hur många lagar mat över eld

I skogen har vi alltid eldstad. Har oftast samma base camp i 3-5 dagar när vi fiskar, och använder första kvällen till att etablera oss. Frukostkaffet och lunchen (påsmat) går oerhört fort att värma upp i en vacker kopparkanna (när man slipper tänka på vikt), sen ut på kvällen så tillagar vi alltid maten (oftast färsk fisk) över öppen eld igen. Mysfaktorn kan inte beskrivas! :)

Utan tillgång till ved kör jag trangia med gas :)
 
Aldrig!

Jag lagar aldrig mat över öppen eld av den anledningen att jag inte vill starta skogsbränder. Det räcker med en glödande flaga hamnar på fel ställe så är det klippt. Likadant vissa årstider på öar som kan vara kruttorra trots dimma eller att det regnat närmsta dagarna. Ska jag elda ute så blir det vedkök.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Oftast lagar jag mat över eld. Enda undantaget är vid torka. Elden är också ovärderlig vintertid för att hålla värmen och torka kläder. När jag slår läger för natten börjar jag med att göra upp eld. Eldar sedan ända tills jag går och lägger mig. Det första jag gör när jag stiger upp är att sätta igång en ny brasa.
 
Eldar!

oftasts, speciellt i skogen och paddling. På fjället och i kajaken gäller fotogenbrännaren.

För att undvika att "skapa" nya eldstäder så väljer jag att elda "osynligt" men det kräver lite planering var man placerar elden samt att man städar upp efter sig.

Eller så kör jag med min hembyggda hopfällbara eldlåda (30*20*20 cm) i plåt - dvs en mindre grill. Då blir det inga spår.

//Dag
 
Jag kör med eldlåda i Stockholmsområdet eller struntar i det helt. När jag är är norrut i Jämtland, Vbtn och Norrbotten blir det brasa så fort jag har chans. Satt framför brasan förrförra veckan och drack kokkaffe och spanade ut över Abmo-älven efter vak. Kom i säng kl 03 första natten efter att ha glömt bort tiden Kan sitta i timmar framför brasan och filosofera för mig själv eller snacka med sällskapet. Blev både kaffe och mat tillagad över eld den resan.
 
Det är dåligt med det för min del, halstra fisk i så fall. Någon gång har jag bakat, med högst tvivelaktigt resultat.
Men finns möjligheter att elda säkert gör jag det, men det blir kaffe jag gör, det höjer mysfaktorn.

MVH Glenn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips