Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta?

Hej, om man köper typ olika REAL turmat frystorkat, går det då att hälla i kallt vatten och bara låta den stå i lång tid? Kanske inte smaker jätte bra men jätte tids och brändsels-effektivt och dermed mere light weight :) Funkar det tror ni eller dör man typ? MÅSKE det vara varmt/kokande vatten man häller om man inte bryr sig om smaken?
 
Några molekyler i allt flytande vatten är i kokning, i kallt vatten är det få. I hett eller kokande vatten är det många fler, i samma volym. Vi som vill ha maten kallvattensvälld inför uppkoket bladar med rätt vattenmängde vid föregående måltid i en lämplig flaska. Det spar inte bränsle men väl tid.

Jag skulle inte satsa på att frystorkad mat övergår från pulver till ätbar mat. Den delen som inte svällt och mjukats upp kommer att ta vätska från din kropp för att göra det, förutom att det smakar sågspån.

Varm mat är inte bara smakligare mat det är även en värmetillförsel till din kropp vare sig det är varm mat eller dryck.

Lämna hellre lite tung elektronik hemma i stället för köket.
go tur
 
Sen kan det ju vara så att det är någon kemisk process som sker vid värmetillförsel. Se tex kaffe, du får det inte genom att blanda bönor och kallat vatten och vänta, du behöver värmen också för att frigöra smakerna ur bönorna.
 
Real går utmärkt att hälla kallt vatten i och försluta och slänga i säcken och gå vidare nån timma.
Sommartid kan det ju t.o.m bli lite ljummet i ryggsäcken.

Sommartid kan man om solen lyser ha svarta vattenflaskor uppe på ryggsäcken , det vattnet kan närma sig en 40-50 grader med lite tur och sen köra det sista med gaskök är ju också vikktbesparande och blir lite godare med varmt käk
 
Det funkar alldeles utmärkt att använda kallt vatten, men det tar en förbannat lång tid innan maten blir ätlig - timmar... Det funkar om du har upprättat ett basläger och gör dagsturer - då kan du låta maten ligga i tältet och bli mjuk medan du är ute och bestiger toppar eller vad du nu gör, men om du tänkt förflytta dig (till fots) medan maten blir mjuk är det nog en dålig idé att använda kallvatten. Jag är nämligen övertygad om att gasen som går åt för att värma vattnet väger mindre än vattnet i påsen. Dessutom minskar mängden gas du behöver bära med dig över tiden vilket inte vikten på vattnet för en kall portion gör. Slutligen så är det mindre äckligt att äta varm frystorkad mat än kall...

Slutsats: Det går, men du kommer inte att bära lättare och maten blir bara äckligare.

Råd: Glöm det...
 
Så är det.
Real och Blåband går ju att äta med sked och gurgla ned med kallt vatten i nödfall också

Det är nått man gör i nödfall
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Det funkar alldeles utmärkt att använda kallt vatten, men det tar en förbannat lång tid innan maten blir ätlig - timmar... Det funkar om du har upprättat ett basläger och gör dagsturer - då kan du låta maten ligga i tältet och bli mjuk medan du är ute och bestiger toppar eller vad du nu gör, men om du tänkt förflytta dig (till fots) medan maten blir mjuk är det nog en dålig idé att använda kallvatten. Jag är nämligen övertygad om att gasen som går åt för att värma vattnet väger mindre än vattnet i påsen. Dessutom minskar mängden gas du behöver bära med dig över tiden vilket inte vikten på vattnet för en kall portion gör. Slutligen så är det mindre äckligt att äta varm frystorkad mat än kall...

Slutsats: Det går, men du kommer inte att bära lättare och maten blir bara äckligare.

Råd: Glöm det...



Bra point där :) Hade inte tänkt över att vattnet ju också väger när man går :) Hmm
 
Tack alla för jätte bra svar :) Känns som det inte är nått att satsa på, bare i nöden. Men kanske sprittablätter istället för gas för att spara vikten av gasdosan?
 
Om syftet är att spara vikt genom att inte bära bränsle, så är det väl bättre att ta bränsle från naturen i stället.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips