Kniven - Ja, en tråd till...

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Ja jag använder kniv både när jag jagar å fiskar, då blir det allt från, ta ur, flå, öppna korvpaket, tälja korvpinnar, ta ur stickor osv.
Jag har ju alltid kniv på mej hemma, så här hemma blir det oxå allt möjligt. Allt från att skära bort gummi upphäggning från frugans bil, öppna olika saker, ta bort kit från fönster, beskära buskar, ha ha o ställa klockan i bilen osv

Seved
 
@gusbo: jag känner igen mig: kniventustiast och hängiven lättpackare. Sist jag var ute vägde kniven lika mycket som min bostad på ca 7 hg :) I övrigt har postmodernismen dock mest fört med sig elände.

/M
 
Vad du ska ha kniven till beror helt och hållet på vilken kniv det är frågan om...

När jag till vardags behöver öppna säkerhetspåsar eller lådor med skrivarpapper använder jag mig ev en Gerber Applegate-Fairbairn Mini Covert FAST 2.9" Assisted Combo Edge Blade (puh - långt namn) som alltid är med.

För att skala kabel eller uträtta andra vardagliga göromål såsom att öppna livsmedelsförpackningar eller splinta ved använder jag normalt en Gerber Gator Plain Edge Drop Point Folder av äldre modell (minst femton år gammal).

När jag behöver klyva vedträn eller dräpa mindre björkar använder jag en äldre Gerber LMF (minst femton år gammal).

För att öppna konservburkar använder jag mig av en konservbrytare (minst femtio år gammal)...

Vad man ska göra för att behöva en Gerber Guardian Back Up låter jag vara osagt, men den är himla fin... ;-)
 
Pytteliten

På vandring i fjällen klarar man sig långt med den minsta kniv som du kan hitta! Finns inga som helst behov av någon större kniv!
 
Vad du ska ha kniven till beror helt och hållet på vilken kniv det är frågan om...

När jag till vardags behöver öppna säkerhetspåsar eller lådor med skrivarpapper använder jag mig ev en Gerber Applegate-Fairbairn Mini Covert FAST 2.9" Assisted Combo Edge Blade (puh - långt namn) som alltid är med.

För att skala kabel eller uträtta andra vardagliga göromål såsom att öppna livsmedelsförpackningar eller splinta ved använder jag normalt en Gerber Gator Plain Edge Drop Point Folder av äldre modell (minst femton år gammal).

När jag behöver klyva vedträn eller dräpa mindre björkar använder jag en äldre Gerber LMF (minst femton år gammal).

För att öppna konservburkar använder jag mig av en konservbrytare (minst femtio år gammal)...

Vad man ska göra för att behöva en Gerber Guardian Back Up låter jag vara osagt, men den är himla fin... ;-)

Min herre verkar gilla Gerber mer än mig t o m.
 
Min herre verkar gilla Gerber mer än mig t o m.
Va? Är ni två ett kärlekspar?!? Där ser man
evilgrin39.gif
.

~Paul~
 
beror

Vet inte om jag vågar göra inlägg i detta ämne, för det är så infekterat. men men. Med risk för att göra en lång tråd längre.

Det beror på vad man har för syfte med kniven. En vanlig fjällvandring klarar man sig egentligen helt utan kniv, men kan vara bra att ha pryl. Skall man bara öppna förpackningar eller kapa en tapebit räcker en pytteliten fällkniv. Vill man däremot kunna använda den att förbereda en brasa vill man ju ha lite större. Om jag vandrar i skogslandskap och främst tänker mig att använda till vid lägret för at fixa ved till en brasa, eller liknande vill jag ha en rejäl kniv. Jag varken fiskar eller tänker finsnida, men vill inte dra med en yxa eller såg, och då tycker jag att det måste vara upp till mig om min kniv är några cm länge än vad som är socialt accepeterat. Jag bär den diskret i packningen och tar fram den först när det är dags och jag springer inte runt och leker Rambo. Problemet är att om du föredrar en kniv med längre blad än 10 cm, blir man av alla "riktiga" och "rutinerade" friluftsmänniskor här, nedtryckt i skoskaften som mindre vetande.

Jag skulle förstå om det diskuterades tunnel- vs. kupoltält, eller kängor vs. stövlar och lågskor, men på alla andra områden är tolleransen större än när det kommer till knivlängden, kanske på någon sorts komplex, eller avundsjukegrund. Finns säkert någon psykolog som skulle kunna analysera det bättre.
Det fungerar ungefärsom Real housewife, om ni sett det. Där tål ingen av dom någon som är yngre eller snyggare än de själva, och kanske är det så i denna knivvärlden, att man vill framställa det som att alla som har länge knivblad än de själva gärna förlöjligas.
Konstigt är det i alla fall, att några cm stål kan orsakar så starka känslor.
 
Vet inte om jag vågar göra inlägg i detta ämne, för det är så infekterat. men men. Med risk för att göra en lång tråd längre.

Det beror på vad man har för syfte med kniven. En vanlig fjällvandring klarar man sig egentligen helt utan kniv, men kan vara bra att ha pryl. Skall man bara öppna förpackningar eller kapa en tapebit räcker en pytteliten fällkniv. Vill man däremot kunna använda den att förbereda en brasa vill man ju ha lite större. Om jag vandrar i skogslandskap och främst tänker mig att använda till vid lägret för at fixa ved till en brasa, eller liknande vill jag ha en rejäl kniv. Jag varken fiskar eller tänker finsnida, men vill inte dra med en yxa eller såg, och då tycker jag att det måste vara upp till mig om min kniv är några cm länge än vad som är socialt accepeterat. Jag bär den diskret i packningen och tar fram den först när det är dags och jag springer inte runt och leker Rambo. Problemet är att om du föredrar en kniv med längre blad än 10 cm, blir man av alla "riktiga" och "rutinerade" friluftsmänniskor här, nedtryckt i skoskaften som mindre vetande.

Jag skulle förstå om det diskuterades tunnel- vs. kupoltält, eller kängor vs. stövlar och lågskor, men på alla andra områden är tolleransen större än när det kommer till knivlängden, kanske på någon sorts komplex, eller avundsjukegrund. Finns säkert någon psykolog som skulle kunna analysera det bättre.
Det fungerar ungefärsom Real housewife, om ni sett det. Där tål ingen av dom någon som är yngre eller snyggare än de själva, och kanske är det så i denna knivvärlden, att man vill framställa det som att alla som har länge knivblad än de själva gärna förlöjligas.
Konstigt är det i alla fall, att några cm stål kan orsakar så starka känslor.

Va, har du en stor kniv? Du kan inte vara riktigt klok och dessutom kan du inte göra upp eld.
Haha, nej jag skoja bara. Låt oss inte sänka knivtrådarna till "vargdebattsnivån"
Jag tycker det var mycket klokt skrivet. Givetvis använder man olika knivar för olika ändamål.
Själv bär jag en samehuggare i kombination med en Roselli snickarkniv när jag är i skogen. Det vill säga för det mesta.
Fjällvandrar jag med ett stiligt tält med blanka stänger, vackert grön väv. Sover i en fluffig dunsovsäck och lagar frystorkad mat direkt ur papperspåse på ett blankt gasolkök med titankastruller Ja då behöver jag som redan sagts ingen kniv, eller en väldigt liten.
När jag paddlar i ytterskärgården hänger det en liten trubbig tandad dykkniv i västen.
Och jag bryr mig föresten inte ens om att stoppa undan huggaren när jag går genom byn.
Vill dom kalla mig matcho så får dom väl göra det :)
 
Äter man mat ur påse och kokar sitt vatten på gaskök så är behovet av kniv inte så stor. Lagar man mat över öppen eld och använder riktiga råvaror behöver man en kniv för att göra upp elden och för att hacka upp löken eller vad det kan vara. Fiskar man så behöver den rensas och har man varken gryta eller stekpanna och vill använda naturliga material till sin tillagning kommer kniven till användning igen.
Sen så tycker jag slöjden är en del av friluftslivet, antingen det gäller att fixa en tältpinne eller en stekspade eller för lite finare projekt som en sked.

Jag bryr mig vad för kniv folk bär för jag är intresserad men jag dömer bara på användandet och inte på kniven.
 
TV-kockar

Föresten har ni sett alla löjliga TV-kockar, som skall hacka lite bladpesilja eller föremål, stora som gullök, de måste ändå ha en kockkniv på minst 25 cm. Ändå är det ingen som skriver insändare eller klagar på TV-kanalen., För att inte tala vilken höjd från kastrullen som saltet skall liksom "stänkas" ner. Påverkar det smaken på något vis? Att släppa i salt på en höjdt mer än 10 cm över maten anser jag vara overkill och amatörmässigt.
Kunder inte låta bli.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips