En fråga om vatten

Hejsan hej!

Jag är nästan inga erfarenheter av kajakpaddling. Men jag har ändå en fråga.

Hur löser man det med färskvatten vid längre paddlingar i skärgården?? Är det bara att ha med sig allt vatten man ska förbruka? Eller är man beroende röra sig i områden där man kan fylla på efter hand? Eller finns det några apparaturer man kan ha med sig för att saltaav vattnet??

Tack på förhand

Mvh

Jimmy
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Man kan ju nyttja havsvattnet till ganska mycket!

Potatis eller makaronkokning bör det ju vara utmärkt till! Jag kokar i Mälarvatten. Vilket kan vara lite knöligt att släpa med sej ut till kustbandet, dock!
:)
Alternativt så saltar man färskvattnet man släpat med sej...
:)
Sannolikt borde man ju kunna koka soppor etcetera i havsvatten också! Lite mer salt i smaken dör man nog inte av! Att vattnet skulle vara vådligt att få i sej tar jag för osannolikt, dessutom. Vid kokning så dör ändå bakterierna, och om du ändå är misstänksam mot att få i dej "förorenat" vatten, så bör du inte heller äta fisk. Eller för den delen kött från djur som druckit annat än kranvatten.
:)

Strmbrg,
 
Tillägg:

Saltmängden kanske kan vara en fara om man dricker mycket havsvatten:
Har hört att om man - mot förmodan - lyckas knöla i sej motsvarande 50 gram koksalt på ett bräde, så lägger kroppen ner projektet!
Eller, som vi läkare säger:
Man kolar för gott.

Strmbrg,
 
Östersjövatten...

är det inget problem med till matlagning. Jag har otaliga gånger använt vattnet i Finska viken till all sorts matlagning under paddelturer.

Kaffet smakar dock inte vidare gott om det är kokat på havsvatten.

På senare år har dock ett nytt problem dykt upp, nämligen blå-gröna alger. Om det finns synligt med alger i vattnet är det nog bäst att låta bli att använda det till matlagning. Alg-giftet försvinner nämligen inte vid kokning. Är vattnet klart och rent är det inga problem.
 
Havsvatten bra för potatiskoket

Koktipset för färskpotatis är att vattnet skall vara lika salt som en kallsup på västkusten. Logiskt sett borde alltså havsvattnet vara bra för potatiskoket. Eller pastakoket eller riskoket etc. Det blir dock lite väl salt som soppbas skulle jag tro. Jag kokade ris förra veckan i havsvatten utanför Göteborg. Tyvärr fegade jag och tog hälften havsvatten och hälften kranvatten, vilket blev för lite salt. Nästa gång blir det rent havsvatten. Några bakterier slank nog med, men de kolade säkert för gott i kokningen.

Kalle
 
Jag tycker att Östersjövatten (Stockholms skärgård) går bra att koka potatis i, men att pasta och ris smakar rejält illa! Men det är nog olika från person till person.

Tänk på att inte snåla på vattnet när du är ute. Det är väldigt lätt att bli uttorkad när man paddlar flera timmar om dagen i solsken. Ca 3-4 l/dag gör man lätt av med.
 
Med en nypa salt

Då tråden börjar mynna ut i Östersjöns vatten vill jag bara tillägga att Östersjön väl inte räknas som saltvatten utan som bräckt vatten.
Och som någon annan var inne på så är västkustvattnet bra mycket saltare. Jag har för mej att salthalten där ligger på mellan 2-4 % mot Östersjöns salthalt på 0,5-1 %. Lägst är den i längst upp i norr, där du mycket väl ska kunna koka soppa det utan det blir för salt.

/g
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips