Kök och kokkärl

Hej här kommer lite frågor och kommentar.

#1 Har någon lyckats smälta sin trangia kastrull av aluminium i öppen eld eller med ett kök.
Det förs nu och då fram synpunkten att trangias alu kärl riskerar att smälta vid bruk i öppen eld. Jag har använt dito utan problem men jag antar att det beror på att jag normalt inte sätter kärlet på varmaste platsen.

#2 Gör jag ett tankefel. Trangia titan i stora stekpannan har föreslagits på några ställen som en av de bätre alternativet att minska vikten om man behöver en stor stekpanna - Fungerar den verkligen att steka i. Stor diameter och tunt matrial med sämre värmeledningsegenskaper än tom stål. Om stekpannan inte fungerar att steka i så vinner man betydligt mer vikt genom att strunta i den - ta med ett lock eller gör ett kombinerat lock och vindskydd av al-folie.

Gillar inte teflon och för mig skulle trangias 1.75 l kärl vara mitt 1:a handsval för kärl i titan - stort kärl (= viss vikt vinst jämf med alu) och kärlet som passar bäst för snösmältning om man bär med sig 1.5 och 1.75 l kärlen.

Stekpanna 27 (den lilla) passar som lock till trangias 1.5 l kastrull.
Trangias 1.5 l kastrull passar i MSR Stowaway pot 1.6l (Mycke tung men trevlig), dvs 0.9 l kaffapannan bör även passa.

#3 Någon som provat Primus Gourmet Saucepan 2.9 L - kastrull i rostfritt stål med lock och hänkel: vikt 493g enligt uppgift.
Jag har tittat runt lite i forumet letar efter alternativ till trangias 2.5l alu scout grytan - deformeras tydligen lätt och locket är inte särskilt förtroende ingivande, vikt 395 g.

#4 Många verkar bygga in sitt allbränsle kök i trangia men det verkar inte som om någon försökt bygga en lättviktsställning till Kap köket - Kap utan trangia!

Har inget Kap kök själv och inte någon intention att köpa det då jag använder andra kök.
Primus topbrännare - lätt och liten, går att flyga med.
Optimus Hiker 111c - nyinköpt för storkök och åretrunt bruk.
Trangia 25 - bra att ha kvar, sålt min egen 27 - för små kärl.
Optimus OO - rolig och vacker.

#5 Jag har sett att Optimus Hiker 111c diskuterats på några ställen och bla priset på den. Kostar 995:- på utebutiken i Umeå - de har den ej på lager men tar hem den på en vecka.
 
japp, den smälte

Ja, det är väl inget jag är stolt över, men jag lyckades klanta till det med en trangia-aluminiumgryta i somras. På paddelturen skulle vi på min födelsedag baka tårta över ett whisperlite-kök. Vi la ett par små stenar i botten på grytan, och sen den lilla kakformen på stenarna. Efter kanske tio minuter luktade det bränt så jag tog av grytan och ställde den på gräset. Hål i botten! Grytan hamnade i sopsortering.

På polarens msr dragonfly gick det dock bättre. Det går ju att reglera lågan riktigt bra, så det blev faktiskt kaka till slut.

Sensmoral: ska du fylla år på turen - ta med reglerbart kök.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Hej,

Intresant att höra om din upplevelse med försök till att baka en födelsekaka. Jag har lite funderingar om hur man kan bygga en "bakugn" med trangias kastruller som bas - ska kunna pakas ihop med kärlen och stekpannan. Mer för skoj skull än att jag skulle dra med mig det till fjälls - vid helgutflykter och bilturer skulle en bakugn av egen konstruktion vara kul att använda. Baserad på din erfarenhet får jag nog stryka aluminium som bottenplatta på systemet.

MVH

Magnus
 
Jag har använt Trangias 2,5 l kastrull i alu under många år. Den har hängt över elden, stått mitt i elden osv. Inga problem. Tror det blir annorlunda om det inte är vatten i den.

Trangias titanstekpanna använder jag också. Fungerar bra, men annorlunda mot andra material. Stekpannan är så tunn att den riktade lågan från mitt MFS hettar upp mitten på pannan på nolltid. Blir lätt för hett i mitten och inledningsvis för svalt runt omkring. Löses genom att inte dra på så med lågan. Brukar steka fläsktärningar:)

Enligt vad jag hört är det inte teflon i "nonstick" kastrullerna längre, utan taflon, vilket håller något bättre så länge man inte använder metallprylar för att röra om.

