Lundhags kängor!

Ska testa att snöra lösare högre upp. Får nog knyta av precis ovanför fotleden , för annars kommer bara snörningstrycket jämna ut sig och då sitter det inte tillräckligt hårt vid fotleden. Måste bara hitta på någon bra knut som låser snörerna men som är lätta att knyta upp sedan :)


När du gör rosett, gör dubbelt förstahalvslag, dvs innan du gör öglorna drar du snöret 2 gånger genom varandra istället för 1, då låser den bättre utan att glida upp.

Jag har extra långa snören till mina, brukar ibland dra ett extra varv runt anklarna för att få mer tryck där, och sedan köra löst resten upp, oftast knyter jag tre fyra öglor ner från max.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Du behöver i alla fall inte styras av vilken innersula, som känns bäst. Bägge sorterna går ju att köpa lösa, och man får ändå räkna med att byta ut dem med jämna mellanrum.

I övrigt svårt att försöka ge råd, vi kan ju bokstavligen inte "gå i dina skor". IMHO lite oroväckande med ansatser till misspassning/dåligt grepp i hälen, brukar vara svårast att göra något åt och kan orsaka lidande. Likaså med att skorna är så smala att dina fötter pressar cellgummit utåt. Plös etc är lättare att forma och/eller fixa till med snörning.

Outside the box (hoppa över nedanstående, om det inte är relevant):
de enda standardkängor med effektivt och skönt hälgrepp, och därtill inte för hög flexpunkt på mina smalhälade/smalanklade ankfötter, är konstigt nog vissa modeller från Kayland (i mitt fall Vertigo High). Man tror det inte vid första påseende, eftersom tåboxen ser rätt smal ut på utsidan. Men de har en mycket artikulerad "midja" mellan häl och framfot, som håller tillbaka foten utan att man måste idiotsnöra, med tillhörande risk för andra problem (skav, senhinneinflammation).
Sens moral: tro inte dina ögon, utan PROVA - och det måste inte vara Lundhags.... :).

Jag använder mina Jämtkängor endast när jag vet att jag
1. kommer att få vada och/eller ta mig genom blötmarker,
2. inte på många dagar kommer att kunna torka fodrade skor, som blivit våta,
3. inte kommer att röra mig i alltför avancerad terräng.
Dvs i praktiken på tältturer i svenska/norska fjäll. I "torrare" och brantare berg, och/eller om det finns några stugor på vägen, väljer jag utan att tveka mindre klunsiga doningar.
 
Den s.k. knölen skall motverka trötta fötter... (kallas: pelott) Du har spenderat för mycket tid inne, grubblandes. Ta den med mest rymd i lästen, skicka iväg de andra och dra ut i fält. ;)
Sagt och gjort! Skickade tillbaks Forest, behöll Park. Var ute och gick med kängorna idag. 5km på 2 timmar, med barnvagn, inkl nyponsoppa på trangiakök :)

Har inte gjort något med kängorna (alltså varken blött upp dem eller smort in dem). Gick med tre par strumpor, ett par tunna, ett par tubsockor och ett par tjocka frottéstickade ullstrumpor. Det gick över lag bra. Har två små skavsårsblåsor på ovan-/framsidan av höger fotled.
 
Smorning för att bevara lädret i styvare Lundhags?

Väcker liv i den här tråden o frågar lite om hur man bevarar lädret i de styvare lundhagskängorna.

Jag har ett par professional Mid (-07) och ett par professional High (-11) och har använt Nikwax för att täta mot väta och Lundhags egen lädersmorning för att "behandla" lädret. Nu är det ju så att t.o.m. Lundhags själva rekommenderar att man inte ska använda just deras egen smorning till behandling av t.ex. de lite styvare professional/syncro. Har själv märkt att lädret "mjukats upp" lite för mkt med detta och har därför slutat använda det.

Vad ska man använda för att bevara lädret på dessa (professional/syncro) om man inte kan använda Lundhags egen smorning?
 
Nu är det ju så att t.o.m. Lundhags själva rekommenderar att man inte ska använda just deras egen smorning till behandling av t.ex. de lite styvare professional/syncro. Har själv märkt att lädret "mjukats upp" lite för mkt med detta och har därför slutat använda det.

var säger dom det?

har själv syncro och bielne, har aldrig upplevt att dom blir för mjuka. snarare sitter dom bättre när lädret anpassar sig efter foten.
 
Dax för investering. Står mellan Syncro high och nya Jaure high.

Någon som hunnit testa av Jaure och kan komma med lite feedback?
 
Ok, kanske ska testa Meindls. En annan sak, på nästan samma ämne; Någon som vet varför Nikwax på tub har slutat säljas/tillverkas?
Det var tidigare mitt wax-of-choice för själva vattentätningen av kängan.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips