Knyta skor dubbelknut

Jag bytte mina slitna skosnören till ett par lätta kängor till paracord. Funkar utmärkt om man använder rosett dubbelknut. Paracord en har så lite friktion.

Gissar alla gör så att man knyter en överhandskut över rosetten med öglorna?

Ett annat sätt att få mer friktion i en rosett är att första över under görs dubbla varv. Då ökar friktionen i rosetten.

Finns det fler sätt. Dubelknuten är ändå lite stökig att öppna.
 
Kanske den som används för att slippa dubbelknut på orienteringsskor funkar.
Skärmavbild 2023-03-18 kl. 10.04.53.png
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Knyt det första halvslaget som vanligt, men sen rosetten åt motsatt håll - dvs som råbandsknop i relation mellan första och andra halvslaget. Inte som kärringknut, som nog de flesta lärt sig som barn :).
Se YT-klippet i Kvarnträsks gamla inlägg. Den knuten går aldrig upp för mig oavsett materialet i skosnörena.
 
Inte för att skryta (eller jo kanske lite) men sätet som visas i ovanstående youtube video kom jag på själv, just genom att använda råbandsknop vs käringknut-logiken. Jag använder den dagligen, och visst är den bättre. Den är dock inte 100% säker, särskilt inte med syntetiska material.
Rosetten med extra värv däremot funkar perfekt alltid. Jag gillar dessutom att den öppnas lika lätt som en vanlig rosett. En dubbelknut kräver ju lite extra arbete att knyta upp.
 
Inte för att skryta (eller jo kanske lite) men sätet som visas i ovanstående youtube video kom jag på själv, just genom att använda råbandsknop vs käringknut-logiken. Jag använder den dagligen, och visst är den bättre. Den är dock inte 100% säker, särskilt inte med syntetiska material.
Rosetten med extra värv däremot funkar perfekt alltid. Jag gillar dessutom att den öppnas lika lätt som en vanlig rosett. En dubbelknut kräver ju lite extra arbete att knyta upp.
"Råbandsknop-rosetten" funkar ju exakt likadant, och lika lätt, som "kärrinknut-rosetten" att knyta upp - bara att dra i en lös ände.
Möjligt att extravarv skulle vara ännu säkrare, men jag har hittills inte "behövt" det.
 
Jo absolut, den är lika lätt att knyta upp. Men jag anser som sagt att den inte alltid funka lika bra (beroende på materialet) som vanliga dubbelknuten eller rosetten med extra varv. Och av de två är ju sistnämnda mycket lättare att knyta upp.
Men som tur får alla göra exakt som dom vill :)
 
Det finns en orsak att jägarsoldater alltid knyter extra knut på skosnörningen.

och har skosnören i paracord...

Men skrinnare vill ogärna ha en knut som är svår att öppna efter plurr så en bra slagen rosett står högt på min önskelista, ska börja använda denna nya variant från nu och särskilt på den snören jag efterlyst att få ökad friktion för, se denna tråd

Hoppas de funkar på de skor som jag har dynema som skosnären också, efter

Så mycket klokskap man samlat på sig här!

Tack alla som bidragit och fortsätter bidra!

/Patrik
 
Rosett som knut på skosnören är ju en variant av antingen råbands- eller käringknut där man inte dragit igenom övre slaget helt utan låter det bilda rosett. Öglorna bara för att man lätt ska kunna knyta upp den. Om man väljer käringknutvarianten blir den förstås mindre knutsäker. (och skorosetten ligger fel) Varianterna med två slag på antingen första eller andra knuten blir varianter av kirurgknut. Två slag först och ett som säkrar = kirurgknut. Ett slag först och sen två varv andra slaget eller runt rosetten motsvarar då omvänd kirurgknut. De kallas förstår så för att de används när man opererar. Suturmaterial är ofta väldigt halt och man vill absolut inte att knuten glider upp. Ofta läggs ytterligare en knut, alltså tre ggr för säkerhet. Det varierar mellan olika suturmaterial hur knutsäkra de är. Skosnören som inte skall gå upp (skridskokängor) knyter åtminstone jag med två varv på yttre slaget, som sagts här ovan, knutsäkrare och lika lätt att få upp som vanlig rosett. Inte aktuellt i detta sammanhang men en käringknut som kantrar blir då ett dubbelt halvslag runt egen part.
 
I boken "knopar som förenklar ditt liv" av Miki Anagrius (kudos till författaren) har jag funnit min önskade skoknop - löser inte upp sig men går ändå enkelt att lösa upp, lika enkelt som vanlig rosett, rättare sagt likadant, dvs dra i de två fria tamparna. Han kallar den dubbelt nyckstek på sidan 7-731 i boken.
Finns också artikel bakom betalvägg i GP, med samma avsändare:

Jag förstår inte om det kanske är samma som besrivs i inlägg 1 ovan.

Det är helt enkelt en vanlig skorosett där man trär andra öglan "ett extra varv runt" och sedan drar åt som vanligt. I min bild är det alltså den högra öglan som träts en andra gång över runt mot tå mot sedan tillbaka under mot hälen i skon.

Går det att ladda upp video här på utsidan så kan jag göra en kort film.

Hittar inte någon redan gjord film då jag söker på dubbel eller dubbelt nyckstek.

/Patrik
 

Bilagor

  • skoknop.jpg
    skoknop.jpg
    2 MB · Visningar: 196

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips