Gas på vintern...funkar

Dunjacka och värmebyxor behövs bara ett 10-tal dygn per år, ändå har jag dem.
Berätta var du håller på med dina dumma övningar så att jag inte behöver samla upp resterna!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tackar...

..Torbjörn!

Har hört det föut om att placera gasen i vatten som man hunnit smälta, för att där ha gasen i plusgrader!
Hmm..så heatpads funkar inte? Hade en tanke på att testa det med!

//A
 
Dun....

johankse; sa:
Dunjacka och värmebyxor behövs bara ett 10-tal dygn per år, ändå har jag dem.
Berätta var du håller på med dina dumma övningar så att jag inte behöver samla upp resterna!

Ja ja...jag förstår att du säger att man kan/ska köpa saker och ting som man bara använder ett par gånger om året...som dina dunkläder som hänger i garderoben mestedels!
Jag när mera tanken att man ska använda det man har så mycket som möjligt. Och eftersom jag har valt att testa att använda gaskök även på vintern så måste jag se om jag kan få det att fungera effektivt, annars får jag överge idén! Så enkelt är det med det!
 
Det finns många mer eller mindre vågade varianter för att förvärma gastuben när det är kallt.

Att ställa tuben i vatten är som nämnt en; koka upp vatten på kvällen, förvara i thermos så du har vatten på morgonen. I någon tråd här var det en kille som lindade koppartråd runt gastuben, sedan kopparslinga in i lågan så värmen leds ut runt burken. Kanske en korg av koppartråd?

Själv tycker jag det är för omständligt att hålla på med gas under vintern. Lättare att hålla brännaren förvärmd än gastuben, så det blir heptan och bensinbrännare för min del.

Raskesven
 
Om man har gaskök av den variant där brännaren inte fästs direkt på gasbehållaren, utan har en liten slang emellan så har jag sett att man kan vända gasbehållaren upp och ned. Liten ställning av ståltråd kan nog hjälpa till med detta.

Själv har jag ingen erfarenhet av sådana kök. Någon som testat?

Jörgen
 
NUI; sa:
Om man har gaskök av den variant där brännaren inte fästs direkt på gasbehållaren, utan har en liten slang emellan så har jag sett att man kan vända gasbehållaren upp och ned. Liten ställning av ståltråd kan nog hjälpa till med detta.

Själv har jag ingen erfarenhet av sådana kök. Någon som testat?

Jörgen

Jag har begränsad erfarenhet av att vända på gasflaskan men när jag av misstag har vält flaskan så att det kommer vätska istället för gas ut genom ventilen in i slangen så har köket fått kraftiga uppflamningar och inte gått rent.

Min egen fundering av detta är att det nog beror på att brännaren är konstruerad för att förbränna gas kommer i gas form, och när gasen går igenom slangen och börjar närma sig brännaren i flytande form så får man en kraftig tryckökning i o med volymökningen när gasen övergår från flytande till gas form.
så det är något jag inte skulle rekomendera.

Dock skall det tydligen komma ett kök där man skall kunna göra på detta viset enl något rykte jag hörde för något halvår sedan..
men sedan har jag inte hört något om det så vem vet.

man kan förvärma gasflaskan genom att ha den i jackan den sista stunden innan man skall använda den eller om man är varm själv värma den med händerna.
dock bör man väl tänka på att man bör vara försiktig om man värmer den med händerna så att man inte får köldskador.

en sak man kan göra om man nu vill ha det gott o varmt är att ta en vanlig fältflaska som är tät och gärna har lite flexibla sidor, denna fyller man med kokande varmt vatten på kvällen och tar med sig ner i sovsäcken.
på morgonen så är vattnet halvljummet och inga problem att värma gasflaskan med.

Fördelen är att man får en massa extra värme med sig ner i sovsäcken samtidigt som man har vatten att dricka om man vill det eller värma gasflaskan med på morgonen om man vill det.
Nackdeleln är att om den läcker så blir det inte alls bra.

/Torbjörn
 
NUI; sa:
Om man har gaskök av den variant där brännaren inte fästs direkt på gasbehållaren, utan har en liten slang emellan så har jag sett att man kan vända gasbehållaren upp och ned. Liten ställning av ståltråd kan nog hjälpa till med detta.

Själv har jag ingen erfarenhet av sådana kök. Någon som testat?

Jörgen

Rekommenderas fet-inte!

Testade den metoden på gas-trangia en gång. Jodå det fungerade, men nästa rast var det förmodligen flytande gas kvar i slangen. Så när vi tände köket blev det en halvmeter hög flamma som inte slocknade när vi stängde ventilen. Klart obehagligt.
 
Gas på vinterfärd.

Jo,nog funkar det alltid,men till vilket pris.

Att tillföra värme till kartuchen med olika metoder har provats.Burken på trefoten med ett värmeljus under,ställa burken i ett vattenbad,elda med en tändare på sidan,vända köket uppochner (ej i matlagningssyfte dock,tänkte det skulle underlätta att ta bort vallan från skidorna om jag värmde lite först) samt att använda en heat-pad som skall kokas i 10min efter varje gång.

Och...Det FUNKAR!!!!

Men är det värt allt meckande???
Jag tycker det inte.


peter
 
Re: Gas på vinterfärd.

ping; sa:
Jo,nog funkar det alltid,men till vilket pris.

Att tillföra värme till kartuchen med olika metoder har provats.Burken på trefoten med ett värmeljus under,ställa burken i ett vattenbad,elda med en tändare på sidan,vända köket uppochner (ej i matlagningssyfte dock,tänkte det skulle underlätta att ta bort vallan från skidorna om jag värmde lite först) samt att använda en heat-pad som skall kokas i 10min efter varje gång.

Och...Det FUNKAR!!!!

Men är det värt allt meckande???
Jag tycker det inte.


peter

Håller med, klart enklare att bara förvärma och tända. Bär man på Trangia med gastillsats kan man dessutom tjäna hekton i vikt med nästan vilket fotogen/bensinkök som helst (förutom möjligen optimus 111 då);). Plus att det blir mycket billigare att använda köket.

//J
 
Välj kök!

Ett sätt att komma ifrån det problem med gas vintertid är att man har ett kök där man kan köra med både gas och flytande brännsle tex. Primus OmniFuel som jag kör med, visst det är inte det tystaste köket men det kan man stå ut med. En annans sak som talar till dess fördel är att du kan köra med stora grytor på det tex. 4.5 lit som jag kommer att göra nu i vinter på våra turer, och sen när det är sommar så kör man med gas istället. Jag har även ett littet toppmonterar gaskök/ Rickard
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips