Dyra knivar!

Sånt där gör jag på halva tiden utan en massa mixtrande med kilar med min kniv som är bara något större än en normalstorlek, varför krångla till det som han gör i videon ?
Saken är den att man kan klyva mycket lättare med kil än med stor kniv då en kil eftersom blir tjockare och tjockar medans kniven förblir någon mm tjock. När man sedan gjort ett par kilar går det snabbt och man kan klyva allt. Dessutom slipper man bära med sig ett svärd in i skogen.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Skogstoker, du är en kul kille, tyckte i början att kniven var stor men nu när man vant sig så är den som vilken kniv som helst.
Kniven är 4 mm tjock.
När jag klyver så bankar jag på knivänden med ett vedträ, knivänden sticker ut utanför vedträt så det är bara att banka på igenom vedträt tills det är kluvet, tycker det fungerar bra. alltiett.
 
eh... är jag lite dum i huvudet eller varför klyver man den träbiten, kan man inte bara vara lite crazy och lägga på den som den är?
 
Den gamla röjkniven

brukar räcka länge. Finns bla hos Skogma. Annars är ju Frost spånkniv en klassiker....
Men en kubbe av den storleken gör ju att man slipper gå efter ved och bära....
//J
 
eh... är jag lite dum i huvudet eller varför klyver man den träbiten, kan man inte bara vara lite crazy och lägga på den som den är?

Försök förstå Patric !
Att elda är en helig ritual där allt ska göras på ett visst sätt ,
annars så går det åt helvete med besked !

Bara lägga på ett vedträ utan att klyva det det går väl inte att få eld på sånt ?......;)
 
Försök förstå Patric !
Att elda är en helig ritual där allt ska göras på ett visst sätt ,
annars så går det åt helvete med besked !

Bara lägga på ett vedträ utan att klyva det det går väl inte att få eld på sånt ?......;)

Jag är inte speciellt religiös av mig. Kanske därför elden ser ut som den gör!!!
Po me brännet bara:)

/mattias
 
En helt seriös anledning till att klyva veden är ju att den kan vara blöt på utsidan men torr inuti.
Själv tillämpade jag det i helgen. Min fint upplagda ved var dränkt efter nattens regn så det hade varit som att tända eld på blöt tvättsvamp.
Hå och hej och så åkte en H1 och en M07 fram. M07 var lite, men bara lite lättare att klyva ved med, den är lite längre och mer att banka på.

Den ved jag delat upp i småbitar brann väldigt smidigt medan det lång tid för det blöta att torka.
 
Den här kniven kostade 150 spänn på 70 talet o funkar utmärkt än, vete fanken vad det är för stålsort men vass atav fanken är den, samt seg.

@bilden: Ahh, jag noterar direkt den stora, blytunga Bowiekniven från Hobbex längst upp till höger... Med kraftigt ändrad bladprofil dessutom...

Jag köpte en sådan en gång för länge sedan, mest på skämt faktiskt, men vill nog, efter att ha ändrat bladprofil, bytt skaft (cord istället) samt tagit bort det löjligt stora parerskyddet, ändå framhålla att den är ett kickass allroundverktyg vid mer bushcraftliknande verksamhet. Smäller upp ett vinskydd från scratch på tio minuter, klyver ved i ett nafs etc etc. Har till och med använt den att gräva med. Grymt stål, håller skräpan bra trots vansinnig misshandel.. Man skall dock inte ge sig på projektet att försöka bära kniven i bältet... =)

Använder normalt en liten gerberfällkniv eller en F1:a och är generellt inte förespråkare för stora knivar, men just den där var faktiskt ett kap... =)
 
Senast ändrad:
Benchmade 158 CSK II ?

Hej. Denna troden handlade om vilken kniv man foredrar att ta med sig ut i skogen. Allt fron smo pennknivar till stora klyvyxor har foreslagits. Monga tycker att en kniv, typ fellkniven S1 for 1300 kr er dyrt och dumt att slosa pengar po. Personligen tycker jag det er ganska billigt for en produkt som kanske er den fremsta i verlden. 1300 spenn er vel inte serskilt mycket i dagens lege (kanske for en student). Jag tror sekert en morakniv funkar bra men hur kul er det att dra fram en knallrod morakniv, kenner ju sig som en smolendsk bonde fron 1800:talet. Lite stil kan man vel kosta po sig. Jag har en S1 som jag tycker er helt fantastisk, kenslan, designen, funktionen och kvaliteten for mig att bli po gott humor och lengta ut i skogen bara jag tar i kniven. Hur som helst holler jag alltid ogonen oppna efter liknande knivar eftersom jag gerna vill kopa fler av denna sorten. Nu har jag fott ogonen po en Kniv fron Benchmade, nemligen modell BK 158 CSK II. Undrar om nogon vet nogot om denna kniv som ser veldigt intressant ut. Kniven kan beskodas bla po foljande lenk:

http://www.knivkompaniet.se/index.php?module=ViewProduct&id=826

/Gustav
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips