Gröna kartan till GPS?

Hej, kan någon hjälpa en oinvigd. Jag håller på med naturinventeringar och använder Gröna kartan. Nu undrar jag om det går att få ner valda utsnitt av kartan till en GPS. Tanken är att markera på GPS:en punkter som jag sedan vill föra tillbaka till min dator och spara. Finns någon GPS som stöder det (robust och vattentät) med stöd för WAAS/EGNOS om nu det funkar för maximal noggrannhet.

mvh/Uffe W
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Hej och tack för inlägget. Jag vet inte riktigt vad du menar med att sälja sin själ för en turistkarta. Den kartan jag använder är en terrängkarta med skalan 1:50000 som för mitt behov är oumbärlig. Eller köper jag fast mig med mina krav?

mvh/Uffe
 
jag menar att det närmaste du kommer en "riktig" karta i en GPS är den kart-CD som Sportmanship säljer för 1695:- per del (10 delar)
Och den är ändå bristfällig i sina detaljer.
 
Okej, det var ju ingen höjdare! Finns det ingen möjlighet att från ex Fugawi skicka över en del till en GPS:n på något sätt? Önsketänkande? Hur kan man då hålla koll på var man är. Skall man ha papperskarta i handen oxå ;-).

/Uffe
 
Spara platser

Räcker det inte att du sparar dina punkter och tankat över dem till PCn hemma? I så fall kan du ju använda t.ex. Lantmäteriets Kartex, eller något bättre ;)
 
Vad använder du för PocketPC och vart hittar jag Trimble DGPS? Går det någorlunda att skydda det mot väder och vind vore det kanske värt att titta på. Får tacka för tipset. Då borde det funka med inskannade ekonomiska kartor 1:20000 oxå?
Anledningen till att jag inte bara vill importera punkter är att jag vill hålla koll på mer i detalj vart jag befinner mig för att interaktivt kunna planera fortsatt inventering. Jag kanske bara vill hålla mig exempelvis inom ett naturreservat etc.

/Uffe
 
Jag har en Casio Casiopeja men jag tror att Ipaq är bättre utomhus för skärmens skull.
Du kan ansluta vilken GPS som helst som kör NMEA ut.

Det finns ju dessutom mottagare som kopplas ihop med Ipaq till en enhet.

Dustin, Solteknik mfl säljer ju sådana.
Kartor kan man ju använda vilka som helst bara man kan kalibrera dom bra.
 
Vad är slutmålet? En rad positionsbestämningar eller en karta med inritade gränser? Hur ska dit material presenteras?

Ska allt över till en papperskarta kan du göra det mycket enklare: Diktera in koordinaterna i en liten bärbar diktafon för varje intressant punkt som de återges i GPSen. Pricka sedan in dem på kartan hemma.

Varje 20 mm ruta på femtiousendelen motsvarar ju tusen meter och du får ju ut koordinaterna i jämna meter. Använd en måttsticka som stämmer med skalan så går det än lättare och snabbare.

Ska du spara markeringar på gpsen blir det ett fasligt knappande och märkande vilket tar tid i fält.

Gör en cost/benefitanalys. Lönar det sig att strula med handdatorer, lära sig OZiExplorer, skanna in kartor eller ladda ned små snuttar av Gröna kartan?

Jag har funnit att det oftare är enklare och snabbare att bara använda de av gpsen givna koordinaterna och föra över dem till medhavda papperskartan med en skalanpassad plastskiva (Roamer alt. Romer på engelska efter en dansk astronom på 1600-talet.)


Hejonas
 
Slutmålet för mig är att dels :

1. Spara alla positioneringar tillsammans i en databas på en PC tilsammans med tillhörande beskrivningar. Det kan vara fynd av olika växtarter och de måste gå att hittas igen, så bara markering på karta räcker inte, men det kanske går att skicka tillbaka positioneringarna till GPS:n för att hitta igen fynden.

2. Kunna få punkterna inprickade på Gröna kartan för vissa ändamål.

3. Till varje positionering jag gör dokumenterar jag i en anteckningsbok allt som rör fyndet. Då kanske jag kan skriva koordinaterna oxå. Står dessa helt i klartext på GPS:n.

Det får ju inte strula tekniskt sett, så risken finns att jag förlorar data, då skriver jag hellre på papper. Dessutom bör GPS:n tåla lite tuffa tag och gärna på vintern oxå. Är det någon skilnad på mottagning och noggrannhet mellan olika mottagare?

Jag hann och läsa lite om handdatorer och de ser lite ömtåliga ut samt drar ruskigt med ström.

/Uffe
 
zephyr; sa:
Jag hann och läsa lite om handdatorer och de ser lite ömtåliga ut samt drar ruskigt med ström.

/Uffe

Hej Uffe.

Fast det är alltid trevligt att se kartan på bildskärmen...
Och ekonomiska kartan går att skanna och kallibrera i Fugawi med förvånansvärt bra resultat!

/Micke
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips