Hejsan
Vad säger du om den sk huggtabellen ?
Är den tillförlitlig tycker du ?
Vad säger du om den sk huggtabellen ?
Är den tillförlitlig tycker du ?
Hejsan
Vad säger du om den sk huggtabellen ?
Är den tillförlitlig tycker du ?
Bara skrock. Så vitt jag vet inte ens folkligt förankrat eller traditionellt skrock, utan nåt modernt påfund. Huggtabellen baseras ju på månens faser, men om du tänker biologiskt ur ett evolutionsperspektiv - varför skulle inte rovfisk äta när tillfälle bjuds? Varför skulle den bry sig om månen?
Håller inte riktigt med dig.
Månfaserna, och därmed huggtabellerna, är en av faktorerna som ger möjligheten att utröna om större fisk nappar, ett annat är exempelvis barometertrycket, djup, lufttemp och vindriktningen de senaste dagarna .
Om man inte har erfarenheten att sätta flera (många) faktorer i ett sammanhang så spelar nog inte månfasen någon större roll. Jag skulle påstå att kunskap om djupkurvor i botten är betydligt mycket viktigare i sådant fall.
Månfasen har med ljuset under vattenytan att göra, då exempelvis större predatorer som gädda och gös i regel jagar när det är sämre ljusförhållanden, därmed siktförhållanden.
Rent biologiskt innebär det att de större predatorerna angriper större bytesfisk för att ha reserver för att vänta ut nästa ideala jakttid. I min mening helt i linje med evolutionsteori, individen har blivit stor och gammal genom sitt försiktiga uppträdande.
Som parallell. Betänk i samma sammanhang att gäddan jagar i gryning och skymning, och gösen gärna på natten. Dessa arter jagar också gärna i grunda sjöar dagtid när det blåser ganska friskt, s.k. bioturbation uppstår då sediment från botten rörs runt i vattenmassorna och skapar en sämre sikt. Man skulle enkelt kunna säga att rovfiskar tycker om att ha "tak" över huvudet
Det går naturligtvis och teoretisera ännu mer om detta, men tydligt är att större fiskar jagar bara när det råder "bra" förhållanden. Med större fisk menar jag gäddor över 100-110 cm (vikten varierar ju beroende på var man fiskar) och gösar från 5-6 kg
Om du hittar fiskens ståndplats i vattnet du fiskar så hugger de mindre exemplaren oavsett förhållanden.
Lufttryck spelar ganska stor roll hur aktiv fisken är..
Visst påverkar ljuset hur fisken jagar. Men det är inte ljuset som träffar ytan som räknas utan ljuset som tränger ned till det djup där bytesfisken befinner sig och därmed predatorerna. I den ekvationen måste du lägga in flera variabler:
- tid på året, vilket avgör solens vinkel mot jorden
- tid på dygnet
- molnighet, i form av molntäckets tjocklek och täckningsgrad
- vattnets grumlighet
Någon har sagt att gösens optimala jaktljus ligger runt 1 lux. Om du då sätter in alla ovanstående variabler i ekvationen så inser du att man fiskar tidigare i grumligare vatten, senare på dygnet ju närmare sommarsolståndet man befinner sig, etc. Om bytesfisken går djupare i en grumlig sjö kan du mycket väl fiska storgös mitt på dagen. Sätt en ljusmätare på linan och du kan se var, när, hur ljuset ligger runt 1 lux i vattnet för optimalt gösfiske. Och du kan säkert själv räkna ut att månljuset knappt påverkar ekvation. Kanske kan den optimala tidpunkten flytta sig någon minut hit eller dit, beroende på månljus eller ej, men molnighet/solsken/solvinkel/tidpunkt och framför allt vattnets grumlighet påverkar tiotusen gånger mer.
Gäddan har ju betydligt bättre syn och jagar lite annorlunda än gösen. Men i princip finns ett optimalt ljus för gäddan att jaga och även här är månljuset en bagatell i sammanhanget.
Ljuset är viktigt för predatorerna (olika för olika predatorer beroende på deras syn), det är vi överens om. Men dina teorier om att månljuset skulle ha några särskilda egenskaper upplever jag som efterhandskonstruktioner för att ge skrocket en vetenskaplig förpackning - ungefär som att astrologerna börjar snacka om att det är planeternas gravitation som ger människor särskilda egenskaper. Trots att barnmorskans gravitation är många gånger större än Jupiters.