konservera/lagra vatten?

Nyckeln är ju helt rent vatten och helt ren behållare som tidigare sagts här.

Jag brukar skölja ur mina vattenflaskor med lite klorin ute sen kokar jag och sedan renar me partikel+kol.

Sedan i flaskan - en oförbrukad sådan flaska glömdes av och det var inget fel på det vattnet efter ett halvår.

Skulle jag tagit en klunk ur flaskan eller inte sköjlt ur den med en matsked klorin och lite vatten skulle det varit nån fast massa där inne antagligen....

Finns annars vatterenings/konsververings tabs och köpa i båtaffärer eller t.o.m claes ohlsson.
 
Ser ofta två olika varianter

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=164745797

och

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=162660340

vad e skillnaden förutom att den ena e dubbelt så dyr? Rubriken säger olika ena för vattentankar å andra för dricksvatten... Men i beskrivningen så ser ja inte mkt skillnad.... Ofta det står såhär tycker jag på liknande produkter

Nyckeln är ju helt rent vatten och helt ren behållare som tidigare sagts här.

Jag brukar skölja ur mina vattenflaskor med lite klorin ute sen kokar jag och sedan renar me partikel+kol.

Sedan i flaskan - en oförbrukad sådan flaska glömdes av och det var inget fel på det vattnet efter ett halvår.

Skulle jag tagit en klunk ur flaskan eller inte sköjlt ur den med en matsked klorin och lite vatten skulle det varit nån fast massa där inne antagligen....

Finns annars vatterenings/konsververings tabs och köpa i båtaffärer eller t.o.m claes ohlsson.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag vet faktiskt inte - har aldrig haft behov av dom men jag har tittat runt lite.

Det var många år sen men jag fann att liknande fanns i naturbutiker men till mångdubbla priset men då i mindre förpackningar och drickaflaskedoserings format på tabletterna istället som här där man kanske får splitta dom lite.

Jag misstänkte iaf att det var samma grejer , men där har du ju säkerhet

Problemet med båtankar är ju att det inte är så lätt att döda allt i ledningar,kopplingar och så men kan du göra det kanske du klarar dig utan.
 
Jag har haft vatten liggande i garaget eller kanske t o m i bilen i petflaskor, som blivit över efter nån tur, och sedan legat i ett år eller två. Det har aldrig gått att se att det är annat än helt klart utan att jag nånsin häller klorin i flaskorna eller vattnet.

Jag brukar inte dricka sånt vatten som är kvarglömt, men det beror ju lika mycket på att jag inte då längre kommer ihåg om det verkligen var dricksvatten - eller bara sämre vatten som skulle vara till bilen t ex.
 
Nä du. Vi har kört reservvattnet i plastdunk som sköljs ut med klorin varannanmånad och förvaras mörkt i källaren. Ingen algtillväxt har synts till.
När vi bodde i MÖ och CA kördes samma rutin, inga problem och inga alger.
Tilltron till UV rening genom solljus direkt är gullig, men det UV-ljus som brukas i badvattenrening och vid vattenverk får du inte titta på utan svetsglasögon. M a o helt andra energimängder.
Vattnet är en gammal gåva av kometerna och vi bara återanvänder det, för det är ju bara till låns.

Eftersom både syre och kväve finns i luften har många drömt om att med en enkel mackapär sammanföra de tre till vatten och därmed spara vikt. Hitintills har maskinen blivit stor och tung.
Torrvatten sysslar vi ju med när vi andas och svettas. Vattenångan blir som tidigare skrivits rätt volymös. Något som ångmaskiner nyttjar.
Gattis till 4700 även om det var lågt, som vttenytan.

Tillväxt av alger är ju lätt att känna eftersom det blir slemigt, men alger i dricksvatten är inte direkt något hälsoproblem. Så länge man inte får en sån där grön "soppa" som det blir i Östersjön på somrarna numera.

Det är bakterier man blir dålig av, och parasiter, men såna finns bara i Östersund... Dom varken syns, blir inte slemmiga, eller smakar. Mao dom går inte att upptäcka utan speciella hjälpmedel. Jo förresten, man kan dricka vattnet och sätta sej att vänta på provsvaret...

Att reningsverk har helt andra energinivåer på uv-ljuset kanske beror på att dom har helt andra flöden att rena. 100 m³/timme kanske kräver mer än 100 liter/dygn?

Men hur kan solljuset komma åt vattnet? Även mer eller mindre transparenta plast-kärl blockerar effektivt allt uv-ljus. Har dom det i öppna kärl? I så fall borde det landa åtskilliga fågel-skitar i vattnet, som ju knappast förbättrar reningen...
 
Det finns diagram på nätet vilka glas och plastmaterial som har god uv transmission.

Det varierar mycket och uv området är brett.

På våra breddgrader är ju inte den metoden så användbar - det är mera ekvatorvariant
 
Kvarts-glas släpper igenom det mesta av uv-ljuset, och är oftast det material man använder om uv-genomsläpp krävs.
"Vanligt" glas dämpar ca 90%.
Nästan alla plaster dämpar generellt ännu mer. >95%.
Ju längre ner i uv-området (kortare våglängd) ju mer dämpning.

Det finns vissa special-plaster som släpper igenom bra, men dom är ovanliga och dom gör man knappast vattentankar av.
 
Intressant diskussion med en del rent farliga kommentarer. Vanligt svenskt vatten i platsdunkar utan tillsatser blir otjänligt efter ett par veckor och bör undvikas. (...) Allt dricksvatten har bakterier i sig, det är därför turister kan få dålig mage precis som vi får utomlands.
Det kanske var dunkarna det var fel på? Jag har en känsla av att vi håller på att bli offer för en inte helt rationell bacillskräck. Visst, det bästa dricksvatten innehåller mikroorganismer, men vi tål dem ju med råge i de mängder/sorter som förekommer i vanligt svenskt kranvatten. I det fallet handlar det inte om att få bort varenda bacillusk, utan att se till att de inte med tiden kan föröka sig till farliga (eller bara äckliga) nivåer. Vi håller alltså rent i behållare etc i första hand för att få bort deras eventuella "mat".
Sämre vatten kanske behöver kokas/desinficeras först, men därefter gäller samma princip.
Du steriliserar ju inte maten du skall förvara ett tag. Du stoppar den i kylen för att stoppa tillväxten.

Anledningen till att det funkar i Alger där de har dunkarna på taket är att UV-ljuset desinfekterar vilket nyligen uppmärksammats i belönad upptäckt..
De vattentankarna är av stål, svartmålade på utsidan för värmeabsorbtionens skull...
 
Senast ändrad:
Jag har en känsla av att vi håller på att bli offer för en inte helt rationell bacillskräck.
Visst är det så, vi lever ju i trygghetsnarkomanernas land. När jag var ung bodde vi i en sommarstuga hela somrarna, hämtade dricksvattnet i en plastdunk som fylldes i ladugården hos bonden och det vattnet hade aldrig varit i närheten av nån rening. Dunken sköljdes aldrig ur vad jag minns och ingen blev sjuk,,,,,,,,,,någonsin fast brunnen låg i kohagen.

Nu som vuxen har jag inte tillgång till vattenverksvatten, vattnet pumpas upp från underjorden, lagras i en nedgrävd betongsistern och den rengörs aldrig. Är jag ute i naturen så används vattnet rakt av, tom. direkt från Östersjön (kolsyrat blir det rena mineralvattnet) utan att jag någonsin blivit sjuk av vattnet. Ju mer skit man utsätter kroppen för, ju bättre funkar den.
 
Den som öppnat en gammal hydrofor, eller för den delen haft isär gamla vattenrör kanske har fått en något... ähum... luttrad syn på behovet av att sterilisera allt som har med dricksvatten att göra. :-D
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips