Buckligt däck ??

Idag var jag med om ett konstigt problem.
Jag har nästan nya "Continental travel contact" däck fram och back på min MTB och idag bytte jag till en helt ny fälg bak, när jag monterat slang/däck på fälgen och ska cykla hem från jobbet så liksom studsar cykeln upp och ner och då jag stannar och ser efter är däcket liksom ovalt. Efter att ha snurrat hjulet ser jag att fälgen är helt jämnrund (precis som den ska vara) men däcket är liksom tjockare på några strällen.

Vad kan detta bero på ?? någon som varit med om detta fenomen..
 
Jodå...

Släpp ur lite luft, massera däcket (och slangen innanför) så att däcket lägger sig rätt i fälgen. Pumpa sedan på nytt. Brukar hända mig ibland när jag demonterat däcket och satt på det igen.

mvh
Håkan Åkesson
 
Kanttrådarna på

däcket bottnar inte riktigt i fälgens mitt. Detta är vanligt på mtbhjul. När du monterat däcket så tryck in ventilen en bit i fälgen så att inte ventilmuttern och därmed slangen hindrar däcket att bottna i mitten av fälgen när du fyller med en mindre mängd luft. Vicka sedan däcket lite fram och tillbaka så att inte någon del av kanttråden runt om hjulet sitter för långt från mitten av fälgen. Pumpa därefter upp till högre tryck skruva dit ventilmuttern mot fälgen och kolla att allt blivit runt.

Thure
 
ok jag testar imorgon igen

Tack för tipsen.
Jag har demonterat däck och slang 2 ggr. Jag testar igen imorgon.

Man kanske ska smörja in slangen lite med vaseline eller liknande så att det liksom flyter ut bättre och hamnar i rätt läge..
 
Rätt slang?

Är du säker på att du har rätt dimension på slangen?

Jag hade nämligen EXAKT samma problem för c:a 1 månad sedan när jag köpte nya däck av samma modell som du. Min innerslang var dock något för tjock, och när jag bytte försvann problemet direkt.

/Tor
 
Har kört ......

Jag har kört ca. 50mil med däcken utan problem och det enda jag gort är bytt fälg som har exakt samma storlek som tidigare, så jag tycker att det borde funka.
 
hjälper inte

Nu har jag demonterat däck/slang en massa ggr. smort in och masserat ner däcket och jag tycker att däcket hamnar i rätt läge men lik förbannat blir det buckligt vad tusan är det för problem..
 
Kolla fälgens rundhet

Eftersom du använt däcket förr verkar det ju inte vara något fel på det.

Du kan ju plocka av däck, slang och fälgband och sätta tillbaka fälgen på cykeln. Vänd sedan cykeln upp och ner så du kan snurra på fälgen. Sätt skaplig fart på fälgen och för en skruvmejsel eller liknande nästan mot fälgen i läget där däckkanterna skall vila (ungefär som man ansätter ett svarvstål i en svarv). Under tiden fälgen snurrar ser du om den rör sig ut och in mot skruvmejseln. I så fall är fälgen oval. Håll mejseln väldigt stilla bara...

/ Håkan
 
Kolla fälg och däck

Ställ cykeln upp och ner.

Tag en skruvmejsel eller något annat smalt som hjälpmedel.

Håll fast skruvmejselspetsen nära däcket och snurra på hjulet. Då ser man var däcket ändrar diameter.

Märk med en bit tejp var på fälgen det är någonstans. Flytta skruvmejselspetsen nära fälgkanten och kolla på samma sätt att fälgen är rund.

Edit: nu fick du ett liknande svar medan jag skrev

Per Brune
 
spikrak

Fälgen är helt spikrak och jämn.

Kanske det är så att slangen är lite för tjock trotsallt. Det konstiga är ju att det funkade klockrent på den förra fälgen.

När jag köpte däcket ingick slangen på köpet samt att det är 1års punkteringsgaranti på däcket.
 
Kirrat

Jag åkte till cykelspecialisten på långholmsgatan och killen där höll på i ca 45minuter innan han lyckades få ordning på däcket.

Det var däcket som inte hamnade 100% rätt på fälgen. Killen i butiken pressade i 10bar och bankade, slog och masserade däcket och tillslut flapprade det till i däcket och det hoppade rätt.

Dagens fälgar och däck har tydligen en snävare passform så det kan vara lite trixit ibland.


Stort tack till cykelspecialisten samt alla här som kommer med förslag så fort man undrar något.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.