Har ni med finknivarna ut?

Hej alla,

Jag brukade alltid bara nöja med med den vanliga morakniven. Sen en gång tog jag med mig lite bättre knivsorter för just matbiten, för att skära kött med till exempel men även hacka grönsaker etc. Det underlättade helt enkelt en hel del med att ha en bra kniv.

Jag är nu på jakt efter ett knivset som kan användas både inomhus men som man även skulle kunna ta med sig ut i naturen. Naturligtvis bör det vara inom rimlig storlek. Har kikat runt på en del sidor men undrar om någon här har en personlig erfarenhet. inte en sida i bara säljsyfte med andra ord. Gärna egna anekdoter eller tips på knivar utomhus. :)
 
Senast redigerad av en moderator:

Bilagor

  • 8950060417054.jpg
    8950060417054.jpg
    6.6 KB · Visningar: 1,794
är det en "kockkniv" du är ute efter att få med dig så skulle jag rekommendera böker plus sanyougo och chefyougo. lätta, smidiga och snygga :p

Dom är ju inte fullsize knivar men ska de ner i väskan så vill man ju spara plats.
 
jepp

jag har en handgjord same kniv som är värd en massa pengar, den är alltid med ute och har varit med i 27 år.. den är vass och bra, har ofta med mig "specialist"-knivar också..
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Mina knivar är bruksknivar och med ute även handgjorda, det är ju därför man har dem. Eller samlar du i vitrinskåp?

go tur
 
Mora 2000 är annars en klassiker som har följt med de 10 senaste åren på alla vandringar och fisketurer. skall den fungera hemma i köket så hade jag nog satsat på en styvare styckkniv med kort blad. tex frosts 7145.

Har för mig att våran knivguru DePaul pratade varmt om Frosts 7157 och jag var tvungen att köpa denna till köket. dock ingen kniv jag skulle ta med mig ut i naturen.
 

29351

Avstängd
Har bara bruksknivar, ser ingen mening att ha hyllvärmare för där gör dom ingen som helst nytta och knivar är ett vertyg som ska användas tycker jag!

Mvha troswe
 
Ambitionen är att knivar ska användas

Har bara bruksknivar, ser ingen mening att ha hyllvärmare för där gör dom ingen som helst nytta och knivar är ett vertyg som ska användas tycker jag!

Mvha troswe

En del knivar är stora och/eller tunga, de blir bara använda hemmavid.
Jag börjar ha så många knivar att det är omöjligt att hinna använda alla.
Det gäller både billiga bruksknivar och handsmidda klenoder. Det gäller till och med köksknivar.
Jag använder de knivar som intresserar mig mest för tillfället.
Oftast en lätt slidkniv med ca 10cm blad i kolstål med nordisk slipning i prisintervallet 5kr till 15kkr.
Någon fällkniv finns alltid i fickan. Oftast med 4 till 8 cm blad.
Några knivar blir hyllvärmare, det gäller både billiga och dyra. Alla är till för att användas. Inga vitrinskåp, Inga knivar på väggarna utom i verkstan. Inte ens i köket är knivarna på väggarna.
Det är så illa att en kategori som tex moraknivar, kolstål med rött träskaft av Frosts tillverkning, kan innehålla några hundra exemplar. Det finns andra tillverkare av moraknivar, andra färger, andra material, andra knivtyper, andra knivcentra. Ja ni kanske börjar förstå vart det barkar.
Sedan finns det ju de som samlar på bilar, Jag har inte vågat skaffa mig någon. :)
Motorcyklarna börjar samlas på ett oroväckande sätt i garaget....
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips