konservera/lagra vatten?

Glasburkar

som har tättslutande lock. Diska burkarna i diskmaskin. Koka vatten i 10 minuter. Sätt till jodtablett eller liknande alternativt konserveringsmedel och häll upp det ca 80-gradiga vattnet i burkarna skuva på locken och låt stå i mörkt och svalt utrymme. Detta torde hålla typ 10 år.

Kommunalt och klorerat vatten i rena kärl håller oerhört mycket längre i rena kärl än vatten från brunnar som ej klorerats.

Thure
 
Ett alternativ till att frysa eller rena vattnet för lagringen är väl att köra med torkat vatten?
Det är ju dessutom både väldig lätt och kompakt.
 
Senaste inlägget Anders

var det för att orka över 7000 inlägg??

Isstack kunde kanske kunna vara ett alternativ för vattenlager.

Vattenånga = torkat vatten tror jag är för skrymmande för de flesta. ;o)

Thure
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
var det för att orka över 7000 inlägg??

Isstack kunde kanske kunna vara ett alternativ för vattenlager.

Vattenånga = torkat vatten tror jag är för skrymmande för de flesta. ;o)

Thure

Ja, med 7000 inlägg kan man inte ha för höga krav på kvaliteten...
Vattenånga är det som inte ingår i torkat vatten förresten. Torkat vatten är väl lite kalk och flour och diverse salter och mineraler antar jag.
 
Intressant diskussion med en del rent farliga kommentarer. Vanligt svenskt vatten i platsdunkar utan tillsatser blir otjänligt efter ett par veckor och bör undvikas. Anledningen till att det funkar i Alger där de har dunkarna på taket är att UV-ljuset desinfekterar vilket nyligen uppmärksammats i belönad upptäckt.

Allt dricksvatten har bakterier i sig, det är därför turister kan få dålig mage precis som vi får utomlands.

Den absolut enklast lösningen är att köpa vanligt rent klorin. 2-4 droppar per liter vatten och det skall lukta svagt av klorin. Vill man sedan vara på den säkra sidan bör man tömma ut vattnet och göra om detta 2 ggr per år.
 
Nä du. Vi har kört reservvattnet i plastdunk som sköljs ut med klorin varannanmånad och förvaras mörkt i källaren. Ingen algtillväxt har synts till.
När vi bodde i MÖ och CA kördes samma rutin, inga problem och inga alger.
Tilltron till UV rening genom solljus direkt är gullig, men det UV-ljus som brukas i badvattenrening och vid vattenverk får du inte titta på utan svetsglasögon. M a o helt andra energimängder.
Vattnet är en gammal gåva av kometerna och vi bara återanvänder det, för det är ju bara till låns.

Eftersom både syre och kväve finns i luften har många drömt om att med en enkel mackapär sammanföra de tre till vatten och därmed spara vikt. Hitintills har maskinen blivit stor och tung.
Torrvatten sysslar vi ju med när vi andas och svettas. Vattenångan blir som tidigare skrivits rätt volymös. Något som ångmaskiner nyttjar.
Gattis till 4700 även om det var lågt, som vttenytan.
 
Varför inte rena det på kemisk väg istället för kokning när det väl har kommit bakterier i det istället för att försöka konservera det? För så många bakterier som inte dödas av såna där tabletter man kan köpas borde det ju inte finnas.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips