Klassiker på G

Jag och en kamrat skall nästa år med start på Vasaloppet börja vår kamp för Sverigeklassikern.
För mig och min kamrat är detta vår första klassiker, ingen av oss har heller genomfört någon av de andra "grenarna" i klassikern, så därför efterlyser jag ALLA tipps inför vårt första kraftprov. Vi bor dessutom ca 40 mil från varandra så vi tränar individuellt.

Jag tar som sagt emot alla tipps!!
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Spring. Länge och hyffsat lågintensivt. 110-130 i puls ungefär. När du jobbat upp bra kondition börjar du lägga in lite kortare löpturer med intervall också. Hyr eller köp rullskidor och varva av med skidåkning så ofta du kan. Börjar du nu så är du nog i topptrim till vasaloppet och alla andra grenar också för den delen. Till simmet bör du dock träna på just simning enligt samma formel, länge och hyffsat lågintensivt.

Ganska enkelt va?
ta en titt på lidinöloppets hemsida för väldigt bra tips...
/S
PS. Cykla lite innan vätterrundan så du härdar rumpan. Vore ju tråkigt att bryta för en sån löjlig sak...
:)
 
Wasaloppet mm

De olika delmomenten har relativt olika karaktär.

Wasaloppet är till största delen flackt och stakning stakning stakning som sätter stora krav på framför allt bukmusklerna. Träna alltså stakning och bukmusklerna intensivt, satsa också på bra stavar och skor då det är ett långt lopp. Kolhydratuppladdning är värdefull. Tänk på att dricka tillräckligt under loppet.

Vättern runt ställer inte så stora fysiska krav men håller på länge. Tänk på vätskebalans och mat under loppet samt på att det kan vara kallt på natten. Se till att komma med i en klunga som passar dig och var uppmärksam på risken för kollisioner. Trivsamt lopp. Försök få tag på en racercykel som stämmer i storlek med dina kroppsmått det betyder en hel del när du cyklar långt. Begagnade racercyklar annonseras bl a på Fredrikshofs hemsida http://www.fredrikshofcykel.nu

Simningen betraktar jag som transportsträcka.

Lidingöloppet är jobbigt speciellt mellan 15 och 25 km markeringarna.

Lycka till och håll igång regelbundet så kommer det att gå bra. Pulsklocka av enkel modell kan vara bra för att hålla rätt tempo på träning och i respektive lopp.

Thure
 
Några erfarenheter...

Några erfarenheter, mest egna, följer...

Vätternrundan: Vad gäller förberedelser så rekommenderar jag att man cyklar så mycket som möjligt innan. De rekommenderade 100 milen är inte fel och 200 mil är ännu bättre. Försök köra 3-4 rundor på 8-12 mil innan. Det ger en bra uppfattning om ev. problem som kan uppkomma med t.ex. domningar. Om man är vaksam och drar nytta av dessa erfarenheter genom att t.ex. justera sadel och styre så underlättar det mycket. Vätternrundan är generellt sett ganska platt men det är bra om man försöker köra i en del rejäla backar när man tränar, speciellt de gånger man kanske inte har tid att köra så lång runda. Kör gärna med några andra cyklister några gånger innan så att ni kan träna på att cykla i klunga. För själva loppet så gäller "det vanliga" - vettig sömn, rejäl mat (t.ex. pasta) några timmar innan och mycket vätska. Ta det gärna litet lugnt efter korvstoppet i Jönskvarna så att magen får litet lugn och ro i backarna...
Beträffande klädsel så är det viktigt att hålla framförallt knäna varma. Det blir rätt kyligt på natten. Om du har Lookpedaler så rekommenderar jag absolut röda klossar (med rörlighet). 30 mil utan att ha möjlighet att röra fötterna i sidled kan ge upphov till problem.
Det jobbigaste med Vätternrundan är nog att det tar så lång tid.

Vansbrosimningen: Träna på att simma utomhus i "halvkallt" vatten. Regelbunden simträning 1-2ggr i veckan året runt är f.ö. en hit! Mer allsidig träning är svårt att hitta...
Vissa tycker att det är fegt att använda våtdräkt men det får de stå för. Det är klart trevligare att simma i våtdräkt än att lägga massor av tid på att få bort vaselin, ullfett eller liknande. Räkna dock med att få en del klegg på våtdräkten. Testa att simma med våtdräkt innan om ni ska använda det!
Simma i strömfåran medströms och nära kanten motströms.

Lidingöloppet: Det är bra att ha sprungit åtminstone 2-3 rundor på 15-25km innan. Då får man bl.a. en uppfattning om vad som kan bli problematiskt under själva "Lidandeloppet". Variera träningen med dels "konditionspass" (någorlunda jämn puls - ej för mycket backar) för att bygga upp konditionen och dels "intervallträning" (löpning i backig terräng). Lidingöloppet är rejält kuperat. Det gäller hela loppet men framförallt andra halvan. Mellan 15 och 20 km så är det många jobbiga småknixar som suger musten ur en mer än man tror. Som extra bonus så inrymmer sista milen de två jobbigaste backarna på hela loppet... :-/
Det är en fördel om man kan hålla sig långt fram i starten så att man lättare kan hitta en lämplig egen rytm istället för att hamna i köer och därigenom bli tvingad till en ryckigare löpning. Backarna gör att det blir nog ryckigt ändå... :)

Vasaloppet: Att träna skidåkning regelbundet innan är nog det näst bästa råd jag kan ge. Det bästa rådet är att åka något seedningslopp innan så att ni får starta litet längre fram. Det kan spara _mycket_ tid i slutändan. Löpning är bra träning, simning ännu bättre, men skidåkning är ett måste. Om ni, liksom jag själv, bor på ett skidmässigt sunkigt ställe så rekommenderar jag rullskidor, stavgång i backar och inlines med stavar som alternativa träningsmetoder. Om man inte har snö hemma så är det en god idé att komma iväg på några (3-4) träningsläger, t.ex. långhelger till något ställe där man kan åka skidor. Idre, Bruksvallarna och Långberget är bra ställen där man satsar på längdskidåkning och som ofta har prisvärda erbjudanden.
Under själva loppet så är det tuffast innan Evertsberg. Om ni kan utnyttja utförslöporna på ett bra sätt så sparar ni mycket kraft. Detta är något som många är rejält dåliga på och det kan ställa till det för er också genom att folk är i vägen så att ni måste bromsa och staka er uppför den där lilla knixen som ofta kommer efter en utförsbacke. Om man seedat fram sig så minskar "problemen" med detta.

Lycka till! Vi kanske ses... :)

MVH
Fredrik, som just nu tränar inför sin tredje Vätternrunda.
[Ändrat av haskell 2002-05-29 kl 01:28]
 
hej

jag gjorde klassikern förra aret. min kompis och jag bor ocksa langt ifran varandra sa vi tränade aldrig ihop.
faktum var att innan vasan, sa hade ingen av oss statt pa längakningsskidor, enda tränningen var löppning samt övningar pa gymet.

vi körde alltsa ganska hart pa pannbenet!

lycka till!
 
Kan någon ge mig ett tipps om någon som kan hjälpa till att lägga upp ett bra träningsprogram?
långdistansträning + bra intervall.Tränar med pulsklocka!
 
Vasaloppet

Försök att vara väl förberedd, träna så mycket du kan. Gärna 100 mil! Det är väldigt tungt för motivationen att vara tvungen att bryta i Vasaloppet.
 
Varför säger alla jämt att Vasaloppet är flackt?
Jag har åkt två gånger, och jag tycker definitivt inte det! Visst backarna är små, men de kommer ju hela tiden, så man får ju diagonala mest hela tiden tycker jag. Jag skulle vilja ha mer stakning (simmarbakgrund=bra stakare?!)...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips