Födosök, ätliga växter

Jag är tyvärr dålig på att leta ätliga växter när jag är ute i naturen. Jag har tänkt i flera år att odla, torka, fermentera, lägga in i lag, men tyvärr bara på idéstadiet ännu. Men man i år kanske det sker. :)
 
Lökodling på friland är oftast älskad av ohyra, men odlar man rätt med blandning av rätt sorter samt gödslar rätt kan det ge god avkastning, till en hel del jobb. Att tro att hemodlat är självgående och gratis blir besviken. Det är väl därför att friväxande lockar, fritt och gratis,
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Jo, det stämmer. Jag har dock inte bläddrat i den ännu. En annan bok som jag tror jag missat att tipsa om men som är väldigt fin och informativ är Vildvuxet- mat och huskurer från naturen av tidigare nämnda Lisen Sundgren med vackra illustrationer av Nadia Nörbom (Bonnier Fakta). Rekommenderas!
 
Jag såg den i flödet på sociala mediet, men vet inte om jag kan motivera mig att köpa den. Jag har tillräckligt med böcker om att laga mat i naturen, torka och etc...
 
Vildplockat kokboken kom snabb med Instabox, och då var jag tvungen att läsa den. Den är lättläst, med fina bilder. Och den känns som en uppdatering av boken det vilda köket.
 
Kul! Jag har varit på hajk med elever. Vi har smakat på fetknopp, ängssyra, strandkvanne och björklöv. De tyckte björklöv var det konstigaste. Idag har jag plockat kajp, älggräs och nässlor. Sommargyllen har redan blomknoppar så det är dags att skörda dem också.
 
Niki och Lena var med på Nyhetsmorgon på tv4 och pratade om vildplockade växter.
Voj voj, det kommer hela tiden nåt om vilt grönt i maten men sedan när de lagar så strör man kirskål över pannkakan :).
Det har kommit en mängd liknande böcker och experter de senaste åren.
Hoppas ni har eller läst Källmans Vilda växter som mat och medicin. Där får man "riktiga" uterecept på växterna, innehåll, urfolkens användning etc. Inget blaj och tro utan vetenskaplifg fakta.
Det mesta av det gröna smakar hö men funkar i nöd eller ett visst urval. Provade fräsa våtarv med arméns hudsalva enligt boken och det var rätt gott!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips