konservera/lagra vatten?

Hej,
Undrar lite hur man ska bära sig åt för att lagra dricksvatten i dunkar hemma. Tanken är att jag vill ha en vattenreserv hemma.

Vad jag förstår är det inte bara att fylla en dunk å låta det stå. Men blir lite förvirrad när man läser på vissa reningstabletter att vissa är för att rena vatten och vissa för vattentankar...? Jag ser ingen skillnad på dessa förutom priset.

Kan man köra på tex http://addnature.com/product.aspx?pf_id=XINIXAQUACARE50ML renar den själva dunken också eller måste man rena den på nått speciellt sätt?
 
Senast ändrad:
Hmm... nu vet jag inte vad du ska ha vattnet till, och varför du behöver en reserv, men om du har frys kan kanske ett alternativ vara att frysa in vatten.
Jag har ingen aning om hur länge det då håller, men det känns nog som att jag skulle våga dricka vatten som legat i frysen rätt länge. Vad som händer med vatten som står i en dunk om man har varit renlig när man fyllt dunken vet jag inte heller, misstänker att det håller ganska länge.

Ytterligare ett alternativ är att spara kolsyrat vatten, det håller längre än vanligt vatten.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Anledningen är att alltid ha vatten hemma ifall nått ska hända som tex. det som händer i Eskilstuna trakten nu. Visst kan man koka vattnet så att det är brukbart men hade vairt skönt att "till nästa gång" har en liten buffert hemma så att det inte blir en sån panik :) Så det inte blir ett himla massa kokande utan att man kan ligga lite på plus redan....
 
Du ska ha extremt mycket otur för att lyckas odla något farligt i vanligt svenskt kranvatten, som du lagrar i ett slutet, väldiskat kärl. Knappt ens i de solvarma tankar på taken i Mellanöstern, som jag själv ofta dricker vattnet direkt ifrån. Men vill du vara på den idiotsäkra sidan, kan du först koka vattnet i ca 10 minuter, direkt i det/de kärl som det skall förvaras i. Gärna då flera mindre behållare i stället för en stor, du bryter ju steriliteten när du väl öppnat kärlet.
Att lagra en buffert vatten gör man väl mest för att vattenförsörjningen som sådan bryts, så visst kan det vara meningsfullt. Det stämmer ju inte riktigt med dina målsättningar, men i det läget handlar det om så pass stora mängder, att det trots allt är mer praktiskt att lagra vattnet i en riktig tank och koka det som är avsett att drickas (dvs en mindre del!) direkt före användning.

Minns hur förvånade våra arbetskamrater i Alger var, när vattnet som vanligt tog slut, och deras nyanlända svenska kollegor inte hunnit fatta, att badkar är till för att lagra nödvatten... ;)
 
Senast ändrad:
Ego brukar bjuda på relativt nytt vatten ca 74 Mår. Men allt vatten vi har är uråldrigt och en gåva från rymden. Livets vatten.
 
Intressant läsning och tips.... :)
Kontentan är från den danska sidan, som ni säger att ha diskade kärl så har man inget man behöver oroasig för.
Även om smaken blir lite off så kan man dricka det utan att man behöver oroa sig. Eftersom man tar det från kranen är det ju redan renat. Skillnaden hade varit om det kom från en sjö eller å som inte var ren redan....

Frågan är hur man smidigast diskar en vattendunk?


Du ska ha extremt mycket otur för att lyckas odla något farligt i vanligt svenskt kranvatten, som du lagrar i ett slutet, väldiskat kärl. Knappt ens i de solvarma tankar på taken i Mellanöstern, som jag själv ofta dricker vattnet direkt ifrån. Men vill du vara på den idiotsäkra sidan, kan du först koka vattnet i ca 10 minuter, direkt i det/de kärl som det skall förvaras i. Gärna då flera mindre behållare i stället för en stor, du bryter ju steriliteten när du väl öppnat kärlet.
Att lagra en buffert vatten gör man väl mest för att vattenförsörjningen som sådan bryts, så visst kan det vara meningsfullt. Det stämmer ju inte riktigt med dina målsättningar, men i det läget handlar det om så pass stora mängder, att det trots allt är mer praktiskt att lagra vattnet i en riktig tank och koka det som är avsett att drickas (dvs en mindre del!) direkt före användning.

Minns hur förvånade våra arbetskamrater i Alger var, när vattnet som vanligt tog slut, och deras nyanlända svenska kollegor inte hunnit fatta, att badkar är till för att lagra nödvatten... ;)

 
Frågan är hur man smidigast diskar en vattendunk?
Bara diska som vanligt och skölj väl om det är vanliga plastdunkar. Är det något med svårdiskade fogar och skrymslen, kan man ta lite klorinlösning (men skölj väl!), koka upp lite vatten i kärlet eller lägga det i frysen en dag, beroende på vad materialet tål och storleken tillåter. Glas, porslin och emaljerade kärl är det enda som vattnet inte tar åt sig smaker av.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips