Hm, kan det förståss vara. Men detta stöds inte av de artiklar jag läst. Å andra sidan så kan det vara både och. Det vill säga både valsat och diff. härdat.Är det inte valsat ihop?
~Paul~
Hm, kan det förståss vara. Men detta stöds inte av de artiklar jag läst. Å andra sidan så kan det vara både och. Det vill säga både valsat och diff. härdat.Är det inte valsat ihop?
Håller med om att det är ganska hårt. Ligger runt 60 HRC. Dock är en vanlig laminerad 2140-mora ännu hårdare, dvs närmare 62 HRC.det är den upfattningen jag också har fått.
klämde på Bushcraft trifelx kniven och det kändes som att bladet var extremt vast ska bli väldigt kul att prova den i skogen. alla som kände på bladet skar sigbladet ska var extremt böjtåligt.
Fråga ni som klyver ved i skogen med kniv vilken ved andvänder ni :O
klämde på Bushcraft trifelx kniven och det kändes som att bladet var extremt vast ska bli väldigt kul att prova den i skogen. alla som kände på bladet skar sigbladet ska var extremt böjtåligt.
:O
Kan någon förklara varför vissa känner "längs med" en egg för att testa om den är vass. Det känns lite som förstörande provning, ju djupare skadan blir ju vassare är kniven.
Jag trodde att det bästa testet var hur bra eggen suger fast i en fingernagel.
Nästa fundering är varför ALLA, precis alla, som skall "känna" på en kniv måste testa hur vass den är. De flesta känner med fingret tvärs över, men ingen skär i nageln. Det är inte så noga hur bra skaftet känns, hur fint den sitter i fodralet osv, bara eggen känns vass.
Samma fenomen kan ses hos folk som skall provsitta en motorcykel, dra i handbroms och koppling och vrid några gånger på gasen, det är så man testar om en MC är bra eller dålig, eller har jag missat något?
Jag brukar kolla på eggen i regel ser man om den är slö eller vass. Sen brukar jag göra nageltestet för att sedan gå över till hårtestet... Tror nog man kan se med blotta ögat och reflexer om en kniv är vass eller ej. Jag känner även med fingertopparna på eggen men vet aldrig jag har skurit mig på det viset. Så länge jag inte drar dem efter eggen är det i regel lugnt.Kan någon förklara varför vissa känner "längs med" en egg för att testa om den är vass. Det känns lite som förstörande provning, ju djupare skadan blir ju vassare är kniven.
Jag trodde att det bästa testet var hur bra eggen suger fast i en fingernagel.
Nästa fundering är varför ALLA, precis alla, som skall "känna" på en kniv måste testa hur vass den är. De flesta känner med fingret tvärs över, men ingen skär i nageln. Det är inte så noga hur bra skaftet känns, hur fint den sitter i fodralet osv, bara eggen känns vass.
Jag gör på ett liknande sätt. Första testet är nageltestet i ca 15 grader. Andra är om den rakar armhåren. Tredje om den rakar armhåren utan att nudda huden. Fjärde är att splitta hårstrånJag brukar kolla på eggen i regel ser man om den är slö eller vass. Sen brukar jag göra nageltestet för att sedan gå över till hårtestet... Tror nog man kan se med blotta ögat och reflexer om en kniv är vass eller ej. Jag känner även med fingertopparna på eggen men vet aldrig jag har skurit mig på det viset. Så länge jag inte drar dem efter eggen är det i regel lugnt.
Ett trevligt gängNu ska det ut och provas nya knivar![]()