GPS i flygplan

Är det tillåtet att som passagerare ha med sig en påslagen hand-GPS i ett trafikflygplan? Den tar ju bara
emot signaler eller....?
 
HAr också reagerat på att vissa skriver att det är kul att ha med GPS:en under flygningar. Men kanske menar man flygning med segelplan eller skärmflyg? Såhär står det på SAS hemsida i alla fall:

"Portable Electronic Equipment
Any electronic device containing a radio transmitter must be turned off while on board the aircraft. This includes cellular telephones, radio-controlled toys, radio and TV receivers, GPS-devices etc. Non-transmitting electronic devices - such as portable computers, personal stereos, CD players, electronic games, and calculators - may normally be used when the “fasten seat belt” sign is switched off."

I dessa tider när de till och med slänger av nysvenskar med "misstänkt" uppträdande så bör man kanske inte utmana reglerna ombord på ett flygplan överhuvudtaget... :) (Det hör ju inte hit men visst är det bedrövligt att behandla folk sådär!)

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,97312,00.html

ac

Sen kan man ju fråga sig hur mycket "sändfunktion" det finns i en tv-MOTTAGARE???
[Ändrat av Buda 2001-10-14 kl 17:40]
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Fick det inte att funka

Vad jag förstår av säkerhetsreglerna så ska all elektronik hos passagerarna vara avslagen under start och landning.

Jag provade för några år sedan min GPS en gång i ett vanligt SAS-plan, och fick in 1 eller 2 satteliter när jag höll GPSen mot fönstret. Min slutsats som givetvis ej är statistisk hållbar efter ett försök, är att GPSen inte funkar i en sådan tät metallkonstruktion som ett reguljärflygplan är, så jag har inte provat fler gånger.

Per Brune
 
Jodå, det kan funka

Jag testade nyligen under en flygresa och fick in tillräckligt antal satelliter för en 3D-fix. GPS:en visade vad jag antog vara korrekt höjd och fart under en kort period innan satelliterna försvann utom synhåll p g a kursändring. Testet visade väl att det går att få in satellitsignaler genom ett flygplansfönster, men att synfältet blir rätt smalt.

Radiomottagare innehåller i allmänhet s k lokaloscillatorer som används för att demodulera FM-signaler. Det är väl möjligt att lokaloscillatorn eller något förstärkarsteg i mottagaren teoretiskt kunde störa planets instrument. Antagligen har man arbetat efter principen "hellre fälla en fria" här.

Hade problemet varit akut hade man väl helt sonika samlat in all elektronisk utrustning vid säkerhetskontrollen.

/b.
 
Höjdmätning i ett plan?

Läser inte höjdmätaren i GPS mottagaren av höjden genom tryckförändnringar på likadant sätt som tex Suuntos klockor?
Eftersom trycket reglaras i kabinen till att vara så behagligt som möjligt för passagerarna kan man väl inte lita på den höjdangivelse som GPS:en visar?

Eller är de så sofistikerade att de mäter höjden med tredimensionell krysspejling av satteliter? och hur funkar det i så fall?
Mvh Johan
 
Här är ett citat från en föredrag jag höll om positionering för ett tag sedan:
"Det enda vi egentligen vet baserat på signalen från en satellit är att vi befinner oss på en sfärisk yta vars radie är vårt avstånd från satelliten.
Om vi nu projicerar in den sfäriska ytan vi får med hjälp av signalen från ytterligare en satellit får vi en en cirkel där ytorna skär varandra. Vår position är nu avgränsad till en punkt någonstans på denna cirkel.
Lägger vi nu till en tredje sfär blir denna “piercad” av cirkeln vilket ger oss två möjliga punkter.
Med antagandet att vi befinner oss på jordens yta går den ena punkten bort.
En fjärde satellit ger en högre precision förutom att den ger oss möjlighet till positionering av flygande objekt."

Mvh Harald Eriksson
 
Z=XY

Hej,

En GPSapparat mäter allt via satellitsignalerna, så även höjd alltså. Det kanske finns någon apparat med tryckgivare men min G12map har det inte. Det går utmärkt att använda en GPS och se hastighet, höjd och position) när man sitter vid fönstret i ett plan. Om man som jag har karta i GPSen blir det faktiskt ganska roligt att kunna se var man är. Se bara till att inte sitta under vingen.

För övrigt vill jag påpeka att den hastighet som visas är tredimensionell. Om en fallskärmshoppare hade med sig en GPS i det fria fallet skulle han (om han föll vertikalt) kunna se sin fallhastighet.

Övrigt övrigt är att vissa gamla apparater inte kan mäta vid alltför höga hastigheter. Min gamla 45a hade en maxhastighet på ca 165 km/h, sedan sade den att noggrannheten var för låg. Detta kan ju hända när man åker bil så den GPSen åkte ut....

Lev!

OlaO
 
Visst funkar det!

Åkte i förra veckan (efter den 11:e september) Köpenhamn-Madrid. Har nyligen skaffat en eTrex Vista, så det var naturligtvis kul att se om det fungerade.
Det gick alldeles utmärkt. Noggrannheten blir inte fantastisk, eftersom halva himlavalvet är utom synhåll, men hundra meter hit eller dit spelar ju ingen roll i ett flygplan (så länge man är passagerare!).
När planet svängde tvärt blev det problem en stund, efftersom alla "invanda" staelliter försvann ur synhåll, och GPS:n måste låsa in på de som en längre tid varit osynliga.
Höjdmätaren fungerade (naturligtvis) inte heller, eftersom Vista har en barometrisk sådan. Den trodde på ungefär 2000 meter hela tiden. Det borde gått att få fram GPS-höjden som ett alternativ, men det kan man inte i en Vista, såvitt jag har lyckats utröna.
Tredje problemet är att en eTrex liknar en mobiltelefon ganska mycket, vilket fick redas ut med kabinpersonalen några gånger. De var, av lättförståeliga skäl, ganska uppskärrade efter det som hänt (detta var ju bara några dagar efter kraschen på Linate).

Beträffande störningar har jag själv inte sett att GPS-mottagare står på "svarta listan", men kunde lätt konstatera att min laptop är en betydligt värre störsändare än Vistan. Det är inte bara lokaloscillatorerna i mottagarna som sänder ut skräp, utan diverse frekvenser som alstras i allt med digital elektronik också. När det gäller sådana oavsiktliga sändare är det i regel värre ju högre effekten i kretsen är. En batteridriven GPS är naturligtvis konstruerad med så låg effekt som konstruktörerna klarade av att åstadkomma, medan en laptop har mer som måste vara igång. Det är ju bara att begrunda storleken på batterierna gentemot drifttiden, så blir det uppenbart. Inte så förvånande att datorn stör mer än GPS:n.

Enligt manualen uppfyller eTrex FCC Part 15 Class B Domestic. Den är även CE-märkt, vilket innebär att den åtminstone ska uppfylla EN 50081-2, men eftersom den klarar Domestic enligt FCC, uppfyller den garanterat utstrålningskraven enligt EN 50081-1, åtminstone från 450 kHz och uppåt, och med största sannolikhet även kraven mellan 150 och 450 kHz. Effekten med kompassen avstängd ligger ju bara på 165 mW, vilket inte är mycket att utöva "telekrigföring" med. I batterisparläge är den dessutom en tiondel av detta 75% av tiden.

Jag har inte testat grunkan i labbet, men kan kanske hinna med att köra åtminstone en pre-scan på min GPS och en laptop nästa gång det är dags i skärmrummet. Bara för att jämföra.

I praktiken är det ingen tvekan om att en GPS inte stör flygplanets elutrustning på något skadligt sätt. Däremot kan det ju vara förbjudet i reglementet, som ofta är skrivet med tanke på både livrem, hängslen och resår - i en overall!

Anders
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips