Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan. Om du inte vill slå av annons­blockering kan du istället stödja oss genom att teckna ett Plusmedlemskap - då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!

Kniven - Ja, en tråd till...

Just ja... - glömde nämna att en Yanagiba 8 1/4" är fantastisk att hacka lök och andra grönsaker med. Dessutom funkar den till nöds att filéa både kött och fisk med... Aningen för stabil för det, men som sagt till nöds...[/IMG]
Yanagiba används traditionellt till att skära tunna skivor av kött och fisk. För att ge ett jämnt och precist snitt är den bara slipad på ena sidan (Kataba). Den ingår i den så kallade sashimiserien där man också finner andra varianter som:

- Kensaki Yanagi
- Usubiki
- Fugubiki
- Takobiki
- Sakimaru Takobiki
- Kiritsukegata Takobiki

Skillnaderna kan vara utformningen av spetsen, tjockleken på bladet samt bredden på slipfasen. Ofta handlar det om regionala skillnader.

Till ett traditionellt filéande använder japanerna ganska ofta en Miroshi Deba som har en laminerad egg utformad enligt Ni-Mai Awase mönstret, dvs varken rak eller fullt skålslipad.

Min personliga favorit bland dessa knivar är Fugubiki. Det är en ypperlig slicer som också funkar väl i samband med filéande av fisk. I princip handlar det om en ytterst tunnbladig Yanagiba.
 

Bilagor

  • cladtypes.jpg
    cladtypes.jpg
    20.7 KB · Visningar: 1,375
  • Min signatur.jpg
    Min signatur.jpg
    1.4 KB · Visningar: 792
Köksknivsnacket är väl OT.
Kryddsnacket är OT.
Men ovan trädgränsen har alla knivar begränsad brukbarhet. Liten sax för att öppna påsar är brukbart.
Ni som gärna disskuterar stål, egglängder och skärbrädesteknik fixa till en egen tråd. Trådkapning som gärna tillämpas borde begränsas. YMMV
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
hejsan
att påstå att kniv är överflödig ovan odlingsgränsen känns främmande för åtminstone mej.;)
även om man inte är renägare så finns det behov av en kniv.
om inte annat så ur säkerhetssynpunkt..:cool:
vänligen nils
 
Räcker det inte med att kunna klippa upp matpåsar, fotvårdstejp och ett och annat plåster?
Jag har brukat kniv till fisktillredning, isskrapning av skidor vintertid, samt slakta apelsin. Men allt utom skidskrapningen hade gått med hjälp av en liten vass sax. För isskrapningen är ett redskap brett som skidytan och dessutom med plats för andra handens grepp att föredra. Oavsett skidskrapors design.
Vid en vinterkurs brukade jag lapphuggaren för att skära snöblock, men det hade gått med en fogsvans eller rent utav skidan.
Så till vilket säkerhetsbruk behövs en kniv och den är inte ersättbar? Väntar med spänning på svaret.
Nej jag tänker inte sluta bära min korta kniv för det.
 
Köksknivsnacket är väl OT.
Kryddsnacket är OT.
Men ovan trädgränsen har alla knivar begränsad brukbarhet. Liten sax för att öppna påsar är brukbart.
Ni som gärna disskuterar stål, egglängder och skärbrädesteknik fixa till en egen tråd. Trådkapning som gärna tillämpas borde begränsas. YMMV

Vad säger att man inte kan ha med sig en yanagiba i naturen? Måste man ha en trubbig mora för att få skriva om den på forumet? Nåväl, vi kan säkert skapa en egen tråd om japanska knivar och skärtekniker, men att påstå att diskussioner om en viss knivtyp inte lämpar sig för "utrustning allmänt" tycker jag är en aning ogint... Vad gör enligt dig en kniv till "kökskniv" och därmed inte rumsren för tråden?
 
Ops ;)

Ber om ursäkt om jag orsakat en onödig förlänging av en tråd. Min poäng med kockknivarna var mest menad att vara lätt ironisk, men visade på något vis hur heligt och känsligt knivämnet är. Det var det jag vill komma fram till, men trodde aldrig att det skulle bevisa sig självt på det övertydliga viset.
Min poäng. Tänk vad stort det kan vara att med några cm för mycket stål. Märkligt. Och
Det är inte personligt tycke och smak, utan det bara ÄR fel om kniven är mer än 10 cm. Enligt gängse oskrivna regler.
 
Vad men ar du med säkerhetsaspekten? Nyfiken :)
Tja, ett exempel är väl när man lagar mat med explosiva kök inne i den enda absiden. Då tycker jag i alla fall att det känns bra med en vass kniv som snabbt kan öppna fotänden av tältet om köket blir lite för ystert. Jag har aldrig behövt använda kniven till just det än, men en uppvisning av ett brinnande tält på den lokala räddningskåren gav mig en tankeställare.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips