Hjälp att välja kniv.

Cannonball

Gäst
Bryter man av en kniv så använder man den fel ;)

Eller så är det ett tillverkningsfel! :)

Nejdå, håller med dig där...
Men däremot verkar fällkniven va tjuriga med reklamationer, alltså inte mycket goodwill.
Tycker de har kort garanti också, 2år på högkvalitativa knivar är inte mycket.
Eka har 10 år har jag för mig...

Måste tillägga att jag använder både f1 och a1 och är supernöjd, jag har inte haft några som helst problem med knivarna.
 
Eller så är det ett tillverkningsfel! :)

Nejdå, håller med dig där...
Men däremot verkar fällkniven va tjuriga med reklamationer, alltså inte mycket goodwill.
Tycker de har kort garanti också, 2år på högkvalitativa knivar är inte mycket.
Eka har 10 år har jag för mig...

Måste tillägga att jag använder både f1 och a1 och är supernöjd, jag har inte haft några som helst problem med knivarna.

har varit med om att en mora 711 har gått sönder genom omild behandling då en kursdeltagare byggde ett trävidnskydd men jag lämnade kniven till mora och fick en ny på garanti de sa att den behandlingen ska kniven tåla :)
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Hur är o2 stålet? Har bara erfarenhet av kolstål från köket och när kniven var ny rostade den när man tittade bort. Nu har den fått patina på sig och klarar av att ligga blöt nån timme. Men en kniv för uthomsbruk som man måste torka av innan man äter middag om man hackade löken med den orkar inte jag hålla rätt på utomhus.

Vilka fördelar har kolstål utomhus? I köket är det ju mest skryträtigheter och lite känsla.

Och angående garantier hjälper dom ju föga när man helt plötsligt är i skogen utan kniv.
 
1. Hur är o2 stålet?

2. Vilka fördelar har kolstål utomhus?

3. I köket är det ju mest skryträtigheter och lite känsla.
1. AISI O2 är ett lågt legerat kolstål ganska likt AISI 1095 med tillsatt krom, molybden och vanadin. Det betyder att man ger avkall på en liten bit av slagsegheten till förmån för ökad slitstyrka (jämfört med 1095). Stålet är därför mycket lämpligt i samband med just bushcraftknivar.

2. Högre grad av slagseghet, dvs stålet tål mer när det gäller vridningar, bändningar och slag. Det är dock inte lika slitstarkt/nötningståligt/tåligt när det gäller abrasiv nötning jämfört med ett rostfritt stål innehållande en normal mängd krom, vanadin och molybden.

3. Är benägen att hålla med. Många av de mycket specialiserade kolstålsknivar som har hamnat i köket hos amatören har blivit helt missförstådda. Folk vet inte hur dessa bör användas, slipas/brynas eller för den delen användas i rätt sammanhang. Att det sedan rostar så fort ett moln uppenbarar sig på himlen gör inte saken lättare.

Enligt min åsikt så finns det inte plats i ett proffskök eller för den delen ett amatörkök för annat är en rostfri klinga, gärna i ett prisvärt stål. På den punkten kan det vara svårt att slå VG-10.

~Paul~
 
segare stål svårare att bryta av, lättare att vässa och hittar du kvarts/flinta i en nödsituation så kan du göra eld genom gnister. Kniven blir bara snyggare när den har fått lite patina.
kniven ligger inte på topp 5 saker för nödvändiga grejor när man är i skogen och om man råkar bryta av den så kan man fixa ett nytt skaft. Problemet är att alla tror att det är så viktigt att ha en kniv. om man börjar att tänka på vad man gör med kniven så inser man att den i stort sätt inte behövs. i skogs turer på vintern så använder jag den bara för att ta näver och skrapa skidor om man råkar få underfrysning på sina träskidor.
måste man klyva ved med kniv så har man valt fel ved ;)
 
Lyckas man riva flera knivar i följd kan det vara klokt att lära sig bruka dem riktigt samt att utrusta sig med en backup. Jämför gärna äldre samers 3 knivar i bältet, själv har jag mest burit två, en kortbladig och en långbladig. Den förra har brynts ofta den senare har brukats mera sällan.
go tur
 
ingen förordar mora mer än jag.. men dom här casström knivarna verkar snygga funktionella och vettiga i pris..
håller med! om bladet var lite tunnare och slipningen gick ända fram till handtaget
handtaget skulle vara spolformat för att få en mera avslappnat arbetsställning under längre tid,
så hade den varit nära en drömkniv.
 
Visst kan man klara sig utan kniven Marja men försök att hacka lök med en spork och du kommer sakna kniven. Vist inte livsnödvändigt men jag är sällan nöjd med att bara överleva.

Det är därför jag vill ha en lite grövre kniv. För att slipa tänka på hur den används så att mer enegi kan användas för att njuta.

Och sen är det ju roligt med en lite roligare kniv. Visst man skulle kuna köpa en mora och byta ut den när den har gjort sitt och det blir säkert biligare i längden men det är ju inte så roligt. Precis som man kan klara sig med försvarets rengkläder men det senaste i cutan är roligare.
 
Visst kan man klara sig utan kniven Marja men försök att hacka lök med en spork och du kommer sakna kniven. Vist inte livsnödvändigt men jag är sällan nöjd med att bara överleva.

Det är därför jag vill ha en lite grövre kniv. För att slipa tänka på hur den används så att mer enegi kan användas för att njuta.

Och sen är det ju roligt med en lite roligare kniv. Visst man skulle kuna köpa en mora och byta ut den när den har gjort sitt och det blir säkert biligare i längden men det är ju inte så roligt. Precis som man kan klara sig med försvarets rengkläder men det senaste i cutan är roligare.

håller med, men det är inte kul att hacka lök med en grovkniv ;)

för mat lagning så är en mora 2000 blad ett bra alternativ
 
Jag har tidigar hast en mora 2000, men den har nu gått sönder.(bladet har böjt sig på den profilslipade delen) Då detta är min andra 2000 som går sönder tycker jag det är dags för en annan kniv.

Min kravspec har sett ut så här:

full tånge. (min föra mora bröts bladet av vid handtaget.)

Scandi slipning. Eller möjligtvis en ganska platt konvex.

Gjärna lite grövre blad. >3mm

rosttfrit stål. men behöver inte vara något värsting stål. varit nöjd med moran.

Pris under 1000 kr.

Men nu har jag letat ett tag och hittar inget som stämer med mina krav.

Har tittat på eka w11 i scandi men tyckte eggvinkeln var för stor, den var väldigt tung att tälja med.

Sissipuuko uppfyller alla dina krav:

Sissipuukko_m95.jpg
 
Sjömanskniven i sin utsprungliga tappning har flertalet av de kriterier som efterfrågas, utom bladtjocklek.
Vill kan kunna slöjda väl är ett lågt blad som inte drar i ämnet är ett viktigt kriterium, därav ser slöjdknivar ut som de gör.
Skaftform titta på verktygsknivar som länge ligger i brukarens hand, de är oftast eliptiskt rundade i alla planen.
Redskapsknivar har sällan ricasso, fundera över varför.
go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips