jacka i g-1000 eller goretex + knickers

Min gamla goretex jacka har gjort sitt. Är ute efter en ersättare för höstfjällvandringar och har sneglat lite på fjällrävens g-1000 material. Anledningen till det är att g-1000 verkar andas bättre och är rivtåligare än goretexmembranet. Men G-1000 är inte lika regnsäker som goretex vilket innebär att det blir en extra jacka (regntålig) att packa ner i ryggsäcken.
Är goretex så mycket bättre än naturmaterial att det inte är värt att införskaffa g-1000 inkl regnjacka?

Anna fråga: Jag har ett par knickers som jag använder mer än ofta, dock aldrig på fjälltur. Hur är det med knicker på fjället? Blir inte strumporna leriga, kommer det inte ner en massa ris och grus in i skorna. Går man i knälånga strumpor, vilket man bör göra för att inte frysa smalbena av sig, blir det inte väldigt varmt med skyddande damasker...
Ge lite råd, tack.
 
G1000 och dess kusiner sitter inte bara i min nuvarande jacka utan även i dess föregångare ända tillbaka till ursprungsmodellen på klätterjackan. Uppenbart är jag inte ensam om att uppleva materialets fördelar då de flesta armeplagg för tempererade zoner har samma materialspecifikation.
När det gäller byxor eller knickers så är jag lite mera kluven efter att i många år varit en knickersförespråkare har jag mer och mer gått över till att vara en chinos i G1000 eller någon av dess kusiner. T e x ITABS Allroundbyxa brukare.
Att kunna blanda friskt är en av vandrarens fördelar, utnyttja det!
go tur
 
G1000 och dess kusiner sitter inte bara i min nuvarande jacka utan även i dess föregångare ända tillbaka till ursprungsmodellen på klätterjackan. Uppenbart är jag inte ensam om att uppleva materialets fördelar då de flesta armeplagg för tempererade zoner har samma materialspecifikation.
När det gäller byxor eller knickers så är jag lite mera kluven efter att i många år varit en knickersförespråkare har jag mer och mer gått över till att vara en chinos i G1000 eller någon av dess kusiner. T e x ITABS Allroundbyxa brukare.
Att kunna blanda friskt är en av vandrarens fördelar, utnyttja det!
go tur

Varför lades knickers på hyllan?
 
Goretex är bra när det duggar. Är det uppehåll så blir man blöt av kondensen, regnar det mycket är det min erfarenhet att den har problem att släppa ut och in samtidigt och det blir liksom fuktigt både på insidan och utsidan. Jag har bara skaljacka när jag spatserar lugnt i stan och åker spårvagn och så där.

I skogen har jag "G1000" på två olika jackor och det funkar bra. Klart värt att ha en skön jacka som andas hyfsat och man kan ligga framför lägerelden utan att ha allt för stor ångest över att elden skall skvätta hål på en jacka för flera tusen.
 
Skyddar inte underbenen mot ris och taggar, det behövs damasker och så blir det lätt för varmt. Adelns buk av knäbyxor var ett resultat av vagn och till häst med höga stövlar. Ovan vegitationsgänsen fungerar knäbyxor väl men där vill inte ego vistas så ofta.
 
Jag köpte en fin Fjällräven Tjäktja i G1000 för ett par år sen men den funkar inte på fjälltur för mig pga regn. Jag har haft mycket regn på tre av fyra flerdagarsturer i tält de senaste sex veckorna. Nu när jag var på fem dagars jakt så försökte jag igen med denjackan men icket. Jag hade den på mig för värme en kväll bara och sen fick den ligga nerpackad. I och med att det var så extremt fuktigt så bör man ha den i en vattentät påse för annars blir den i princip rå av att bara ligga i tältet. G1000ä r mycket funkis om man har hyfsat torrt väder eller kan torka den på kvällen. Nu blev det underställ, fleece och GTex PacLite regnjacka som var på så lite det bara gick.
 
Vindplagg brukar inte funka till regn och regnplagg brukar inte funka med högt egentempo. Lagerprincipen måste anpassas till väder och sysselsättning. Aktivitet på flera plan även förutseende.
Begär inte det omöjliga och oförenliga.
 
För tillfället kör jag sommar och tidig höst, när jag försöker viktoptimera och inte tar med bara-för-att, med 2 st långärmade underställströjor i ull, en tunnare fleecejacka och en tunn GTex-jacka. Inte optimalt i alla lägen men de plaggen funkar trots att de är fukiga, går att torka i fält samt går att kombinera ihop br för olika väder. Jag undviker GTex-jackan så mycket det går men den åker på vid kraftig blåst och regn, man blir såklart blöt innefrån vid kraftig ansträngning. Synd att bomull är så jäkla svårt att få torrt utan tillgång till brasa eller kamin för det är suveränt skönt med en jacka som släpper ut kroppsfukten.
 
Vindblusen må se avig ut men är vida mera praktisk än jacka på viktoptimerad tur, å andra sidan är jacka mer påklätt, speciellt i skogen samt stan. De flesta av oss tycker att galon, PU och gortex är för tätt och kräver suverän ventilation både här och där, samt oftast sänkt tempo.
 
Jag hör till extremsvettarnas klubb och känner igen problemet. Klarar inte heller någon fysisk aktivitet i goretexjackor, som skall vara regntäta. Har i stället i alla år använt någon oversized, supertunn men tätvävd gammal herrskjorta i polyester/viscose, ibland med lite bomull i blandningen. Införskaffas på loppis eller knycks från farsans garderob. Inget man alltså behöver vara rädd om, men klarar sig ändå förvånansvärt från rivskador etc.
Under skjortan har jag: 1) tunt ull-underställ, 2) vid behov ullfrotteunderställ, 3) vid behov (= i praktiken bara på rast) tjocktröjan.
Över alltihop drar jag - endast vid regn eller på rast - en superlätt, renodlad regnjacka (typ pertex, just nu Montane Minimus). Skjortan + jackan väger inte mer än en konventionell skaljacka, som ska klara "allt", men de kan kombineras på ett betydlig mer flexibelt sätt.
Kör i princip samma kit i fjällen som i varmare berg. Skjortan (och byxorna) är därför vita för att inte bli varma i solen.
 
Håller med om att GoreTex är "för tätt" men personligen funkar det bättre än galonjacka. Sen beror det ju på om man vandrar med 30 liters rygga, 125 liters, fiskar, sitter på pass eller som nyss ripjakt då man kutar upp och nerför fjällen hela dagarna. Vindblus har jag funderat på men jag klarar mig oftast med underställ och fleece. Bland de bättre jackor jag haft var en windstopper fleece som jag fick ge bort när jag gick ner från XL till M i storlek. Det finns nog inte en bästa kompromiss som passar alla. Vi är alla olika känsliga eller okänsliga för blåst, kyla och värme m.m. Nåot jag kan rekomendera är en fjällduk, suveränt "piece of kit"!
 
Jag kör helt och hållet på microfiber nu, på sommaren har jag ett löparställ från Craft, på vintern lite tjockare microfiber med huva och vindstrut, samma byxor som på sommaren tills vidare. Jag letar som bäst efter ett microfiber ställ som klarar högarktiska förhållanden, tyvärr har Norröna slutat tillverka sitt Sydpolen.

Enda undantaget från microfibern är om det ska eldas massa, då blir det fjällräven eller ITABs G1000 plagg.


Vattentätt har jag bara på mig om det regnar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
haiwa jacka i g-1000 eller goretex + knickers Kläder 2
Miroslav Jacka: Alternativ till Lappland jacka i G-1000? Kläder 12
Noffaren Färga en G-1000 jacka? Kläder 11
Snubblaren G-1000 jacka? Kläder 17
joanna Haglöfs L.I.M. CROWN-Jacka med trelagers "PROOF"-membran Kläder 2
Dalla Vilken jacka från Fjällräven? Kläder 3
lillspöket Jacka med vettig huva Kläder 14
Still Alive Myggtät jacka. Kläder 9
Mr.H Arcteryx -SV Alpha Jacka Kläder 6
Mr7932 Vilken jacka Kläder 6
FriFågel Jacka för vandring: en eller två jackor? Kläder 7
bjornhallberg Jacka och Shorts ersättare till ITAB Jokk och Traveller Kläder 1
gustavengvall Rätt jacka för fjällvandring Kläder 26
tango Jacka under ryggsäck: olika mtrl fram och bak? Kläder 19
medinfoto Tålig, slitstark, vattenavvisade jacka som håller länge? Kläder 10
nicko_ Proflex+ membran/Rab Kinetic Plus - jakten på ny jacka Kläder 3
Tundraman Jacka som håller tätt vid hård regn o blåst Kläder 4
Smogz Jacka (vindtät, andas bra, torkar snabbt) Kläder 19
bionicon Längre "Ano-jacka" /Parka lätt isolerad med god ventilasjons? Kläder 0
statemachine Impregnera polyester jacka Kläder 3
Vintervilan Jacka som tål att "bröta" igenom tät granskog? Kläder 13
highlandpark Vilken Bergans-jacka Kläder 1
LasseBoja Lundhags Rocketter Jacka Kläder 2
Lakritsglass Vad ha under lättfodrad jacka? Kläder 6
Eckexd Lundhags mylta jacka Kläder 1
Fjorr Erfarenhet av Norrøna falketind gore-tex jacka Kläder 3
aan1 Sailing jacka i fjällen? Kläder 2
Fiskaranna Jacka i stor damstorlek Kläder 2
lollol Vilken jacka är detta (fjällräven)? Kläder 9
tango Vindtät, ofordrad vattenavvisande gul cykel-jacka, 2 fickor, hel dragkedja Kläder 20
Davva2 Lång jacka med ordentlig huva Kläder 46
plutosmoon Skaljacka eller fjällräven keb jacka? Kläder 5
CarMaPal Parachute jacka Kläder 5
ChristofferA Hjälp med val av syntetjacka Kläder 5
erito Erfarenheter av Bergans Storen jacka? Kläder 0
Fidolf Itab T&P Trekking jacka Kläder 3
vandrafjäll Vilken fjällräven jacka är det ? Kläder 8
prospicientia Köpa ytterliggare en jacka?! Kläder 15
mrmozart Svenska vinterkläder (jacka+byxa) Kläder 3
adrian.fors Värde på jacka? Kläder 0
fotografiskt Vadmalsbyxor/jacka Kläder 8
Askel Vilken jacka har jag köpt? Kläder 3
skogsavenyn Är denna jacka värd för vandring o andra aktiviter? Kläder 19
alpvandraren Vilken jacka Kläder 3
Brune Hur ser man skillnad på en ”äkta” NorthFace jacka och på en billig kopia? Kläder 6
arvidsson.anna Jacka från Klättermusen Kläder 24
Scout^ I jakten på en riktig jacka - var finns den? Kläder 16
rJohansson Bra jacka? Kläder 24
SLMT Tunn jacka Kläder 9
tlundberg Förstärknings-jacka/-tröja i stället för dubbla fleecetröjor Kläder 11

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.