Dyr fällkniv på extrapris

Svamp i ugnen

1. Oj, vissa har tur. Jag hittar sällan något i mina närskogar. Kanske läge för en utflykt. Hur äter du dina trattisar? Steker du dem som vanliga kantareller?

2. Vet inte riktigt hur de ser ut. Dock plockar jag deras kusin, dvs blodriskan. Den smakar som en köttbit när man torrsteker den med endast lite salt och peppar.

Alla riskor som blöder en morotsfärgad till vinröd saft är goda matsvampar =)

Tips: Stek svampen i rikligt med smör
(använd riktig smör) och ny grovmalen svartpeppar ta något gott bröd (jag använder hemmabakat grovt) lägg svampen på brödet, skiva över västerbottenost sen in i ugnen.... toppa med bladpersilja sen när det är klart... mums. Har även provat med Brie, Camembert och Parmigiano-Reggiano men det funkar också med kvibille, testa att ha en bit bacon och kvisttomat på mackan i ugnen också... mmm

Mvh troswe
 
Senast ändrad:
1. Har fyllt frysen med olika svampar nu, så dessa trattisar blir torkade. Annars så är det vanligast med förvällning, frysen för de som skall ätas senare.
Tillagning är nästan alltid: hård stekning i mycket smör och salt, serveras på vikabröd med kall pilsner...
Såg förövrigt nån tillagning av KarlJohan i ankfett, ska tydligen vara något utöver det vanliga. Skall testas.

2. Blodriskan är fantastiskt trevlig! Tyvärr ofta maskäten här :/
Pepparriskan kan jag starkt rekommendera - lätt att lära sig och sedan är man nästan själv om att plocka den... Kokas tio min då den är stark i smaken, sen tillagas den som ovanstående, eller så gör man finsk risksallad som äts på bröd. Sanslöst gott.
Har bestämt mig för att lära mig plocka en ny sort varje år, rätt trevligt - blir nog skogsriskan nästa år tror jag.

3. En edc egentligen..?

4. Sant, har nog aldrig fattat varför man gör knivar med ricasso. Lättare tillverkning?
1 . OK, tack för infon. Visste inte riktigt om man behandlar pepparriskan på något speciellt sätt. Karl Johan (stensopp) kör jag i ister (renderat grisfett). Blir kanon med lite schalottenlök och vitlök på en skiva grekiskt lantbröd eller som tillbehör till steken.

2. Ja, blodriskan är ofta angripen. Dessutom ganska sällsynt. Har nog bara hittat ett 20-tal de senaste 10 åren. Ofta finns de på samma plats år efter år. Har ett speciellt ställe vid Lilla Delsjön i Göteborg där det vandrar mycket människor med hundar! Hundarna sprider svampsporer i sina pälsar.

Bra idé att lära sig en svamp varje år. Tyvärr är det svårt om man inte har en kännare med sig ut i skogen. En svamp i skogen liknar i stort sett aldrig samma svamp i boken ;).

3. Ja, så kan man sammanfatta det.

4. Ja, bland annat. Ett annat argument är att man får en stabilare konstruktion och att det blir lättare att komma åt att slipa själva eggen. Båda argumentena anser jag är ganska svaga.

~Paul~
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Alla riskor som blöder en morotsfärgad till vinröd saft är goda matsvampar =)

Tips: Stek svampen i rikligt med smör
(använd riktig smör) och ny grovmalen svartpeppar ta något gott bröd (jag använder hemmabakat grovt) lägg svampen på brödet, skiva över västerbottenost sen in i ugnen.... toppa med bladpersilja sen när det är klart... mums. Har även provat med Brie, Camembert och Parmigiano-Reggiano men det funkar också med kvibille, testa att ha en bit bacon och kvisttomat på mackan i ugnen också... mmm

Mvh troswe
OK, den varianten har jag inte testat. Det låter dock gott, skall prova nästa gång, dvs om jag hittar någon riska igen.

Tveksamt som sagt
idunno.gif
.

~Paul~
 
1 . OK, tack för infon. Visste inte riktigt om man behandlar pepparriskan på något speciellt sätt. Karl Johan (stensopp) kör jag i ister (renderat grisfett). Blir kanon med lite schalottenlök och vitlök på en skiva grekiskt lantbröd eller som tillbehör till steken.

2. Ja, blodriskan är ofta angripen. Dessutom ganska sällsynt. Har nog bara hittat ett 20-tal de senaste 10 åren. Ofta finns de på samma plats år efter år. Har ett speciellt ställe vid Lilla Delsjön i Göteborg där det vandrar mycket människor med hundar! Hundarna sprider svampsporer i sina pälsar.

Bra idé att lära sig en svamp varje år. Tyvärr är det svårt om man inte har en kännare med sig ut i skogen. En svamp i skogen liknar i stort sett aldrig samma svamp i boken ;).

3. Ja, så kan man sammanfatta det.

4. Ja, bland annat. Ett annat argument är att man får en stabilare konstruktion och att det blir lättare att komma åt att slipa själva eggen. Båda argumentena anser jag är ganska svaga.

~Paul~

Inget problem med att lära sig en ny sort, man får se till att plugga in sig ordentligt bara - kolla lite forum osv.
Sen verkar det inte göra så mycket om det blir fel heller... ;)
Läs och begrunda hur man tidigare klassade flugsvampen som bra matsvamp:
http://www.popularhistoria.se/artiklar/giftsvamp-i-omeletten/

Har förövrigt en påse med fryst blodriska, skall behandlas som guld :)

Den sort jag verkligen jagat här uppe är däremot läckerriska/tallblodriska, verkar inte finnas mycket av den här. Eller så letar jag på fel ställen.
 
Inget problem med att lära sig en ny sort, man får se till att plugga in sig ordentligt bara - kolla lite forum osv.
Sen verkar det inte göra så mycket om det blir fel heller... ;)
Läs och begrunda hur man tidigare klassade flugsvampen som bra matsvamp:
http://www.popularhistoria.se/artiklar/giftsvamp-i-omeletten/

Har förövrigt en påse med fryst blodriska, skall behandlas som guld :)

Den sort jag verkligen jagat här uppe är däremot läckerriska/tallblodriska, verkar inte finnas mycket av den här. Eller så letar jag på fel ställen.
Dina svampkunskaper är avsevärt bättre än mina, med hänsyn till vad du skriver. Personligen skulle jag inte våga plocka någon av de nämnda sorterna.

Blir riktigt avis på dig eftersom du har så mycket blodriskor.

Jag får helt enkelt studera bilder, artiklar och liknande för att komma ifatt dig ;).

~Paul~
 
Tja... om skickar den där sista randallen du postade i knivtråden så skall jag nog kunna skicka ned påsen ;)

Om man funderar kring dyra svampar så är goliatmusseronen intressant, är nästan helt hundra på att jag sett väldigt många sådana i ett skogsparti för några år sedan.10-15000kr kilot betalar japanerna för dessa.
En låda sådana borde kunna köpa ett helt gäng knivar :)
 
Tja... om skickar den där sista randallen du postade i knivtråden så skall jag nog kunna skicka ned påsen ;)

Om man funderar kring dyra svampar så är goliatmusseronen intressant, är nästan helt hundra på att jag sett väldigt många sådana i ett skogsparti för några år sedan.10-15000kr kilot betalar japanerna för dessa.
En låda sådana borde kunna köpa ett helt gäng knivar :)
Haha, kniven är på väg......nästan ;).

Hm, det finns ju ett helt gäng med musseronliknande svampar. Hur fasen vet man att man inte blir förgiftad? ;(.

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips