kallvispad blåbärssoppa

har inför cykelsemestern kommit på hur praktiskt det vore om man kunde göra blåbärssoppa utan att behöva koka den. man kunde hälla pulvret direkt i flaskan, hälla på vattnet och skaka.

jag vet att ekströms har kallvispad nyponsoppa, men jag är inte så förtjust i nyponsoppa.

vet någon om kallvispad blåbärssoppa existerar?
 
jag köpte kalrörd blåbärssoppa för många år sedan, vet ej hur är det är idag. "Levde" på det under en längre paddelstur men efter 14 dagar hade jag så förbaskat ont i magen. Kom sedan på att blåbärssoppa gör så att man blir hård i magen....
För övrigt tycker jag att den man kokar blir mkt godare.
 
så gör jag

Jag brukar blanda blåbärsoppa i min nagleneflaska. häller i sopplulvret och tillsätter kokandevatten, skakar och låter stå en stund. Denna metod tycker jag fungerar utmärkt. om det finns kallrörd blåbärsoppa har jag ingen arning om.
mvh Hans
 
Man behöver inte koka den, det funkar i kallt vatten också.. den blir lite annorlunda i form och smak bara.. :)
 
annakerstin; sa:
Mepps; sa:
Man behöver inte koka den, det funkar i kallt vatten också.. den blir lite annorlunda i form och smak bara.. :)


hur blir den då?

Den blir lite tunnare. I princip det enda som händer med kallt vatten är att stärkelsen (=potatismjöl) inte sväller vilket gör att den kommer att upplevas som vattnig i konsistensen. Smaken är i princip densamma. Jag tycker nyponen förlorar mer i smak på att inte utsättas för varmt vatten. (Skillnaden är att man i den kallrörda har använt stärkelse som sväller i kallt vatten – samma sort som för övrigt även finns i kallvispad kräm).

Sen beror det sig ju på var du befinner dig någonstans. Ofta kokar man ju upp vatten i alla fall och kan koka lite extra och hålla på varmt vatten till blåbärssoppan. Är man hemma och ska ut på en dagstur är det ju lätt att koka upp vatten i en vattenkokare, hälla det tillsammans med pulvret i flaskan och skaka om. Risk för klumpar finns, men det brukar lösa sig om flaskan utsätts för skakningar under turen.
 
Vill man snåla på varmvattnet - och snabbare få kall soppa så kokar man vatten, fast bara en liten del av den totala mängden. Blanda med pulvret. Stärkelsen är ju beroende av att nå en viss temperatura (antar jag) för att reagera. Därefter häller man i resten av vattnet kallt och får kokt soppa som blir lite fylligare, sparar på bränslet samt behöver vänta mindre innan soppan är kall igen.

Om man tillagar den på enbart kallt vatten är det möjligt att den är godare efter en halvtimme än efter två minuter eftersom det finns annat än potatismjöl i soppan som kanske behöver lite tid för att svälla ch verklgen bli genomblött.
 
vi kommer att vara på cykelsemester genom sverige och campa i naturen. på morgonen hade vi tänkt att inte äta gröt (utan müsli) och på så sätt slippa plocka fram köket och snabba upp morgonrutinerna lite. därför vill jag också slippa koka vatten till blåbärssoppa. det är förvisso skillnad på att koka upp lite vatten och att koka gröt, det blir till exempel ingen disk.

så vi får se hur vi gör. pojkvännen hade tydligen hittat svindyr osötad kallvispad blåbärssoppa. hm.
 
Gröt utan disk!

annakerstin; sa:
det är förvisso skillnad på att koka upp lite vatten och att koka gröt, det blir till exempel ingen disk.

Det behöver inte bli mer disk när du gör gröt, om du gör "blixtgröt".
Kör grynen i matberedaren så att de klipps upp. Sen är det bara att koka upp vatten (eller ta ur termosen från dagen innan) och hälla på - grynen sväller upp till gröt på 3 minuter. Det enda du behöver diska är kåsan.
Du kan också tillsätta mjölkpulver, torkad frukt, socker och annat redan när du häller upp grynen på portionspåsar.

Jag har själv börjat bli tveksam till fruktsopporna, eftersom nästan all näring i dem verkar komma från det tillsatta sockret. Då kan man lika gärna dricka läsk som mat :)
 
Re: Gröt utan disk!

Nordesjö; sa:
Jag har själv börjat bli tveksam till fruktsopporna, eftersom nästan all näring i dem verkar komma från det tillsatta sockret. Då kan man lika gärna dricka läsk som mat :)

Det är så sant så. När jag använder soppa så ser jag den bara som ett sätt att få i mig välsmakande vätska till det bröd som jag äter till. Främsta fördelen med soppan jämfört med läsken är ju att den senare inte finns i torr-form:)

Lipton Ice Tea funkar dock bra (man får ju ingen kolsyra, men gott smakar det och massa socker innehåller det:).
 
Re: Re: Gröt utan disk!

nermander; sa:
När jag använder soppa så ser jag den bara som ett sätt att få i mig välsmakande vätska till det bröd som jag äter till.

Det kanske bara är jag som nyss vaknat ur villfarelsen att blåbärssoppa är själva kärnan i en good and nourishing friluftslunch. :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Linda D Blåbärssoppa Friluftsmat 23

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.