Inpå bara mässingen.

Jag undrar varför skruvfästet på toppmonterade brännare är gjort i mässing,det är ju tungt.Har det några fördelar jämte andra metaller (legeringar),typ hårdhet,värmeledningsförmåga (eller snarare avsaknad) eller nåt?


peter
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
gahne; sa:
Relatovt billig metall.
Ganska mjuk, därmed enkel och billig att bearbeta.
Korrosionshärdig.
Jag kan förstå allt utom "ganska mjuk". Vem vill ha mjuk metall i en gänga? I vattenpumpar etc brukar man välja mässing i gängen för att den inte korroderar, men följden blir att en måttligt stark person lätt kan sabba gängen (knäckte våran vattenpumps mässinggäng i våras). Ponera att det kommer in några sandkorn i gängen och man drar till för att få det tätt...
 
Det handlar nog främst om att det inte skall fastna, och som sagt var att mässing är relativt lättbearbetat.

Vanligt stål är ju diskvalificerat direkt, det är för stor risk för rost. Ska det rostskyddas måste det smörjas och gängor till gaskopplingar har jag lärt mig att man aldrig skall smörja. Stål mot stål fastnar också väldigt lätt om det inte är inte smort med något.

Aliminium är alldeles för mjukt, stor risk att gängorna dras sönder, och aluminium skär sig väldigt lätt lätt också eftersom det är en "smetig" metall.

Vad blir då kvar? Rostfritt (dyrt och svårbearbetat, men används väl i en del dyrare kök?), Titan (dito?), Koppar (dyrt och leder troligen för mycket värme till flaskan, dessutom så är ren koppar ganska mjuk och då är det bättre med mässing).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips