Kondenserad mjölk är vanligt i många delar av världen, den innehåller mycket laktos och är ganska söt. I Sydamerika brukar man använda den för att göra en speciell kaka:
Alfajores
Ingredienser 4 portioner:
1 burk söt kondenserad mjölk
300 g smör eller margarin
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl florsocker
1 krm salt
3 msk kallt vatten
florsocker att strö över
Så här gör du:
Ta bort papperet på mjölkburken. Lägg burken oöppnad i en kastrull, täck med vatten. Koka burken i cirka 4 timmar! Fyll på med vatten efterhand. Skaka burken, om det inte skvalpar har mjölken förvandlats till kolakräm.
Kör övriga ingredienser i matberedare till en deg, låt vila i minst 1 timme.
Kavla ut degen och ta ut små runda kakor med till exempel ett snapsglas. Lägg dem på en papprad plåt, nagga en gång med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter i 200 grader.
Låt kakorna svalna. Öppna burken med kolakrämen. Lägg en klick på hälften av kakorna, lägg en kaka över. Pudra med lite florsocker.