Freeride?

Är det nån som egentligen har koll på freeride-djungeln? Vad är DH, var är XC, vad är freeride?

Freeride verkar kunna vara ungefär vilken cykel som helst, bara den är heldämpad... Och ibland behöver den inte ens vara det. Det är väl åkaren som gör cykeln freeride då, antar jag.

Nån som har koll på Crescents freeridemodell förresten? Gram tror jag den heter. Är nyfiken!
 
Kanske, eller ändå inte, eller troligen

FarbrorFrej; sa:
Är det nån som egentligen har koll på freeride-djungeln? Vad är DH, var är XC, vad är freeride?

Freeride verkar kunna vara ungefär vilken cykel som helst, bara den är heldämpad... Och ibland behöver den inte ens vara det. Det är väl åkaren som gör cykeln freeride då, antar jag.

Nån som har koll på Crescents freeridemodell förresten? Gram tror jag den heter. Är nyfiken!

Har inte koll på Crescents hojjar, men vet en del om freeride.

Från första början började några galningar åka nerför ett berg i Usa, då föddes mtb. Till en början var det väldigt smalt, och det var inte många som var intresserad. Sedan växte intresset och många började cykla. För att folk skulle veta vad dom höll på med så har människan en märklig förmåga att ettikettera det man gör. Då var det helt plötsligt viktigt att särskilja på "nerför kullen" och "tvärsöver kullen" Dvs downhill och XC.

Nu har det kommit "Power XC" och "XC extrem" och massa annat, det räcker inte bara att cykla, man måsta ha en exakt etikett på vad man gör. Eller dirt, 4X, trial, urban, speed trail, North shore, urban trial, freeride, downhill, all mountain, epic, och så vidare i all oändlighet.

Så, freeride då? Jag tycker (definitionen varierar mellan de flesta cyklister) att freeride är att cykla för att det är kul. Vill man köra samma sektion på stigen 5 ggr bara för att den var så kul så gör man det. Vill man sätta NS droppet så gör man det.

Var fri, gör det du vill och ha kul! Det är freeride, för mig. Vad man har för utrustning eller hur mycket cykeln kostar spelar ingen roll, så länge man har kul och det är det som är det viktiga. I de flesta andra grenar så tävlar man, men jag tycker att det är svårt att tävla i hur roligt man har, så därför tycker jag att det är svårt att tävla i freeride.

Men det finns många definitioner på freeride. Vissa tycker att det måste vara hopp. Andra tycker att det måste vara NS banor med och så vidare. Det finns nästan lika många definitioner som det finns cyklister (och journalister, marknadsförare, copywriters etc)

/Mattias
 
Förmodligen

Hmm, får fundera lite...
Får man generalisera lite kan man jämföra med skidåkning, där DH (downhill) får representera störtlopp, XC (cross-country) längdskidor och Freeride är de som åker omkring (tillsynes?) helt planlöst och letar de fetaste hoppen, skönaste offpistreporna och hårigaste stupen (fotocelsstyrda tidtagarutrustningar är rätt sällsynta här om man säger så...).

Det är iaf. vad jag brukar svara när någon frågar mig "om det där med mountainbike..."

För att prata Crescents friåkarcyklar (heter så på svenska) är det nog Draupner du är ute efter. Gram var deras "värsting" XC-cykel med titanram, med betoning på "var" då den inte tillverkats sedan -99.

Nu kan man egentligen säga "var" om hela Crescents MTB-del då man beslutat att lägga ner tillverkningen av alla "värre" MTB (har inte idas kolla upp vilka MTB de fortfarande gör, men det finns nog ingen för över 10000 längre). Något jag fick befara då någon varit så oförskämd att de snott min Rimfaxe från -01 och jag gick in till handlaren och ville ha en ny...

Det visade sig att Crescent och Bianchi ingår i samma koncern, Cycleurope (www.cycleurope.com), som beslutat att Crescents och Bianchis mountainbikar inte skulle konkurrera med varandra längre och resurserna för "dyrare" MTB skulle läggas på Bianchi.
"Det får nog bli en Scott Pro Racing för dig tror jag..." fortsatte handlaren. Efter provtur blev det också så, något jag inte ångrar sextio mil senare...

Kontentan av det hela är att de nog är en Draupner du är "nyfiken på" om vi snackar Freeride och dessutom en begagnad då Crescent inte gör några sådana 03:eek:r.

Nä nu har nog pastan "satt sig" tillräckligt för att jag ska tordas ut på en repa i skogen.

Kanske syns där!

/Daniel
 
Eller jo just det.

Ahh, självklart! Friåkning på cykel å friåkning
på skidor är ju kompisar. Gudars va man tänker
med arslet ibland. Anledningen till att jag började
klura var cykeltillverkarnas etiketter på sina
modeller, men sen när har tillverkare och andra
auktoriteter fått bestämma nånting? De försöker
ju, trots allt, bara förstå vad det är VI vill ha...

Angående att Crescent lägger ner tillverkligen å
låter bianchi pyssla på med sitt, så blir jag lite
förvånad. Jag kan dock knappast påstå att jag sörjer.
Vem vill ha en draupner, anyway? Jag ska plocka ihop
min egen hoj... Och den kommer bli GRYM! :)
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.