Gas på vintern...funkar

Tycker gas fungerar hyffsat under vintern faktiskt, men kräver kanske lite mera engagemang för att få det o flyta på bättre. Har själv aldrig märkt någe problem med att snabbt förvärma gastuben ovanför lågan på köket, det e ju inte direkt så att man håller den där över i flera minuter, utan räcker oftast med några sekunder för att effekten ska öka.
Därefter kan man stoppa ner flaskan i någon form av isolering för att hindra avkylning, ett avklippt liggunderlag som man tejpat runt fungerar skitbra!

Att vända flaskan upp och ned är väl kanske mer att föredra om gasen börjar ta slut för att hjälpa till med självtrycket, annars behövs det i regel inte.

Sen finns det olika tillverkare av gas och själv tycker ja att märket markill är klart bäst att använda på vintern. Sen att man kommer ihåg att skaka flaskan rejält en liten stund för att gasblandningen ska blanda sig är oxå att föredra.
 
Tycker gas fungerar hyffsat under vintern faktiskt, men kräver kanske lite mera engagemang för att få det o flyta på bättre. Har själv aldrig märkt någe problem med att snabbt förvärma gastuben ovanför lågan på köket, det e ju inte direkt så att man håller den där över i flera minuter, utan räcker oftast med några sekunder för att effekten ska öka.
Därefter kan man stoppa ner flaskan i någon form av isolering för att hindra avkylning, ett avklippt liggunderlag som man tejpat runt fungerar skitbra!

Att vända flaskan upp och ned är väl kanske mer att föredra om gasen börjar ta slut för att hjälpa till med självtrycket, annars behövs det i regel inte.

Sen finns det olika tillverkare av gas och själv tycker ja att märket markill är klart bäst att använda på vintern. Sen att man kommer ihåg att skaka flaskan rejält en liten stund för att gasblandningen ska blanda sig är oxå att föredra.

Viktigaste orsaken till att vända flaskan upp-och-ned är att man då får en vätskematning till brännaren. Detta innebär att proportionerna propan och butan förblir oförändrade i gasflaskan vilket ger maximal effekt så länge något finns kvar i behållaren.

Jörgen
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Farligt att värma gasbehållare?

Det finns flera varianter av gaskök på marknaden som är gjorda för att kunna sätta gasbehållaren bredvid köket eller ovanpå kastrullen för att gasen ska bli varmare.

Om man har problem med bluddrande gaskök på vintern så är gasen så kall att det inte skapar något farligt tryck i behållaren om man värmer den en aning...

Det är ju en gradfråga. När köket brinner bra kan man avlägsna gasen en bit så den inte blir varmare.

Annars kan man ju köpa ett gaskök med förvärmning så spelar temperaturen mindre roll.
 
Med stora gasflaskor så går det ju att koppla ihop dessa med slang och hälla flytande gas under tryck från en flaska till en annan. Borde ju även gå med små flaskor för de som irriterar sig på småskvättar.

De som till äventyrs får för sig att fylla små flaskor från stora för att spara en spänn måste vara noga med att inte överfylla. Kolla gasblandning och vikt noga. Luft i slangen är inte bra. Att använda helt tomma flaskor som det kommit in luft i är inte bra det heller.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips