Folk är klena nuförtiden ?

Jag såg en undersökning från 90 talet där man jämförde mönstringsresultat med resultaten från mitten på 50 talet.

På 50 talet så hade 90 % av de mönstrade samma värden som bara 10% under 90 talet klarade. Jämförelsen haltar lite, då testen naturligtvis inte såg likadana ut.
 
Jag kan både imponeras av och samtidigt förfasas över de prestationer som utfördes av människor under andra tider och förhållanden än dagens.
Utöver det förfasas jag även över att begreppet "folk" numer ständigt används när det avses "människor" eller "personer".
 
...oaktat den eventuella sämre kosten.

Man åt (mycket) mer (typ 6000 kcal) för att klara slitet rent energimässigt vilket gjorde att klarade sig på sämre och mer enformig mat och ändå fick i sig det mesta som behövdes (dock det där med vitaminer mha. grönsaker och frukt var en brist och potatisen var nog den största C-vitaminkällan i dessa fall medans A och D-vitamin var det nog inga större problem då man såg till att äta allt på grisen/kon/fiskarna/hönsen och det där att skära bort fett och svål fanns inte ens i på kartan utan var något man suktade efter...)

Idag med stillasittande och med 'bara' 2400 kcal/dygnet måste maten var mycket bättre sammansatt för att tillgodose mängden kolhydrater, fett och proteiner med tillhörande mineraler och vitaminer.
 
Man åt (mycket) mer (typ 6000 kcal) för att klara slitet rent energimässigt vilket gjorde att klarade sig på sämre och mer enformig mat och ändå fick i sig det mesta som behövdes (dock det där med vitaminer mha. grönsaker och frukt var en brist och potatisen var nog den största C-vitaminkällan i dessa fall medans A och D-vitamin var det nog inga större problem då man såg till att äta allt på grisen/kon/fiskarna/hönsen och det där att skära bort fett och svål fanns inte ens i på kartan utan var något man suktade efter...)

Idag med stillasittande och med 'bara' 2400 kcal/dygnet måste maten var mycket bättre sammansatt för att tillgodose mängden kolhydrater, fett och proteiner med tillhörande mineraler och vitaminer.

Kommer ihåg en liten tanig gubbe som hade en plåtmatdosa modell större med rundade hörn. Han åt som en häst och sovlet (den fetadypande såsen togs upp med mjukbrödet och det som var kvar hälldes sedan direkt från dosan in i munnen. En urdrucken 75a var fylld med mjölk. Kaffetermosen stor. Traven av mackor hög.
När vi började jobba 06.45 hade vi redan käkat frukost hemma. Kl. 09.00 var det lunch och då åt man stordosan eller åt på dåtidens arbetarställen som öppnat tidigt.
Vi hade tungt arbete och öste asfalt i tonvis och jag jobbade omväxlande med skogsarbete med motorsåg på vintern eller det efterlängtade säsongsarbetet med lägga asfalt på sommaren. Några hemska nylongula kycklingkläder hade vi inte utan solen stekte våra kroppar till mallis solbränna. Vi gick aldrig på gym då dagliga dryga trettio ton fick starka armar, om vi nu måste visa upp oss) hela min generation var bland de sista som jag tror hade det bra på ett sätt.
Kroppsarbete i vår tid av arbetsförakt har tyvärr förpassats till att vara den ”undermåliga arbetskraftens jobb” det tycker jag är så ledsamt.
Idag sliter kvinnor och män på ett annat sätt men forfarande sliter man på ett sätt som ”arbetslinjens” politiker aldrig själv skulle att de eller de sina skulle tvingas göra.

Att bära på ryggen tunga bördor idag är precis som i fordom dagar en fråga om män och kvinnors uthållighet och styrka. Den kraften uppnås bara under lång tids slit.

För övrigt är lättviktspackning gott med all vår goda teknalitet.
 
Visst är vi mycket klenare nu än förr.
Förr så arbetade man mer med kroppen än vi gör idag.
Och förr hjälpte alla till mer än vad man gör idag.
 
Nu ska jag skryta lite om hur hård jag är..

Jag är väldigt liten och klent byggd så min fjällpackning i somras i början av turen motsvarar i procent att en vanlig man bär 35kg. Då var det inte ens några problem. Tungt men inte plågsamt. Gick 15km per dag i fjällterräng, men hade absolut kunnat gå det dubbla om jag hade anledning. Hade terrängen varit lite mindre brant hade jag klarat 10kg till utan att riskera att falla ihop av bördan. Men det hade knappast varit nyttigt. 10kg till för mig blir ju nästan det dubbla för en vanlig man. Om det nu ens funkar att räkna %

Det riktigt svåra skulle vara att hämta nytt lass trots diverse skador som jag antar uppkommer efter några turer.
 
Jo, jämfört med dagens urbana människa var gårdagens arbetande dito säkert betydligt starkare. Vi robotiserade förövrigt bort det mesta av tunga och ohälsoframkallande arbetsmoment på 70-80-talet.

Någon som kommer ihåg stadsbuden, på 50-talet kunde en mager och senig gubbe vara specialist på att flytta flyglar och stora pianon. När vi syskon tog hand om dödsbot efter min mor skulle ett Malmsjöpiano flyttas från övervåningen i villan. Efter mycket ringande (måttligt intresse) fick vi tag i en firma som skickade två snubbar som helt tydligt var kroppsbyggare. När remmarna lagts över axlarna och benen rätats kunde jag se att deras ansiktsuttryck blev isande stela, resten var rena skräckupplevelsen. Pianot kom ner men jag fick åtgärda mängder av skador på trappor och väggar. Läste senare i ett prospekt att pianot vägde nära 400 kilo.
 
Det man ska tänka på är att i god tid testa vad du orkar bära ta tex ledigt fredag och gå 3 dagar med den vikt som du tror du kommer bära på en tur och se hur du reagrar, var du får ont och om du får någon semester med den vikten.
Jag klarar tung packning men det blir att en eller 2 vilodagar per vecka och att ha flexibel rutt så man kan komma hem med tex tåg .
Jag är väl sista generationen med den gröna arbetsboken som man hade för yngre som ville jobba på sommaren under studietiden och utan dessa sammanlagt kanske 1 år av tungt jobb på byggen tex bära 3 st 12mm gips skivor själv i trappor el att bära en Cobra bergborrmaskin med spett och bensin i tank+5 L bensindunk (tot minst 15 kg kanske 1-2h per dag resten av tiden mest stå still) runt som pinnpojke på utsättnings arbeten på bergiga områden,hade jag nog ej viljat el klarat ca 33 kg i ungdomen och nu ca 28 kg i startvikt med tradionell robust fjällutrustning utan fått investera 10-15t till i lättviktsutr. för några få veckors vandringar på äldre dar.
Perioden mellan Arbete med ofta mkt övertid och restid till Nästan Pensions ålder hinner man med de flesta jobb ej med längre turer som tex 2v då semester ofta består i underhåll på det man skaffat och lite tid för vila och ev hälsa på släkt som bor en bit bort.
 
Efter mycket ringande (måttligt intresse) fick vi tag i en firma som skickade två snubbar som helt tydligt var kroppsbyggare. När remmarna lagts över axlarna och benen rätats kunde jag se att deras ansiktsuttryck blev isande stela, resten var rena skräckupplevelsen. Pianot kom ner men jag fick åtgärda mängder av skador på trappor och väggar. Läste senare i ett prospekt att pianot vägde nära 400 kilo.
Konstig flyttfirma! När vi flyttade piano senast 2004, nedför en smal trappa och sen in i nya huset, var det en till synes rätt så normalbyggd man och en liten, ung kille, som tog det utan större problem. De sa själva att de ofta anlitades för just pianon, folk flyttar allt annat själva, men pianot tar de hjälp med. Ert var kanske ovanligt tungt, men vårt är också en gammal stor tungviktare.

Jag tänkte på "sopgubbarna" när jag var liten på 70-talet, som bar stora sopsäckar från källaren och tömde dem i sopbilen. Måste också ha varit tungt. Men de tyngsta jobben nu lär väl finnas inom vården. Lyfthjälpmedel finns ju, men människor lyfts fortfarande med muskelkraft ibland.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.