Kök för UL fantaster.

nermander; sa:
mydeza; sa:
Om ni snackar om att elda(kellykettle och trailstove), så blir det inte lättast att använda ved och göra upp en vanlig eld (ved finns ju i skogen, inget behov av att släpa på) så det enda ni behöver är en ask tändstickor ;=)

Jo men nu är det så att en Kelly Kettle i sig nästan väger lika mycket som gryta, brännare, kök och sprit för en helgtur (om man kör med en liten "läskburksbrännare"). Och den kan man som sagt var bara koka vatten i (och en del kanske vill utföra lite mer avancerad matlagning än att bara hälla kokande vatten över maten).

Har man en gryta kan man dessutom äta ur grytan och behöver ingen tallrik (som man antagligen behöver om man lagar maten med en Kelly Kettle).

Så det är inte alltid så att vedeldning ger den lättaste packningen. Man behöver ofta vara ute minst en vecka för att den vinst man gör på att inte ta med sig bränsle ska vägas upp av den ökade tyngden på utrustningen.

nu tänkte jag väl mer att använda en gryta över öppen eld... Inget behov av mer än en tändstickor och en gryta.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Aircontact Pro – designad för de stora äventyren

Vandra med kvalitet! När packningen är tung och terrängen krävande gäller det att ha riktigt bra utrustning. Med Aircontact Pro har deuter skapat en ...

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
framåtskridande

nermander; sa:
mydeza; sa:
Om ni snackar om att elda(kellykettle och trailstove), så blir det inte lättast att använda ved och göra upp en vanlig eld (ved finns ju i skogen, inget behov av att släpa på) så det enda ni behöver är en ask tändstickor ;=)

Jo men nu är det så att en Kelly Kettle i sig nästan väger lika mycket som gryta, brännare, kök och sprit för en helgtur (om man kör med en liten "läskburksbrännare"). Och den kan man som sagt var bara koka vatten i (och en del kanske vill utföra lite mer avancerad matlagning än att bara hälla kokande vatten över maten).

Har man en gryta kan man dessutom äta ur grytan och behöver ingen tallrik (som man antagligen behöver om man lagar maten med en Kelly Kettle).

Så det är inte alltid så att vedeldning ger den lättaste packningen. Man behöver ofta vara ute minst en vecka för att den vinst man gör på att inte ta med sig bränsle ska vägas upp av den ökade tyngden på utrustningen.



nu ska man alltså inte se kelly kettle och trailstove som lösningar på samma sak.
jmfr vattenkokare/spisplatta.förövrigt håller jag helt med Mydeza om att en brasa vinner.mina alternativ är olika sätt att koncentrera värmen dit man vill ha den utan att för den sakens skull lämna stora spår efter sig.
 
Problemet med en öppen eld är ju att man måste fixa en eldstad och det tar tid att släcka ordentligt.

Och sen är det ju fruktansvärt dålig verkningssgrad på en öppen eld, slöseri på naturresurser! (Ok, kanske inte i Sverige, men i många U-länder tar det en hel dag att samla ihop ved till middagen.)

Att slänga upp ett gaskök och koka sin lunchssoppa på 2 minuter eller samla ihop ved, göra eldstad, göra eld osv tar mycket längre tid.
 
Wow, ute i naturen och känner behovet av att spara tid....

Nog har du väl tid av att njuta av att samla ved, och stirra in i en eld medans vattnet kokar?!

OK, om du är uppe på K2 så nog behövs det att snabba på, men inte när du är ute och knallar en vecka i Svenska skog och fjäll...
 
mydeza; sa:
Wow, ute i naturen och känner behovet av att spara tid....

Nog har du väl tid av att njuta av att samla ved, och stirra in i en eld medans vattnet kokar?!

OK, om du är uppe på K2 så nog behövs det att snabba på, men inte när du är ute och knallar en vecka i Svenska skog och fjäll...

Det beror ju helt på vad man vill göra i fjällen! :p Åker man dit för att stirra in i en eld så är det ju toppen, men åker man dit för att göra något annat så är det botten. Man kan ju slappna av på olika sätt. Personligen tycker jag det är rätt trist att elda.. ;)
 
mydeza; sa:
Wow, ute i naturen och känner behovet av att spara tid....

Nog har du väl tid av att njuta av att samla ved, och stirra in i en eld medans vattnet kokar?!

OK, om du är uppe på K2 så nog behövs det att snabba på, men inte när du är ute och knallar en vecka i Svenska skog och fjäll...

Har du varit uppe i fjällen? Eldar du fridlysta fjällbuskar då eller?

På kallfjället finns det sällan vegetation att elda med.

När det finns en eldstad i skogsteräng så är förödelsen stor på den närbelägna vegetationen. Folk har dragit näver från fjällbjörkarna trots att det inte är tillåtet osv. Bedrövligt!

Sen slängs pilsnerkorvsburken som de värmt på elden i någon klippskreva.

Visst man kan göra eld någon gång men tänk på orsak och verkan.
 
Sommartid finns det visst bränsle uppe på kalfjället! Leta under videbuskar, där finns det torra döda grenar. Torra enbuskar finns det också. Gick en vecka i Naimakkafjällen ovan trädgränsen och eldade hela tiden när jag lagade mat. Kom då på att snabbkaffe blir mycket godare om det får koka upp. Ställde kaffegrytan på det sista av elden för att få kaffe efter maten, lade pulverkaffet i vatten och lät det koka upp.
 
crazy; sa:
Har du varit uppe i fjällen? Eldar du fridlysta fjällbuskar då eller?

På kallfjället finns det sällan vegetation att elda med.

Vad är det för "buskar" i fjällvärlden som är fridlysta? Det finns ju inte så många fridlysta växter i Sverige och kan ju inte komma på någon buskartad växt, som växer i fjällvärlden, som är fridlyst?
 
Lättvikt

Oj, tänk att det står i böcker att man inte behöver eldstad! Klart det inte gör, men man måste ändå vara noggran med var man eldar. Ovanpå torr tjock förna är inte så lysande....

När jag var liten pojk och var med i scouterna så lagade jag mat med en gryta ställd på 3 små stenar, mellan dessa eldade jag med kråkris. Det fungerar bra, men är kanske ingenting för prylfantsten eller när man har bråttom, det tar säkert 10 minuter extra och är mindre skoj om det ösregnar. Materialbehov: tändstickor och kastrull, ca 250g.

Slösa resurser var på tråden. Menar du att man slösar mindre om man använder gas som ju är fossilt än om man använder ved som är biobränsle? I Sverige finns gott om ved och får den ligga så blir det mesta av den koldioxid med tiden iallafall.

En liten fråga: Den där trailstove är ju ungefär detsamma som 3 stenar, men troligen mycket bättre vindskydd och effekt. Om eldningsförbud råder och man har tänkt följa detta, kan man använda en sån då?
 
Re: Lättvikt

Vandrare; sa:
Oj, tänk att det står i böcker att man inte behöver eldstad! Klart det inte gör, men man måste ändå vara noggran med var man eldar. Ovanpå torr tjock förna är inte så lysande....

Tänkte det var uppenbart och inte behövde närmare förklaring. Avundsjuk på boken, eller? De flesta har väl eldat både med och utan eldstad i skog och på fjäll. Ingen sätter väl sig i en torvmosse och eldar på ??
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips