Kokkärl

Jo det är så att jag funderar på att köpa ett kokkärl som man kan ställa eller hänga ovanför elden. Eftersom jag tycker det är en mer jordnära känsla att starta sin egen eld som man lagar mat över istället för att använda olika sorters kök, och då var ett gjutjärn min första tanke, men eftersom det väger så mycket så är det inget att föredra att ta med sig ut när man vandrar. Så därför undrar jag om det är någon som vet om det finns något kokärl som är tålig för elden och samtidigt håller och inte väger så mycket?
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Om man inte behöver så stor gryta så är försvarets snuskburk smidig att hänga över eld., nackdelen är det osmidiga locket.
Jag använder den rostfria varianten till snösmältning över eld på vintern men aluminiumvarianten funkar säkert lika bra så länge man alltid har lite vatten i botten så det inte bränner hål.

/M
 
Trangias kaffepannor är perfekta att ha som kokärl över öppen eld, finns i flera oliak storlekar beronde på vad man vill tillaga eller hur många man är.
Kombinera det med IKEAS stekpanna "Steka" som är perfekt att ha med i skogen och väger knappt ingenting och för 25:- så är det som hittat även för en smålänning.
 
Lta reda på kokärl på loppisar, kaffepannor, kastruller, sajberjohans förslag om stekpanna var klokt, går det att färlänga skaftet med en träpinne, som man sticker i skaftet så är det ännu bättre.
Kolla så de är av aluminium, de håller över elden.
Du kan även skaffa bandjärn, som du kapar i tre bitar, och nitar ihop, en Trefot, en gammal klassiker som du kan ha i elden och ställa dina kärl på.
 

Bilagor

  • trehornfar1.jpg
    trehornfar1.jpg
    30.2 KB · Visningar: 2,684
  • trefot.jpg
    trefot.jpg
    39.7 KB · Visningar: 2,036
Gammal tråd som jag återupplivar istället för att skapa en ny =).

Ute efter ett kokkärl för lägerelden, har redan en muurikka picknick och saknar då ett bra tåligt kokkärl som sagt. Har ett gäng olika kokkärl, men ingen med bygel som jag nu är ute efter för ett skapligt pris på max 3-400:-.

Användningsområden är allt från långfärdscykling, vandring till kajakpaddling med övernattningar till dagsturer ensam så som med sällskap.

Har bl a kollat in:
- Zebra Billy Can 16 cm
- Muurikka kastrull lägereld 2,3L
osv.

Några andra förslag på vettiga kärl som tål elden? :)

Tack på förhand!

Daniel
 
Sök på tatonka pot, de har olika storlekar. Rostfria och med bygel så man kan hänga dem över elden. Ganska billiga och enkla, väger ok tycker jag om man inte är ute efter ul i titan osv.

Alt gör en egen bygel till en kastrull ifrån tex myrorna, gds är ju alltid roligt.
Återkom gärna med vilken det blev sen?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips