Frystorkat utan smakförstärkare

Jag blir så fruktansvärt trött på all glutamat som finns i frystorkad mat. Det är OK ett par dagar, men sen tycker jag allt smakar likadant.

Härom sommaren köpte jag på vinst och förlust ett par påsar frystorkat i sportaffären Jokkmokk. Det bara blev så när jag skulle slå ihjäl ett par timmar där i väntan på att bussen fortsatte till Kivkkjokk.
De två påsarna var otroligt mycket godare än resten av maten vi hade med oss. Eftersom vi hade pratat om att just glutamatsmaken var så tröttsam kollade vi innehållsförteckningen. Mycket riktigt, fritt från glutamat. Dessutom innehöll den inget mjöl, vilket jag tror hjälpte upp ytterligare.

Nu är det så att när gud delade ut minnena hade jag lite otur och fick ett måndagsexemplar, så jag minns naturligtvis inte vad märket hette, eller var det var tillverkat.

Är det någon där ute som kan hjälpa mig? Vet ni något märke som har låtit bli att ha i en massa glutamat för att "förstärka" (dvs förstöra) smaken? Och har de dessutom låtit bli mjölpåsen?

/OJ
 
Senast ändrad:
Ring!

Jag blir så fruktansvärt trött på all glutamat som finns i frystorkad mat. Det är OK ett par dagar, men sen tycker jag allt smakar likadant.

Härom sommaren köpte jag på vinst och förlust ett par påsar frystorkat i sportaffären Jokkmokk. Det bara blev så när jag skulle slå ihjäl ett par timmar där i väntan på att bussen fortsatte till Kivkkjokk.
De två påsarna var otroligt mycket godare än resten av maten vi hade med oss. Eftersom vi hade pratat om att just glutamatsmaken var så tröttsam kollade vi innehållsförteckningen. Mycket riktigt, fritt från glutamat. Dessutom innehöll den inget mjöl, vilket jag tror hjälpte upp ytterligare.

Nu är det så att när gud delade ut minnena hade jag lite otur och fick ett måndagsexemplar, så jag minns naturligtvis inte vad märket hette, eller var det var tillverkat.

Är det någon där ute som kan hjälpa mig? Vet ni något märke som har låtit bli att ha i en massa glutamat för att "förstärka" (dvs förstöra) smaken? Och har de dessutom låtit bli mjölpåsen?

/OJ
"Sportaffären i Jokkmokk" bör väl kunna upplysa dig om vilket fabrikat det var du köpte, om inte de också har dåligt minne förstås!
 
Torka egen mat!

Det är kanske lite "off track" men, att torka egen mat för att ta med ut, har den fördelen att du har full kontroll på innehållet i maten!
Dessutom är det både roligare och mycket godare än mycket av den frystorkade maten som finns i handeln.
En del tips om hur man torkar livsmedel finns att hitta här på forumet.

/Lars
 
Tack Bulingen!
Det kommer jag definitivt börja med. Jag ser att det finns en hel del bra tips här.

De gånger det inte finns tid/ork för att torka eget vore det skönt med det bekväma alternativet att köpa färdigt.

/OJ
 
De två påsarna var otroligt mycket godare än resten av maten vi hade med oss.

Nu är det så att när gud delade ut minnena hade jag lite otur och fick ett måndagsexemplar, så jag minns naturligtvis inte vad märket hette, eller var det var tillverkat.

/OJ

Kan du meddela oss andra vad det var för sorts påsar det handlar om, om Gud är allsmäktig och ger dej minnet tillbaka någon dag :)?
 
Kan du meddela oss andra vad det var för sorts påsar det handlar om, om Gud är allsmäktig och ger dej minnet tillbaka någon dag :)?

Ni kan ju alla hjälpa mig att bearbeta Honom i den frågan!

Jag ringde även till Intersport i Jokkmokk (varför tänkte jag inte på det själv?). Tyvärr har de inte kvar det märket, men han som har hand om de bitarna jobbar på måndag igen. Så jag ska försöka igen då.

/OJ
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Kan det vara Real Turmat?

realr.gif


Den har ju rykte om sig att vara just "godare än resten" (jag har inte ätit frystorkat i några mängder på många år, och Real har jag bara provsmakat, så jag kan inte intyga den goda smaken, eller om den är umamibefriad).

innehållsförteckningen på webben nämns inte natriumglutamat, men det står i och för sig "kryddor" och "köttbuljong", vilket såklart kan innehålla smakförstärkare.
 
Senast ändrad:
Beroende på hur mycken möda ni lägger ner ner kan ni själva producera näringsriktigare, godare och frächare hemmatorkad mat som blir väsentligt billigare än köpepåsarna. Utan mjöl och saltutfyllnad.
//J
 
Hmm, Skall du ha glutamatfri mat så får du verkligen leta, natriumglutamat är en salt av Glutaminsyra som är en av 20 amniosyrorna som bygger upp proteiner som finns i mat och bygger upp celler i vår kropp. Den är alltså nödvändig men inte essentiell då kroppen kan skapa nya sådana vid behov. Ibland har man sett rykten om misstänkt cancerrisk etc. när det gäller glutamat i mat - men då har man glömt bort att vi, maten vi äter och framförallt i hjärnan till stor del består av Glutaminsyra. Just Glutaminsyra fungerar också som signalsubstans och 'utlösare' mellan nerverna i hjärnan och ger en förklaring varför den fungerar som smakförstärkare för våra smaklökar.

Natriumglutamat är i sig närmast smaklös (men kallas den 'femte smaken' i asien) men retar smaknerverna så att det behövs betydligt mindre mängd smakämnen för en viss upplevd smakstyrka, vilket gör att även salt och annat upplevs 'vassare' och inte alltid så passande i smakmixen, kanske är det av vissa som kallas 'glutamatsmak'

Natriumglutamat fins naturligt i höga halter i tex. tomatskal och är alltså inte någon 'främmande kemikalie' som matindustrin har uppfunnit och syntiserat för att dryga ut råvarorna som många kanske tror - även om det används ogenerat just som sådan utdrygningsmedel.

.
 
Senast ändrad:
Hmm, Skall du ha glutamatfri mat så får du verkligen leta /.../,

Men i den här tråden är det väl implicit att det är tillsatt glutamat vi pratar om?
Jag tror inte att den naturliga mängd som finns i kött och vissa grönsaker är det man blir tokless på. Det är inte heller de naturliga doserna som överkänsliga får ont i huvudet, illamående, tryck över bröstet eller halsbränna av.

Tyvärr får man verkligen leta även för att hitta helfabrikat utan tillsatt natriumglutamat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips