3 dagar, vildmarksleden. Hjälp mig!

Hej, Utsidan!

Jag ska vandra vildmarksleden från Hindås till Skatås och skulle behöva er hjälp för att se till att det blir den fantastiska upplevelse jag hoppas på. Jag har tidigare vid flertal tillfällen övernattat, men det här är min första flerdagsexpedition. Jag vill vara säker på att jag är ordentligt förbered och därför ber jag er som är mer erfarna att hjälpa mig dubbelkolla min planering, för er är detta säkert inte mer än en söndagspromenad. :)

Tanken är att gå sträckan på tre dagar, med två nätter övernattning. Det känns som ett högst realistiskt tempo med dryg 1 mil per dag, med gott om tid för att slå läger, göra upp eld, njuta och återhämta mig.

Jag tänker inte tråka ut er med en komplett packlista utan snarare skriva hur jag tänker för respektive område. Min rycksäck rymmer 45 l.

Vatten och övernattning
Första natten tänkte jag stanna vid Stora Härsjön eller Hornasjön (låter det mycket från Landvetter?). Där kan jag koka vatten och fylla på mina vattenreserver. Jag kommer ha med mig 2,5 liter från början, vilket jag räknar med att det räcker under dagen för vandring, sedan kan jag koka mer och dricka på kvällen och fylla på så jag har 2,5 l för nästkommande dag.

Jag kommer att sova i en DD-hammock, med lättare sovsäck och liggunderlag. Jag har tidigare sovit i denna uppsättning i runt 10-12 C, så det bör snarare vara för varmt än för kallt i sommarvärmen.

Mat och eld
Jag kommer inte använda stormkök utan en hemmagjord vedgrill av följande slag (om jag inte hittar eldplats). Jag tycker det är roligt att samla ved och göra upp eld, för mig är det en del av upplevelsen. Med grillen kan jag relativt snabbt koka vatten till dryck/mat.

Till frukost/mellanmål tänkte jag ta med: förkokta ägg, nötter och torkat kött.

Till middag har jag med mig frystorkad mat som tillagas genom att hälla kokande vatten i påsen.

Jag kommer naturligtvis även ha med mig första hjälpen-kit, myggmedel och den obligatoriska överlevnadsasken.

Vad har jag glömt?
Jag har naturligtvis med karta och kompass, och i värsta fall telefon så jag kan fuska. :) Jag kommer ha med mig regnställ och många par ullstrumpor, men i övrigt tror jag inte kyla komma bli ett problem så länge jag kan hålla mig torr.

Vad tror ni, känns det här genomtänk eller är det något viktigt jag glömt tänka på?
 
Ser ut som om du tänkt på det mest väsentliga för den turen, möjlige kan en kamera vara en pryl att ta med sig ytterligare.
Själv har jag vandrat den leden för många år sedan, men gick då från Skatås till Hindås samma dag. Har en tanke på att göra om det till hösten men som två endagars vandringar genom att placera en bil vid start och en vid mål. Lämliga endagsetapper är Skatås-Härkeshult eller Härkeshult-Hindås.
Du är ju inte helt i vildmarken även om leden heter det, utan passerar bebyggelse flera gånger om det är något du vill komplettera med. Vad gäller matkokning hade jag valt ett litet gaskök i någon form som är mycket enklare att hantera, speciallt om det blir sämre väder. Visst är öppen eld mysigt, men med tanke på brandrisken i skog och mark just nu skulle jag tveka att göra upp eld som kan sprida gnistor.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Du verkar ha tänkt på det mesta...

Ett tips angående ägg:

Om du nån gång tänker vara ute längre och vill ha med ägg, men är orolig för att de inte håller sig färska. Förkoka dem inte innan. När du kokar äggen blir skalet poröst och äggen håller inte lika länge. Om du trots detta vill förkoka (går inte sönder lika lätt), smörj in dem med rikligt med vaselin. Porerna täpps till och ägget håller längre.

Länkar också till en f.d. väns blogg där han beskriver Vildmarksleden lite kort (på engelska):
http://cesarandthewoods.blogspot.se/2014/03/cesars-guide-to-e1-trails-in-sweden.html

För övrigt instämmer jag i tidigare inlägg om elden...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips