• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Födosök, ätliga växter

Den finns redan en grupp för fiske och en för jakt samt en för svamp och bär så diskussioner om det kan vi ta där, i respektive grupp, men är det någon som ägnar sig åt annat födosök? Ätliga växter som du söker upp och plockar med dig eller som du räknar med att hitta på din färd och som du även plockar och äter? Vilka växter är det? Var gör du med dem? Samlar du med dig och tar hem också eller är det bara lite kuriosa under utevistelsen? Berätta!
 
Klart man gräver upp en och annan ormrot i fjällen :) eller käkar löktrav söderut (eller rullar ihop och stoppar in som snus-substitut - det bränner bra!). Tistlar, mjölkört, kaveldun osv ibland om jag orkar och går förbi.
 
Livskamraten brukar plocka fjällsyra som hon blandar med torkade och blötlagda morötter till en synnerligen aptitlig sallad.

HåkanF
 
Klart man gräver upp en och annan ormrot i fjällen :) eller käkar löktrav söderut (eller rullar ihop och stoppar in som snus-substitut - det bränner bra!). Tistlar, mjölkört, kaveldun osv ibland om jag orkar och går förbi.
Vad gör du med ormroten? Här känner jag bara till den som trädgårdsväxt. Och löktrav har jag heller ingen större erfarenhet av. Den ska finnas här men jag har bara sett den (som ogräs) i en släktings trädgård. Tistlar, mjölkört och kaveldun kräver ju lite pyssel, hur brukar du tillreda dem? Ge gärna tips om du har!
 
Livskamraten brukar plocka fjällsyra som hon blandar med torkade och blötlagda morötter till en synnerligen aptitlig sallad.
Låter gott! Här får jag nöja mig med ängssyra. Det är enkelt att hitta mycket och hacka ner i en sallad. En kompis som tog om av salladen jag bjöd på råkade titta lite närmare och utbrast: "Har du ogräs i salladen?". Då hade han redan ätit en stor portion. I salladen fanns inte bara syra utan också björklöv och maskrosblad. Mina lettiska elever blir lyriska när de pratar om "mormors soppa" som tydligen också görs på ängssyra.

Ni som långvandrar, brukar ni räkna med att hitta växter att fylla ut portionerna när ni planerar maten eller är det att räkna som en bonus? Ute på öarna har jag ganska bra koll på vad som växer och de flesta bryr sig inte så jag kan nog räkna med att skörda strandkål, fetbladsväxter, nässla eller skogs- eller gräslök och få ihop en måltid eller två. På så sätt kan jag minimera packningen. Men det är förstås en chansning och jag förbrukar inte lika mycket energi som en som vandrar hela dagen.