Raskesven
 
trangians vindskyd smalt

jo jag tror vi höll på koka någåt som verkligen tog tid, vi va på andra eller rentav tredje sattsen av bränsle då köket plötsligt började syda och rasade tillslut ihop till en dramatisk liten flamande hög med bråte.

skulle de kanske ha varit marmelad vi kokat =}
 
Smälter inte med mat

Jo, visst kan aluminium smälta i en varm låga, men inte så länge man har någon form av vätskebärande mat i den. Har tidigare många gånger "stormkokat" i aluminiumkärl över öppen eld. Förutom en ordentlig sotuppbyggnad (som faktiskt isolerar kärlet såsmåningom) så skadar det inte kärlet alls.
 
Re: Hej,

mabu; sa:
Intresant att höra om din upplevelse med försök till att baka en födelsekaka. Jag har lite funderingar om hur man kan bygga en "bakugn" med trangias kastruller som bas - ska kunna pakas ihop med kärlen och stekpannan. Mer för skoj skull än att jag skulle dra med mig det till fjälls - vid helgutflykter och bilturer skulle en bakugn av egen konstruktion vara kul att använda. Baserad på din erfarenhet får jag nog stryka aluminium som bottenplatta på systemet.

MVH

Magnus

Det ska va vatten också, inte bara stenar ;).

Då fungerar det (stenarna är bara till för stöd åt det inre bakärlet).

/J
 
Re: japp, den smälte

515442; sa:
Ja, det är väl inget jag är stolt över, men jag lyckades klanta till det med en trangia-aluminiumgryta i somras. På paddelturen skulle vi på min födelsedag baka tårta över ett whisperlite-kök...

I ABUs reklamtidning "Napp och Nytt" visade de någon gång på 80-talet hur man bakade matbröd i deras fiskrök. Man pusslade ihop delarna lite annorlunda än vid fiskrökning, lade i degen och gräddade limpan.
Fiskröken tror jag ser likadan ut idag, men jag vet inte om bakistruktioner ingår i bruksen.
Däremot är jag tveksam till om det inte smakar fisk om brödet ifall man använder samma rök till båda ändamålen.
 
Re: Re: Hej,

joru; sa:
Det ska va vatten också, inte bara stenar ;).

Då fungerar det (stenarna är bara till för stöd åt det inre bakärlet).

Vatten gör ju att temperaturen i ugnen aldrig överstiger 100 grader, vilket är lite tråkigt. Stenarna är till för att lyfta upp det inre kärlet från den heta botten. I en ugn skall det som tillagas värmas av den varma luften, inte av de ännu varmare väggarna.

Det där med vatten är nåt som man måste använda om man eldar på för hårt. Bakar man med ett trangia med spritbrännare så ska man hela tiden köra på sparlåga. Att elda på fullt med ett gas/bensin/fotogenkök är fullkomligt meningslöst (och riskerar dessutom att smälta kärlet).

Jag har två stycken sockerkaksformar med löstagbar botten som är ungefär 10 cm i diameter, till dem använder jag ringar utskurna av aluminiumburkar för att få upp dem från botten av grytan. Fungerar utmärkt att göra fransk äppelaka i t.ex. (bara man elda försiktigt).

Fast bästa ugnen med trangia får man om man ställer grytan i glöden och har glöd i stekpannan som är lock. Då får man övervärme också (det är så som en s.k. Dutch Oven funkar, fast de är av gjutjärn).

(Nej, det funkar inte med teflonpanna:)
 
Jag har utan problem (förutom sot) använt och kommer använda aluminium kärlen både i kök och i öppen eld. Men det förekommer kommentarer i olika diskutioner där det varnas för användning av trangias aluminium kärl i öppen eld. Jag var därför nyfiken på om någon upplevt att kärlen smält och kunde berätta om omständigheterna.

Johan du skriver att det ska vara vatten i kärlet trots ovanstående - har du egna erfarenheter eller någon bra referens för detta så är jag intresserad då det förenklar problemet.

Mycket riktigt borde det räcka med en måttlig effekt men de flesta brännarna ger en relativt koncentrerad värme mitt ovanför brännaren vilket borde kunna ge problem om man torr eldar under längre tid - att tänka vid en ev konstruktion av ugn. Var tar tiden vägen?





[Ändrat av mabu 2004-03-19 kl 22:27]
 
Det handlar ju helt enkelt om att aluminium har en lägre smältpunkt än stål (och titan). Har du provat att ställa in en tom läskburk i elden? Den försvinner på några sekunder och bara överdelen blir kvar.

Är man försiktig är det inga problem, det är om man är oförsiktig som risken är större.
 
#4 Många verkar bygga in sitt allbränsle kök i trangia men det verkar inte som om någon försökt bygga en lättviktsställning till Kap köket - Kap utan trangia!

Förlorar man inte själva iden med kap då?
Problemet med Kap är dock att man inte kan använda storgryta. detta iriterar mig ganska mycket.

//Oskar
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips