Göra egen kniv, fästa bladet

Hej

Jag skall göra min första kniv och har en frågan om hur bladet skall fästas.

Det jag undrar över är niten längst bak, måste man ha den eller kan man "gömma" knivskaftet inne i kniven bara genom att limma fast bladet.

Om man nu använder sig av niten, hur fäster man den?
 
Du kan limma den. Ta epoxilim, tuben med dubbla pumpar och spritsa ut det på en tidning och rör om noggrant och limma .

Sätt sen i knivbladet och skaftet i ett skruvstäd ett dygn efter limningen. Det kommer aldrig att lossna.
Limmet är så starkt att man kan såga i det efteråt. Så gjorde vi på knivkursen i alla fall.
 
Nitar gör man mot bricka. Hålet i brickan kan göras koniskt bakåt. Tångens bakände rödglödgas, holk och skaft som passar slås på, varefter man låser knivbladet i skruvstycke, trär på brickan åt rätt håll och slår ut tångändan så att den nitar fast brickan. När det svalnat kan man fila ner tången till liv med brickans bakplan.

Allmänt råd är gå till bibblan och låna några knivböcker.
 
Trä handtaget över knivämnet, och låt det sticka ut ca 5mm.

Lägg över en bricka.

Använd en hammare för att "nita" bladämnet över brickan.

Limma på en sista handtags-bit ovanpå niten. Du får borra upp en grop så att niten ryms.
Vill man vara på den säkra sidan tar man två småbultar (ca 2-3mm i diameter), kapar skallen, och försänker till hälften i vardera handtagshalva. Då sitter det garanterat.

Epoxylim, klart!
 
Ett gammalt sätt att skafta är kluven tånge. Gör tångehålen klara till 7/8, fäst bladet i skruvstycket, träpå holk och skaft, slå ner skaftet så att holken sitter rätt. Ingen nit, inget lim.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips