Gas på vintern...funkar

Tycker gas fungerar hyffsat under vintern faktiskt, men kräver kanske lite mera engagemang för att få det o flyta på bättre. Har själv aldrig märkt någe problem med att snabbt förvärma gastuben ovanför lågan på köket, det e ju inte direkt så att man håller den där över i flera minuter, utan räcker oftast med några sekunder för att effekten ska öka.
Därefter kan man stoppa ner flaskan i någon form av isolering för att hindra avkylning, ett avklippt liggunderlag som man tejpat runt fungerar skitbra!

Att vända flaskan upp och ned är väl kanske mer att föredra om gasen börjar ta slut för att hjälpa till med självtrycket, annars behövs det i regel inte.

Sen finns det olika tillverkare av gas och själv tycker ja att märket markill är klart bäst att använda på vintern. Sen att man kommer ihåg att skaka flaskan rejält en liten stund för att gasblandningen ska blanda sig är oxå att föredra.
 
Tycker gas fungerar hyffsat under vintern faktiskt, men kräver kanske lite mera engagemang för att få det o flyta på bättre. Har själv aldrig märkt någe problem med att snabbt förvärma gastuben ovanför lågan på köket, det e ju inte direkt så att man håller den där över i flera minuter, utan räcker oftast med några sekunder för att effekten ska öka.
Därefter kan man stoppa ner flaskan i någon form av isolering för att hindra avkylning, ett avklippt liggunderlag som man tejpat runt fungerar skitbra!

Att vända flaskan upp och ned är väl kanske mer att föredra om gasen börjar ta slut för att hjälpa till med självtrycket, annars behövs det i regel inte.

Sen finns det olika tillverkare av gas och själv tycker ja att märket markill är klart bäst att använda på vintern. Sen att man kommer ihåg att skaka flaskan rejält en liten stund för att gasblandningen ska blanda sig är oxå att föredra.

Viktigaste orsaken till att vända flaskan upp-och-ned är att man då får en vätskematning till brännaren. Detta innebär att proportionerna propan och butan förblir oförändrade i gasflaskan vilket ger maximal effekt så länge något finns kvar i behållaren.

Jörgen
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Farligt att värma gasbehållare?

Det finns flera varianter av gaskök på marknaden som är gjorda för att kunna sätta gasbehållaren bredvid köket eller ovanpå kastrullen för att gasen ska bli varmare.

Om man har problem med bluddrande gaskök på vintern så är gasen så kall att det inte skapar något farligt tryck i behållaren om man värmer den en aning...

Det är ju en gradfråga. När köket brinner bra kan man avlägsna gasen en bit så den inte blir varmare.

Annars kan man ju köpa ett gaskök med förvärmning så spelar temperaturen mindre roll.
 
Med stora gasflaskor så går det ju att koppla ihop dessa med slang och hälla flytande gas under tryck från en flaska till en annan. Borde ju även gå med små flaskor för de som irriterar sig på småskvättar.

De som till äventyrs får för sig att fylla små flaskor från stora för att spara en spänn måste vara noga med att inte överfylla. Kolla gasblandning och vikt noga. Luft i slangen är inte bra. Att använda helt tomma flaskor som det kommit in luft i är inte bra det heller.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips