Strip bygge
För den som avser att bygga en kajak/kanot enligt trä/glasfiber/epoxi metoden s.k. stripbygge finns det en del saker man bör överväga.
Vilken typ av list skall du använda - lister som du sågar själv och limmar med epoxi eller kvistrena bead & cove som limmas med PVA-lim (vitt snickarlim).
Vilken epoxi skall du välja? En lågpris där du måste bära kolfiltermask för att ej riskera hälsan eller en något dyrare som ej innehåller fenoler och/eller falater och den enda skyddsutrustning som behövs är plasthandskar av engångstyp. Det finns en svensk epoxi avsedd för lamminering som är miljövänlig. Den får t.o.m användas i livsmedelsindustrin.
Vilken modell/typ du skall välja avgörs av hur du skall använda din kajak och hur van du är att paddla. Där kan du få råd av konstruktören.
En bra byggdagbok för en kajak finner du på
http://www.kajak.nu Tiden för att bygga en kajak 57 x 520 cm uppges där till ca 220 tim. Bygget är mycket tidskrävande då byggarna tillverkar lister själva och måste epoxilimma kajaken. Med bead & cove lister och PVA lim bygger jag en liknande kajak på 60-65 tim. Skall jag göra en byggbädd tillkommer ca 8 tim. Skrovet läggs/limmas på ca 8 tim och det åtgår ca 600 klammer. Slipning utvändigt med maskin går på 60-75 min och och invändigt på max 40 min.
Erik och Henriks kajaker kostade färdiga 6500 kr/st plus 220 tim arbete. En Kavat kajak i byggsats, till stor delprefabricerad, med lister bead&cove och en del list i ädelträ kostar komplett inkl.epoxi, glasfiber och moms 5800 kr plus 500 kr för fernissa, roller, slippapper o.dyl plus ca 100 - 120 tim arbete om man gör utslaget från Björns Kanotboken i annat fall tillkommer 750 kr för ritning. Erik & Henriks efterkalkyl kommer förhoppningsvis att avliva myten om att man bygger en stripkajak/kanot för 1000 -2000 kr.
När du valt modell/typ, se då till att det är en design som byggs på träts villkor och inte plastens. Kontrollera även att konstruktören paddlar själv och att kajaken har byggts tidigare. Flera av de modeller som finns att köpa från USA är ej lämpliga att byggas av en ammatör utan kan betraktas som konsthantverk och till formen anpassade för produktion i polyester istället för trä.
Exempel på bra design finner du på:
http://w1.461.telia.com/~u46106808 Björn Thomasson
http://w1.220.telia.com/~u22006005 Hans Friedel
http://www.bearmountainboats.com Ted Moores&Steve Killing
Vad jag sagt i detta inlägg bygger på egen erfarenhet. Årligen sedan 1996 har 15 - 25 stripbyggen, 80 - 100 byggsatser och minst 50000 m kvistren granlist, gråal, klibbal, svensk ask, asp, lärk, lind och odlad mahogny lämnat varvslokalerna.
MVH
Jan-Eric, Stripbyggare i Arvika
http://www.wermlandia.net