Byxor i stretsch (fjällräven kalfjäll)

Stretch gör byxorna betydligt skönare att ha på sig enligt mig. Däremot sitter ofta stretchen på rumpan och knän vilket gör att du blir blöt direkt du sätter dig ner där det är det minsta blött, vilket jag kan tycka tar bort mycket av fördelarna med att gå i tunga och tjocka vandringsbyxor. Mina byxor, Lundhags traverse, är inte det minsta myggtäta över stretchpartierna, men jag kan inte påstå att jag brukar tycka att det är ett jätteproblem.

Jag har börjat gå mer och mer i tunna "löparbyxor" i syntet. Vindtäta, lättare och betydligt luftigare än vad ett par vandringsbyxor någonsin kommer att bli. Nu har jag inte varit ute jättemycket med dem, och inte i några "vada i vide-turer", men dom har inte visat några tecken på slitage än. Kostade typ 200 spänn på Stadium eller liknande.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
ITAB säljer vettig fjällbyxor i stretch, själv har jag inte bestämt mig om jag gillar/ogillar.. jag tycker att det är schönt men samtidigt vill jag lämna alla syntetmaterial så långt bakom mig jag bara kan.. mycket kluven.
 
En nackdel med stretsch är ju att de har mer begränsad livslängd, även om de inte används alls så har stretschmaterial begränsad livslängd innan de blir stela och hållbarheten försämras. Men sedan finns det väl bra och mindre bra stretschmaterial också.
 
ITAB säljer vettig fjällbyxor i stretch, själv har jag inte bestämt mig om jag gillar/ogillar.. jag tycker att det är schönt men samtidigt vill jag lämna alla syntetmaterial så långt bakom mig jag bara kan.. mycket kluven.
Vad kör du istället? För syntetmaterial alltså?
Jag använder ett par gamla försvarets yllebrallor när det är kallt, men på sommaren tycker jag det är svårt att komma ifrån syntetbrallorna. Upplever att bomull drar åt sig så mycket vatten att man är dyngsur så snart man tittar på blött gräs...
 
rejält blött och högt gräs blir man blöt hur som helst. Antingen läcker byxorna in vatten från gräset eller så blir det kondens när byxan kyls av utifrån

Ja och nej, jag upplever att det är en jäkla skillnad på hur blöt jag blir, och framförallt hur *fort* jag blir blöt beroende på om jag är ute i ett par gamla gröna bomullsbyxor eller i mina haglöfsbrallor i nån form av syntetmaterial. I syntetbrallorna är jag inte särskilt blöt efter en ganska lång tid i blött gräs, och lätt regn är i princip helt problemfritt, medan det räcker med 100 meter i gräset för att man ska vara ordentligt blöt i bomullsbyxor.

Har aldrig nånsin varit med om kondens i mina syntetbrallor heller. Märk väl att jag talar om vävda brallor i syntetmaterial nu, inte skalbyxor.
 
Jag håller

med om att oimpregnerad bomullsväv inte är funkis i sammanhanget. Även att tunn syntätväv blr mindre indränkt. Men tunn och välventilerande väv blir inte myggsäker. Membranväv ger betydligt mera kondens när man anstränger sig.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips