Kalles kaviar ?

Hej!

Kalles kaviar har ju kommit i behändiga "portionstuber", lämpliga att ta med i fält.
Min fråga till expertpanelen: Måste dessa förvaras i kyl om dom inte är öppnade?.
I affären ligger dom i kyl till skillnad från t ex majonästuber, räkosttuber, varför?

Tack på förhand!

Johnny
 
Om butiken förvarar varor i kyl eller ej är ointressant (de flesta butiker förvara många varaor fel). Läs på förpackningen. Förmodligen skall kaviar förvaras kallt. Man har visserligen tillsatt salt till kaviaren, men den kan ju inte värmebehandlas som många andra varor kan, därför måste den förvaras kallt. Men att ta med den på några dagars vadring lär man ju inte dö av, luktar det OK så brukar det också vara OK.

Undantaget är de bakterier som även i små mängder bildar farliga toxiner. Normalt förhindrar man tillväxt av t ex Clostridium botulinum genom att förvara kallt eller tillsätta minst 6-8% salt eller tillsätta ättika för att sänka pH eller en kombination av dessa metoder.
 
Håller med om att man kan äta även om det inte ar varit så himla exakt med allting...

Fast botulism är ju inte att leka med å andra sidan!
Hur mycket salt är det i Kalles frågar man sig om salthalten är avgörande för om det kan vara farligt eller ej?
 
Borde det inte vara så att portionstuberna håller bättre eftersom den har obruten förpackning längre än en stor tub.
Har själv haft stor tub kaviar utan kylskåp i en vecka, även mjukost funkar OK.

/Ulf
 
Stor tub funkar

Har alltid med mig mjukost och kaviar på fjällvandring, modell stor tub. Har aldrig råkat ut för att kvaliteten försämrats under de 8-10 dagarna det rör sig om. Det är ju ofta ganska svalt på nätter i fjällen. Men jag håller med om att portionsförpackade småtuber borde hålla bättre, i och med att de är oöppnade längre tid. Men det blir mer att bära på och mer skräp...
 
Hej!
Jag har varit på en 10 dagars vandring i fjällen. Kaviartuben åkte naturligtvis ner i packningen. Den var helt ok under hela perioden. Vi hade även osttuber och flytande smör med oss. Vid baslägret gjorde vi ett "kylskåp", genom att förvara alla kylkänsliga varor i jokkens iskalla vatten. Ett litet tips bara. Som förvaring använde vi en bit av en "spetsgardin" och en bit snöre....

Lycka till.
/ Eva
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips