Hur mycket gas behöver man?

Rättelse om Primusgasen

Det finns anledning att kolla priser på gasoltuberna. På Biltema och Jula är priserna ofta lägre än vid vanlig friluftsbutiker. Dessutom har Biltema en annan gasblandning (25% propan + 25 % isobutan, som gör gasköken lite trevligare om temperaturen någon dag skulle bli runt nollan, jämfört med den vanliga primusgasen (30% propan och 70% butan).
/Niklas

Rättelse om Primusgasen (PowerGas)

PowerGas 2202, 450g* (4 Seasons gasblandning) 25 % propan, 25 % isobutan och 50 % butan, fungerar bättre än rena propan/butan blandningar när det är kallt ute.

* = motsvarar ca 1 liter T-sprit, tillräckligt för att koka upp 30 liter vatten.

Källa: http://www.primus.se

OverKill - Eco Cooking

Några tips som gör skillnad

1. Aluminiumkärl med värmeväxlare är bäst. Tillsammans förkortar de koktiden och bränsleförbrukningen med cirka 1/3.

2. Minska effekten. Använd max cirka ¾ av effekten på köket så tar du vara på energin på bästa sätt.

3. Skydda köket från vind. Ställ det i lä och använd ett vindskydd och en värmereflektor.
 
Ta de där vintersiffrorna med en stor nypa salt. Gas är mindre väl lämpat vintertid. Vi kör bensin och fotogen då. Har inte hört annat än skönt väsande från Biltemas och andra lågprismärken.
Veckoslutsgående med råvaror ca 100g/2 och dag, snållagning av frystorkat ca 75g/2. YMMV
 
Rätt gryta till din brännare!

Det absolut största lyftet när det gäller att få ner bränsleförbrukningen tycker jag är att använda en gryta med värmeväxlare i botten, t.ex. Primus EtaPower, Optimus HE-grytor eller någon utav Jetboils som säljs separat. När jag jobbade inom det här området så gjorde vi hyffsat vetenskapliga och praktiska tester som visade att det sänkte bränsleåtgången med minst 30% (gäller alla typer utav bränsle).

När det gäller optimalt gaspådrag, så är mitt tips att skruva på rejält när du tänder lågan, och justera sedan ner ventilen tills du precis ser och hör att lågan börjar gå ner lite, då kör du på ca 3/4 effekt, vilket brukar vara väldigt ekonomiskt.

Lycka till!

/ Nicke
 
Ta de där vintersiffrorna med en stor nypa salt. Gas är mindre väl lämpat vintertid. Vi kör bensin och fotogen då. Har inte hört annat än skönt väsande från Biltemas och andra lågprismärken.
Veckoslutsgående med råvaror ca 100g/2 och dag, snållagning av frystorkat ca 75g/2. YMMV

Så vida man inte vill lyxa till det med ren propangas, typ Sievert 2208. Dyrt men bekvämt!
/Niklas
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
En 230gr o en 460gr ger lite marginal om man skall köra ur fukt ur tältet på 10-14 dagar.En snålgasare kan klara sig på en 460gr om man klorar vattnet istället för att koka.Skönt o ha det lilla extra om man regnar inne.
 
Otroligt svårt att svara på om man inte vet hur mycket, hur ofta och vad för sorts mat och (eventuell) dryck du tänker laga. Lista menyn för en typisk dag, så får du mer adekvata svar.

Morgon: 1 kaffe + 1 varma koppen
Lunch: Snabbmakaroner å körv
Mellanmål: 1 kaffe
Middag: Couscous å torkad köttfärs.

Typ nåt sånt! 1 st 230 g och 1 st 430 hade väl kanske varit optimalt, bara det att jag föredrar de låga tuberna pga stabilitet.

andy69: Vilken mängd gas är medium?
 
230gr är medium.

Våra är 100gr,230gr och 460gr.

I vissa länder finns en 100gr som är som en hamburgare, en platt 230gr typ.
Sen finns det en långsmal för lödutrustning på c::a 80gr.
Sedan finns en eu variant av 460gren på 500gr.
 
Hur många 230 g-tuber primusgas skulle ni ta med er för 11 dagar ensam i Sarek?

Just hemkomna efter en 10 dagars tur i Sarek. Vi använder Trangia T27-3 med GB-74 brännaren och till två personer räcker en 450g tub ca 8 dagar (kör Biltemas gastuber). Då lagar vi tre mål mat om dagen med upp till 10 min koktid samt varm dryck däremellan. En 450g tub blir vikt effektivare än 2st 230g tuber.
 
Har man två 230g tuber går det att hushålla bättre med den sista om man riskerar brist. I min 450g tub finns en hel del kvar efter 6 dagar med tre mål varm mat o kaffe per dag men ingen mat med längre än tre min koktid.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips