-tillväxt i mina vattenbad jag har på jobbet, om jag har kranvatten i stället för avjoniserat(/destilerat) vatten i dom. Med kranvatten blir det slemmigt redan efter någon vecka, medan avjoniserat kan stå i ett halvår (mest rumstemperatur, värms då och då till 50-70°C, men är oftare "perfekta" 37°C).

2. Bakterier är inte som människor och djur. Dom dör inte när maten tar slut. Dom går bara i dvala i väntan på "bättre tider". Har det varit bra förhållanden så dom kunnat växa till, kan dom finnas kvar länge, och vara "vitala" när förhållandena blir bra igen. Men lite klor i vattnet gör då livet jobbigt för dom små rackarna.

Nu är dom elaka bakterierna som tur är inte så vanliga. Dom flesta är ganska snälla och trevliga. Och i många fall äter dom snälla upp maten för dom elaka, så att dom inte hinner bli så många.
 
det låter ju vederhäftigt...

Men påståendet är alltså ditt. Dvs din sammanfattning eller tolkning av något Truls Krogh sagt. Eller var det Truls Kroghs egen sammanfattning?

Jag undrar verkligen om Truls Krogh skulle instämma i påståendet att kranvatten är så näringsfattigt att inget kan växa i det, och dessutom att alla ev. bakterier som redan finns i det, dör av närings- och syrebrist så fort man skruvar på korken på flaskan. (Min tolkning av din tolkning...)

Jag vill verkligen inte påstå att kranvatten skulle vara en särskilt gynnsam miljö för bakterietillväxt. Jag vänder mej bara mot påståendet att livsmöjligheterna för bakterier skulle vara obefintliga. I alla fall inte annat än pga "tillräcklit" mycket klor.

Fortfarande gäller att man från början måste ha en kontaminering (i vatten eller flaska) med en hög andel av elaka bakterer i förhållande till snällare dito, för att det ska kunna bli något problem. Annars blir sannolikt elakingarna utkonkurerade av dom snällare i den magra miljön. Man ska ha rätt mycket otur för att råka illa ut, men jag skulle inte bortse från att möjligheten finns om man inte vidtar någon extra åtgärd, som att tillsätta lite extra klor.
 
Det slog mej just att man borde kunna sterilisera vatten utan tillsatser i 5-liters dunkar i en vanlig mikro. Om man värmer vattnet i dunken till minst 60°C i 20-30 minuter, så borde det bli riskfritt och hålla sej bra länge. Mer än 70°C tål inte plasten, så varmare än så skulle jag inte rekommendera. Men fråga mej inte om vattnet tar en massa smak av plasten...

Det svåra är att kunna mäta temperaturen i dunken med locket på. Med en IR-termometer kan man snabbt öppna luckan och mäta tempen på utsidan av dunken ganska bra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips