Köpa ny ryggsäck. ca 65 liter.

nåltricket kanske är värt att testa. men vad händer med hålbarheten?

Hållbarheten blir helt säkert väsentligen förkortad, men inte så maten blir dålig på en veckotur. Jag är inte säker, men jag tror de flesta frystorkade förpackningarna är packade i nitrogen, nålsticket kan tillföra lite syre.
Kort sagt, att göra det med maten innan turen är ingen fara, men att förvara den i ett år efteråt fungerar helt säkert inte.
 
frågan är varför inte alla tillverkare vacummförpakar turmat, kanske är det en dyr process även om det inte låter så
 
Jag undrar varför nån överhuvudtaget köper och förtär sådan där turmat. Nu är jag för lat för att torka själv (och senast jag försökte så möglade maten en aning), dessutom är jag på kontinenten ändå hänvisad till att proviantera. I Italien köper jag t ex gärna Knorr-soppan Segreti della nonna (mormors hemligheter), där speciellt linsvarianten är en proteinbomb (och f ö fri från smaktillsatser, färgämnen och konserveringsmedel) - det är en produkt som saknar motsvarighet i det svenska sortimentet.

På min senaste resa testade jag istället att ta med makaroner+Knorrs ostsås, och kan framgent tänka mig att byta makaronerna mot röda linser (makaroner är mjölmat, men innehåller rätt mycket proteiner). Och jag fortsätter att botanisera i snabbköpshyllorna. Problemet är att hitta produkter som är någotsånär feta.
 
Jag undrar varför nån överhuvudtaget köper och förtär sådan där turmat. Nu är jag för lat för att torka själv..

Väldigt enkelt svar på din undran.. olika människor prioriterar olika.
Frystorkad köpmat lagar sig på några minuter på uppkokat vatten, egentorkad behöver ofta längre tid att dra och pasta, linser etc måste ofta kokas under ett antal minuter.
Valet är ens eget och alla de valen funkar, men vilket som är bäst beror på situationen.
 
Väldigt enkelt svar på din undran.. olika människor prioriterar olika.
Frystorkad köpmat lagar sig på några minuter på uppkokat vatten, egentorkad behöver ofta längre tid att dra och pasta, linser etc måste ofta kokas under ett antal minuter.
Valet är ens eget och alla de valen funkar, men vilket som är bäst beror på situationen.

Det kan ju också vara så att en del tror att friluftsliv kräver "friluftsvaror", alltså sådant som (bara) finns i friluftsbutiker.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Är man van att laga mat är det inte speciellt svårt att hitta mat som kan smaksättas och bli lika välsmakande som hemma från bodarnas hyllor. Mycket beror ju på vana och intresse. Som så ofta.
go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips