Coleman fyrestorm eller andra vindsäkra toppmonterade brännare.

T.ex. för att man tycker att få saker / minimalism är lika viktigt som låg vikt.

Då skippar man kök! :)

Som sagt var, jag anser att det där köket försöker lösa ett problem som inte finns. Det är möjligt att det finns andra som tycker att det löser ett problem som de har, men det finns ofta olika sätt att lösa problem.

Däremot verkar köket ha en smart lösning för piezo-tändaren och en regulator som gör att den ger konsekvent låga tills flaskan är tom. Problemet är att i princip alla recensioner jag hittar verkar vara från folk som inte håller hus i skandinavisk miljö, så hur det eventuellt fungerar i minusgrader vet jag inte.

Det verkar också vara så att grytstödet är löstagbart, om man nu vill ha färre saker att hålla reda på så tycker ju inte jag att det verkar vettigt att byta ut vindskyddet mot ett löst grytstöd. Nån recensent skrev att hans knep var att haka fast grytstödet i regleringsratten med en karbinhake direkt när han demonterade köket... Verkar omständligt i mina ögon.
 
Det är mycket möjligt, men jag tycker det löser ett problem som normalt inte finns (eftersom man hellre har ett vanligt vindskydd som löser en massa andra problem).

Varför skulle man välja en sån där brännare framför en lättare och enklare brännare kombinerat med ett lätt vindskydd?

Det jag hittar när jag googlar på bilder är ju att brännaren ger en "svetslåga" rakt upp, vilket inte direkt är vad jag vill ha av mitt kök.



Du kan väl länka till sidan där bilden finns?

Windmaster är en mycket bra brännare. Dyr men bra. Vad gäller vikt, är det inte många som slår den, om du jämför kök med inbyggd tändare. Den har även bra avstånd mellan gryta och gasbehållare. Köket säljs ibland med ett tillhörande 4-armat grytstöd som känns mycket stabilt att sätta grytan på.
Vid användning i kyla har köket samma problem som alla topmonterade.
Vad gäller det löstagbara grytstödet, tja det är väl en vanesak.

/John
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.
Berätta lite om vad du är ute efter. Toppmonterade gaskök kokar upp volymer på 500-800 ml snabbt och det är deras starka gren. Stabilitet och långkok wokning/ stekning fungerar inte lika bra. Kalkylera totalvikt och bulk för hela din tur och vad som är viktigt för dig.
Jag tar gärna ett toppmonterat med extraben för dagsturer eller korta flerdagars sommartid men typ trangia för kajakturer eller när vi är flera. Hela familjen med på kajaktur några dagar då tar vi flera olika kök. Har en pressotillsats till toppmonterade köket då jag gillar bryggkaffe.

Det är på längre turer bränsleåtgången börjar bli en faktor, typ av matlagning betyder också mkt.

https://www.wiredforadventure.com/gas-camping-stoves/

Thure

Det är främst till att koka upp vatten för torkad mat. Samt soppor och eventuellt någon gryta som inte måste långkoka.

Så ett toppmonterat lätt kök känns som rätt inriktning.

Funderar just nu på att ta grytan från mitt triangia 27 med någon typ av lock. Har inte kommit fram till om man ska använda triangias lock som finns som tillbehör eller tillverka något eget. Och använda grytan/kastrullen tillsammans med en toppmonterad brännare av något slag.

Och här funderar jag på om det helt enkelt är värt att tänka till med val av brännare så att den klarar av lite mer vind än en "vanlig" brännare?

Om man kollar tester på Youtube så verkar det helt klart vara en skillnad i tid för uppkok. Och windmaster verkar få rätt bra recensioner.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips