hur många lagar mat över eld

I skogen har vi alltid eldstad. Har oftast samma base camp i 3-5 dagar när vi fiskar, och använder första kvällen till att etablera oss. Frukostkaffet och lunchen (påsmat) går oerhört fort att värma upp i en vacker kopparkanna (när man slipper tänka på vikt), sen ut på kvällen så tillagar vi alltid maten (oftast färsk fisk) över öppen eld igen. Mysfaktorn kan inte beskrivas! :)

Utan tillgång till ved kör jag trangia med gas :)
 
Aldrig!

Jag lagar aldrig mat över öppen eld av den anledningen att jag inte vill starta skogsbränder. Det räcker med en glödande flaga hamnar på fel ställe så är det klippt. Likadant vissa årstider på öar som kan vara kruttorra trots dimma eller att det regnat närmsta dagarna. Ska jag elda ute så blir det vedkök.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Oftast lagar jag mat över eld. Enda undantaget är vid torka. Elden är också ovärderlig vintertid för att hålla värmen och torka kläder. När jag slår läger för natten börjar jag med att göra upp eld. Eldar sedan ända tills jag går och lägger mig. Det första jag gör när jag stiger upp är att sätta igång en ny brasa.
 
Eldar!

oftasts, speciellt i skogen och paddling. På fjället och i kajaken gäller fotogenbrännaren.

För att undvika att "skapa" nya eldstäder så väljer jag att elda "osynligt" men det kräver lite planering var man placerar elden samt att man städar upp efter sig.

Eller så kör jag med min hembyggda hopfällbara eldlåda (30*20*20 cm) i plåt - dvs en mindre grill. Då blir det inga spår.

//Dag
 
Jag kör med eldlåda i Stockholmsområdet eller struntar i det helt. När jag är är norrut i Jämtland, Vbtn och Norrbotten blir det brasa så fort jag har chans. Satt framför brasan förrförra veckan och drack kokkaffe och spanade ut över Abmo-älven efter vak. Kom i säng kl 03 första natten efter att ha glömt bort tiden Kan sitta i timmar framför brasan och filosofera för mig själv eller snacka med sällskapet. Blev både kaffe och mat tillagad över eld den resan.
 
Det är dåligt med det för min del, halstra fisk i så fall. Någon gång har jag bakat, med högst tvivelaktigt resultat.
Men finns möjligheter att elda säkert gör jag det, men det blir kaffe jag gör, det höjer mysfaktorn.

MVH Glenn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips