Koncentrerat smör

Är tanken att att använda det som pålägg och till bakning i fält?
Annars kan man väl bara ta helt vanlig olja, om man är ute efter fettet. På köpet får man nyttigare fett.
 
Är det någon som testat att göra egen Ghee?
Låter onekligen intressant med ett smör som håller sig i 3 veckor i rumstemperatur.
 
Lecitinet i smör fungerar delvis som en detergent, det gör att de sprätter mindre när man steker i smör, jämfört med t ex olja. Förmodligen förlorar man en del av lecitinet om man avlägsnar proteiner och vatten. Proteinerna i smöret bidrar också till maillardreaktionerna som ger den smakrika stekytan. Så ghee borde inte vara riktigt lika bra att steka i som smör, ur de aspekterna.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Det är smörsmaken man är efter. Duger främst till stekning.
Jag brukar köra med två smörbyttor under längre vandringar. En som hålls oöppnad väck från syre tills den första är slut. Då klarar sig smör länge. Men det vore fint med den längre hållbarheten, särskilt när det är varmt. Men ghee är inget att satsa på till smörgåsarna då, eller?

Raskesven
 
Det används till allt i Indien, som graylingman påpekade. Jag tycker att det är jättegott. Jag skulle leta upp dem någonstans där de finns i mindre konservburkar/metallburkar.
När man skirar vanligt smör får man bort denaturerade proteiner och vatten. Kvar blir mycket hållbart smörfett.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips