• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Blodtrycksfall i duschen efter bastubad

Kanske mera öl skulle ha hjälp att undvika symptom:) ? Har själv haft något liknande ofta, tycker att det är ganska normal, är 192 cm, 86 kg.
 
Kanske mera öl skulle ha hjälp att undvika symptom:) ? Har själv haft något liknande ofta, tycker att det är ganska normal, är 192 cm, 86 kg.
Både bärs och bastu / heta bad är en mycket trevlig kombination men båda är dessvärre blodkärlsutvidgande.
Det enda bärsen gör är nog att se till så att vederbörande inte märker av de ännu värre symptomen så att denne kan göra något åt dem, så att det eventuellt blir asvimning tyvärr....
Har förstått att olyckor med alkohol + heta bad (avsvimning och huvudskador eller drunkning) inte är helt ovanliga.

Ta det försiktigt...
 
Rubbad elektrolytbalans plus något som gick? Sista veckan i juli höll jag på att svimma flera gånger p.g.a. blodtrycksfall (jag kände det komma och hann sätta mig). En halv tesked salt i ett glas vatten gör underverk för mig i en sådan situation. Samma vecka svimmade två av mina barn i helt andra situationer (aldrig hänt innan).

Har du dragit ner på kolhydraterna? Gissar inte p.g.a. öl men frågar ändå eftersom många får ökat Na/Mg/K-behov då.
 
Jag har en liknande erfarenhet från en skidstuga. En frisk men smal (närmast underviktig) man i 30-åldern gick ur bastun och famlade till i duschen utanför. Han fångade sig i fallet och duschade av sig kallt. När han kom in igen frågade vi om han mådde bra, och det sa han att han gjorde.

En stund senare gick han ut för att duscha igen och föll då till golvet i duschen och blev liggande medvetslös. Han slog sig i fallet vid ögonbrynet så att han blödde ymmigt. Det är oklart om medvetslösheten orsakades av blodtrycket eller sekundärt av att han slog i huvudet. Han vaknade efter efter 5-10 minuter. Han togs till läkarmottagning i ambulans, men jag vet inte om man vidtog några åtgärder där förutom att sy sårskadan.

Jag kan föreställa mig att han druckit lite och också bastat lite hårdare än han "borde". Han kan också ha druckit någon öl innan, men han var inte märkbart berusad.
 
Senast ändrad:
En läkare sa en gång till mig att jag hade "svimningsfysik", dvs lång hals och lite spensligare kroppsbyggnad. Den som har en satt kroppsbyggnad drabbas tydligen sällan av blodtrycksfall på samma sätt som någon som är mer utdragen. Min erfarenhet är att varma bad och ångbastu kan resultera i plötsligt blodtrycksfall för min del, i synnerhet när jag har gjort något ansträngande eller blivit skadad - som ordentlig stukning, att ha farit av cykeln och blivit blåslagen och liknande. Även om man annars inte är svimningsbenägen så skulle jag nog säga att ett bastubad efter uttorkning bör undvikas. Du sätter ju igång att svettas igen och fortsätter att förlora vätska och salter vilket fortsätter att fresta på kroppen. Ta det nätt och låt kroppen återhämta sig ordentligt. Och undvik alkohol när du är uttorkad. Det är vätskedrivande så du förvärrar situationen.
 
En kompis och jag tvättade en gång botten på en segelbåt genom att med trasa tvätta av botten medan de låg i sjön. Vi hade cyklop och gjorde ganska många dyk. Han försökte nog pressa sig lite längre varje gång än jag, som gick upp och andades lite oftare tror jag.
Efteråt, är vi värmde oss i en bastu fick han ett blodtrycksfall. Där berodde det förmodligen på att ha pressade sig till någon form av syreunderskott. förmodligen inte vätskebrist på samma sätt som ovan i tråden. Jag vet inte hur t.ex. vattenrugbyspelare gör med bastu efteråt, men för oss som var ovana vid den här sysslan tror jag det spelade in.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
tango Sluta svettas : duscha varmt eller kallt? Träning och hälsa 27
insumaster Supertrött efter löprundan Träning och hälsa 7
camoscio Efter en hälsoundersökning. Träning och hälsa 2
jpma Sjuk efter träning, dålig allmän hälsa. Träning och hälsa 27
aksello letar efter app till iphone Träning och hälsa 2
gnobit Ont i knogen efter klättring Träning och hälsa 5
niklaz Problem med illamående och huvudvärk efter intensiv träning Träning och hälsa 39
såg gå ner i vikt efter julmaten. Träning och hälsa 68
soderkisen Komma tillbaka efter benfraktur / gipsad Träning och hälsa 13
tango Stretcha - hur långt efter träning? Träning och hälsa 1
fridaeus träna efter måltid Träning och hälsa 1
camoscio träning efter olycka, tips och erfarenheter Träning och hälsa 19
blotrese Ökad puls efter träning Träning och hälsa 2
kattenihatten Träning efter graviditet Träning och hälsa 5
tinook Efter höftoperation. Träning och hälsa 17
mararv Asics GT2090 slut efter 70 mil? Träning och hälsa 20
schweingaard Bastu efter träning Träning och hälsa 9
tmthulin Stopp efter 3 mil! Träning och hälsa 9
ingopongo Efter Vasaloppet. Träning och hälsa 1
Mathew Vad äta efter träning? Träning och hälsa 13
mararv Äta efter träning Träning och hälsa 8
tbt Pulszoner - Vad ska man rätta sig efter Träning och hälsa 3
Mikro ont i ryggslutet efter träning : ( Träning och hälsa 5
Duff Träning efter förkylning Träning och hälsa 9
Calle_sthlm Sötsugen efter träning. Träning och hälsa 5
x-treme Efter influensan? Träning och hälsa 7
markthenils Mat efter träning... Träning och hälsa 5

Liknande trådar

Logga in