guider på Svalbard?

Efter att ha gjort en fottur på Svalbard i juni för några år sedan, vi var ute i fyra dagar, så är jag och några kompisar sugna på att göra en skidtur på fyra-fem dagar. Vi köpte fotturen av Poli Arctici och hade Jon Sandmo som guide med på turen och jag kan rekommendera Stefano på Poli Arctici, han skötte allt mycket bra och även Jon var en mycket trevlig och kunnig guide att ha med.

Men om man tittar på prislistan för de 5-dagarsturer som arrangeras blir man lite avskräckt. För fyra pers så skulle det gå på närmare 60 000 SEK för bara skidturen.

Vi är alla rätt erfarna naturmänniskor men vi ger oss inte gärna ut utan guide på Svalbard, dels av björnrisken men framförallt för att få med oss lokal kunskap för laviner och glaciärsprickor. Är det någon som vet om det finns tillgängliga guider på annat sätt än genom de traditionella turoperatörerna? Kan det finnas personer på UNIS som kanske vill tjäna sig en slant?

Säkerhetsutrustning som behövs går att hyra hos Ingenior Paulsen och även en hund eller två kan man nog få tag i.

Tanken är att vara på plats om lite drygt ett år, månadsskifte mars-april ska enligt uppgift vara en bra årstid för skidturer.

/Philip
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag har gått lite både med och utan guide i närheten av Longyearbyen. Är man ett gäng och har fjällvana och kan glaciärräddning så klarar man sig utan guide. Det är visserligen glaciärer nästan överallt men glaciärerna på Svalbard är generellt "snällare" i fråga om sprickor än i t ex Alperna. Detta pga att underliggande berg är slätare. Det snöar inte så mycket på Svalbard eftersom klimatet är arktisk öken så lavinfaran är mer beroende på var vinden samlat ihop snö samt naturligtvis temperatur och väderomslag. Några magiska jättedump av lössnö ska man inte räkna med. Midnattsolen börjar i mitten på april och i regel är det snö överallt till månadsskifte april/maj.

Att hyra hund är nog bra eftersom det är bättre än snubbeltråd och larmminor. Isbjörnarna kan visserligen finnas överallt men är i princip aldrig på topptur och håller mest till på isen som vid den tiden på året är mest på östra sidan av Svalbard. Dock kan björnarna gena genom dalgångar för att komma från en fjord till en annan. I närheten av havet så kan honorna efter att de ätit gräva ned sig i snön på en fjällsluttning för att gömma sig för hannar som annars äter ungar vars mammor inte luktar som någon han parat sig med. Sedan ligger de där tills de blir hungriga igen.

Kolla även upp vad som gäller beträffande anmälningsplikt till Sysselmannen och krav på egen utrustning. Några mil runt Longyearbyen är det OK att gå utan större problem, finns markerat på karta. Det går lätt att lägga upp t ex en 20 milstur i olika dalgångar inom detta område, längre hinner ni knappast på en vecka. Ska ni topptura finns massor av bra fjäll. Ska man utanför detta område så gäller större krav på räddningsförsäkring mm. Lycka till.
 
Jag har själv bott där i 1½ år och instämmer med ovanstående talare. Att röra sig i omgivningarna kring Longyearbyen är inte värre än otillgängliga fjällområden i Sverige på vintern. Skillnaden är ju att behöva bry sig om isbjörnarna. Men underskatta inte isbjörnsfaran, även om de är ovanliga på högre höjder så hade jag några kamrater där uppe som fick sitt tält sönderrivet uppe på en glaciär, så långt från vatten som det går att komma och många höjdmeter upp. Se till att skydda tältet och er själva.

Lavinfaran är som sagt mindre eftersom det är snöfattigt, även om man som vanligt ska vara uppmärksam efter hård vind och temperaturskiftningar.

Även om glaciärsprickorna är mindre vanliga så skulle jag väl vilja säga att det är några glaciärer som man bör undvika just för att de är sprickrika (nu var det ett antal år sedan jag bodde där så kunskapen om vilka glaciärer som är farliga kan nog ha ändrats). Detta är värt att försöka kolla upp innan, om man nu ska ut på egen hand.
 
Fy vad intressant! Detta är något som jag och ett par kamrater talat om att göra - skriv gärna mer utförligt om era reseplaner och så vidare allt eftersom planerna läggs upp. :)
 
jag har fått tips på en guide som ev skulle kunna vara aktuell för nästa år, kanon, och tack för övrig info.

Men ni har som varit där uppe och gjort några skidturer, har ni gått österut från Longyearbyen hela vägen ut till ostkusten och bort mot Agardhdalen/-bukta? Några tips på turer i detta område? Någon som har gått ner mot Sveagruva? Hur är topografin i området och hur långt kan man räkna med att gå på en dag med pulka utan att slita ihjäl sig helt? Man vill njuta lite av det hela också...

Vi funderar på två alternativ, antingen gå runt och bryta läger varje dag eller ha ett basläger och göra toppturer och dyl över dagen. Beroende på vad vi väljer att göra och hur långt bort vi har som mål att nå, så får vi se hur långt ut från Longyearbyen vi får skjuts för att få en bra start.

Planeringen går vidare och som det ser ut nu så siktar vi på fyra nätter och att vi kommer att hålla oss inom Förvaltningsområde 10. Om ostkusten verkar lockande så ligger dock det utanför förvaltningsområdet.
 
by the way, någon som har varit i Pyramiden? Är det scooter alt båt som gäller på vintern eller? Besöksvärt?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips