Kondition utan löpning

Ja du är ju väldigt pigg för din ålder GRATTIS! :)
För 20 år sedan beskrevs det som att för 80-åringar så var det en "max-belastning" att resa sig ur en fåtölj (numera är dom lite piggare i genomsnitt).

Man är oavsett ålder träningsbar.
Det man vill bli bättre på lönar det sig att träna!

Kondition tränas grovt sett med arbete som ger pulshöjning, t ex intervaller med högre belastning är tidseffektivt.
Ofta räcker 15-20 minuter, halva tiden intensivt, halva paus (kan vara 20 sekunders eller1- 4 minuter, grovt sett ger det bra effekt (för olika idrotter eller personer kan det vara bäst med olika design).

Förra veckan rapporterades det om en studie på pensionärer där cykling på max i 6 sekunder var tillräckligt för effekt, med mätbar effekt på lång sikt.

Kondition är träning av centrala funktioner, hjärta, lungor och cirkulation, vad man gör spelar mindre roll, men t ex simning i horisontalläge tränar inte cirkulation i stående så effektivt. Så det finns variation. Tar man med både "armar och ben" (t ex crosstrainer, stavgång osv) så svarar kroppen ån bättre (den är oftast starkare i benen av normalt gående så pulshöjning kan lättare provoceras med arbete av armarna.

För att bygga hållfasthet i vävnaderna och slippa överbelastningsrealterade besvär, samt stimulera mikrocirkulation i muskler mm till bättre effekt är det "promenadtempo" som är mest skonsamt. Då kan man hålla på i timmar :).

De flesta "motionärer" ligger på träning i ca 45 minuter (+/- 15) i en belastning som är för låg för att vara max och effektiv (dålig som konditionsträning), samt högre belastning än lämpligt för att bygga hållfasthet (risk för överbelastnings-skador). En mix av pass med kort max-belastning på hjärta och lungor samt pass med mer än 1,5 h promenadtempo för att stimulera cirkulation i vävnaderna samt hållfasthet i vävnaderna är ofta effektivt samt hållbart i längden.

Vad för typ av träning som fungerar bäst i detalj är individuellt.

Jag brukade använda roddmaskin på gym för intervaller som kompletterade backlöpning. Långsammare löppass i skog för uthållighet kan ju innehålla en och annan intervall i backe. Promenad som ger antingen pulshöjning och belastning eller långsam som ger hållfasthet, t ex trappor, backar mm vid kortare transporter. Fortfarande klipper jag ibland gräset (inte motordrivet), hugger ved eller gräver upp en stubbe eller sten. Vardagsmotion, typ trappor och promenad/cykel är en bonus.

Att ta några extra knäböj när man ska sätta sig, ser en bänk, eller bara ska resa sig ur fåtöljen påstås vara mätbart effektivt. Den som har den ambitionen har redan kommit långt, och står man ut med besvären så är det inte farligt för artrosen, tvärt om kan aktivitet tänkas minska upplevelsen av besvär, samt öka funktionsnivän.

Lycka till, hittar du det som fungerar och blir gjort så kommer det att bli en lämplig rehabilitering.
 
Kompletterar med att jag uppfattar det som att de extremt korta "intervallerna" (och kanske de aningen längre också) innebär att man "inte orkar en meter till", oavsett tiden de tar). Jag brukar helst använda uppförsbackar för då är det lättare att verkligen få orken/pulsen att bli begränsningen som tränar kondition",
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Träning lindrar generellt sett artrosbesvär så att livet blir lite mer uthärdligt.
Dock till en gräns. Artrosen blir värre oavsett och till slut måste det opereras.
Efter operation är träning ännu viktigare så att kroppen kan återhämta sig snabbare.
 
Roddmaskin finns på ditt lokala gym…
Inget man normalt har hemma…
Jag besöker gym högst en gång i veckan, oftast för att testa lite olika övningar och redskap. Jag har t ex en hemmagjord anordning för benspark, en bänk med gummiband runt benen, på gymmet kan jag testa eventuella framsteg. Jag har klippkort, 5 klipp kvar. Det enda redskap jag haft hemma var en stationär cykel. Verkar just nu svår att få tag i. Vill ha en lätt och enkel; reglerbart motstånd och inget mer räcker långt. Ett av flera problem med cykling utomhus är att det blir rött långt att överhuvudtaget komma bort från stadstrafiken.
 
Jag besöker gym högst en gång i veckan, oftast för att testa lite olika övningar och redskap. Jag har t ex en hemmagjord anordning för benspark, en bänk med gummiband runt benen, på gymmet kan jag testa eventuella framsteg. Jag har klippkort, 5 klipp kvar. Det enda redskap jag haft hemma var en stationär cykel. Verkar just nu svår att få tag i. Vill ha en lätt och enkel; reglerbart motstånd och inget mer räcker långt. Ett av flera problem med cykling utomhus är att det blir rött långt att överhuvudtaget komma bort från stadstrafiken.
Motionscyklar finns att köpa begagnade på t ex blocket om du inte vill kosta på dig en ny.
Borde gå att får tag för en måttlig summa om man har möjlighet att åka och hämta den. Ska frakt adderas ökar priset.
Hittar man en hopfällbar kan man kankse gömam den under sängen eller stoppa undan den om man inte vill ha den framme alltid.
eller en ställning för vanlia cykeln som nämt tidigare.

/Patrik
 
Ett alternativ till motionscykeln är ju trainer + vanlig kedjeväxlad cykel, där den kedjeväxlade cykeln ingalunda behöver vara av någon finare kvalitet. Däremot bör den givetvis passa till din kropp och körstil.

Å självfallet bör trainern vara uppkopplingar mot t.ex. Zwift.
/Niklas
 
Det som hittills fungerat bäst är stavgång. Jag får ett annat tryck i steget, samtidigt som stötarna i knäna mildras. Ingen transport, bara att gå ut och sätta igång. Önskar bara att min hemstad var lite backigare. Betr. hopprep minns jag nog fel om min ungdom för jag kan inte ALLS. Simning är ineffektivt, eftersom det tar en hel del tid att ta sig till och från simhallen. Motionscykel kan jag nog bereda plats för, (och en stor del av året kan den stå på altanen) det har ju gått förut, men jag har inte hittat nån ännu.

Undrar om mina pulshöjande aktiviteter går att utveckla. Burpees gör jag kanske 10 som början på mitt allmänna program, armhävningar 3*12, ett enda set kan bli 25 reps innan fötterna glidit av mattan- snarast förvånad att jag klarar ens en med mina dåliga armar (höger klarar inte att lyfta en 4 kg hantel rakt upp). Kettlebellsving (en favorit) brukar bli 3*15 med 16 kg. Går den att vässa?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips